Sosyal Medya

Güncel

Barbarosoğlu: Çocukların eğitiminde sadece anneler değil hepimiz sorumluyuz

Çocukların eğitiminden sadece anneleri mesul tutan bir anlayış giderek baskısını arttırıyor. Bu çok yanlış bir yaklaşım. Anne biyolojik olarak 0-3 yaş çocuğun bakımından mesuldür.



0-3 yaÅŸ arasında çocuÄŸun bakımından anne mesul olduÄŸu için toplumsal ÅŸartlar annenin konforunu inÅŸa etmek üzerine bina edilmelidir. Nitekim geleneksel kültürde bebek sahibi olan kadınlara karşı güçlü bir “yükü paylaÅŸma kültürü” vardır. Mahalle hayatının olduÄŸu dönemlerde yaÅŸlı kadınlar taze bebekli kadınların kapısını hiç teklifsiz çalarak “hadi ben bebeÄŸe bakayım sen iÅŸini gör” ya da “senin elin ermez sana çorba getirdim” ÅŸeklinde destek olurlardı. Emzikli kadın yani çocuÄŸun emziren anneler için de benzer bir dayanışma kültürü vardı.
 
Modern ÅŸehir hayatında henüz bebek sahibi olan kadınlar, ekran kültürünün, tüketim kültürünün baskısı altında, yalnızlığın dört duvarında, anne olmanın sıkıntıları ile mücadele etmeye çalışıyor. Taze anneler, annelerinin tecrübesini deÄŸil hiç tanımadıkları “blogır anne” tecrübelerine talip olarak kendilerine kafa karışıklığı armaÄŸan ediyor.
 
Neden böyle oluyor? Tanzimat modernleÅŸmesi ile baÅŸlayan, son yıllarda hızını iyice arttıran ve fakat Ä°slami anlayışla baÄŸdaÅŸması hiç mümkün olmayan bir “ideal anne” performansı inÅŸa edilmeye devam ediyor. ÇocuÄŸun bütün eÄŸitiminden mesul ideal anne. Hal böyle olunca çocukların karşılaÅŸtığı sıkıntılar annelere fatura ediliyor. Anneler, birinin dediÄŸi ötekini tutmayan “uzman görüÅŸleri” altında anne olmanın fıtri kazanımını kaybediyor.
 
Tekrarlayacağım anneler çocuklarının biyolojik bakımından mesuldür ama çocukların, gençlerin eÄŸitiminden bütün bir cemiyet mesuldür, bütün kurumlar mesuldür.
 
Çocukların eÄŸitiminden tek başına anneleri mesul tutan “modern bakış”, ki onlar kendilerinin geleneÄŸi ihya ettiÄŸini zannediyor, ev kadını anneyi idealize ederek sorunları kökten çözdüÄŸünü zannediyor.
 
“Ä°deal anne ev kadını annedir” anlayışı sorun çözücü deÄŸil sorun çıkarıcı bir anlayış. Öncelikle insanların çalışması ya da çalışmaması kendi hayat ÅŸartlarının, hayat anlayışlarının neticesidir. Üçüncü ÅŸahısların yargılayıcı, denetleyici bakışı sadece çalışan annelerin kendilerini kötü hissetmelerine neden oluyor, çalışmayan anneleri de çalışmadıkları ve çocuklarının her an yanlarında bulundukları için kendilerinin her türlü fedakarlığı yaptığı yanılgısına düÅŸürüyor.
 
-II-
 
Siyah feraceli genç bir kadın. Yanında altı yedi yaÅŸlarında kızı var. Kızı annesiyle konuÅŸmaya uÄŸraÅŸtıkça, annesi onu uyuması için ikna etmeye çalışıyor. “Hadi kapat gözünü. Uyuyup uyanınca yolculuk bitmiÅŸ olacak.”
 
Bu cümleyi ilk duyduÄŸumda küçük kızı otobüs tutuyor herhalde diye düÅŸündüm. Mide bulantısı baÅŸlamadan annesi onu hemen uykunun kollarına emanet etmek istiyor.
 
YolculuÄŸun ilerleyen saatlerinde durumun böyle olmadığını, annenin kızının “sesini kesmeye” çalıştığını, uyku ile susturma gayretinde olduÄŸunu üzülerek fark ettim. Oysa seyahatler çocuklar için çok önemlidir. Ä°sterse ÅŸehir içi seyahatler olsun. Çocuklar annelerinin dikkati ile “fevkalade olanı” deneyimler, görmeyi ve hissetmeyi öÄŸrenir. Görmeyi ve hissetmeyi öÄŸrendikçe, içine doÄŸru açılan kapıların farkına varır. Kendi kendini oyalama hürriyetine kavuÅŸur.
 
ÇocuÄŸunu uykunun kollarına gönderen genç kadın, cep telefonundan sosyal medyasına baktı. Parmakları cep telefonu ekranını kaydırma iÅŸlemini tamamlayınca, otobüs koltuÄŸuna raptedilmiÅŸ ekrandan televizyon seyretmeye baÅŸladı. Ben onun arka çaprazında olduÄŸum için yolculuk boyunca realiy ÅŸov izleyiÅŸine tanık oldum. Ekranda baÅŸörtülü bir genç kız var, ekran dedektifi sunucu sarışın kadın, “katil”li bulmaya çalışıyor. Herkes görevini bir baÅŸkasına ihale etmiÅŸ olmanın ÅŸerefi ile mest. Emniyet çözüm için ekrana güveniyor, anneler çocuk bakımı için ekrana güveniyor. Sakin bir yolculuk için iÅŸletmeler koltuklardaki ekranlara güveniyor.
 
Sonra.
 
Sonrası ne ara bu hale geldik sorusunu sordurtan insan davranışları.
 
Siyah feraceli genç annenin küçük kızı ile evde nasıl vakit geçirdiÄŸini tahmin etmek zor deÄŸil. Aynı mekanı ve aynı zamanı paylaÅŸmak ideal bir eÄŸitim için hiç yeterli deÄŸil.
 
Çocukların eÄŸitiminde sadece anneler deÄŸil hepimiz sorumluyuz. Gündüz kuÅŸağında, ekranlardaki programlar ile hangi çocuk nasıl yetiÅŸtirilebilir ! Bir düÅŸünün. Lütfen düÅŸünün.
 
Fatma BarbarosoÄŸlu - Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.