Sosyal Medya

Güncel

Boris Johnson liderlik için adaylığını açıkladı

İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Muhafazakar Parti liderliği hakkında, 'Tabii ki aday olacağım. Bunun kimse için sır niteliği taşıdığını sanmıyorum.' dedi.



Ä°ngiltere'nin eski DışiÅŸleri Bakanı Boris Johnson, iktidardaki Muhafazakar Partinin liderliÄŸi için yarışacağını açıkladı.

Ä°ngiliz Sigorta Aracıları DerneÄŸinin (BIBA) Manchester'daki kongresinde konuÅŸan Johnson, liderlik için aday olacağını söyledi.

Muhafazakar Partinin lideri olmayı isteyip istemediÄŸi ÅŸeklindeki soru üzerine Johnson, “Tabii ki aday olacağım. Bunun kimse için sır niteliÄŸi taşıdığını sanmıyorum. Ancak biliyorsunuz ÅŸu anda koltuk boÅŸ deÄŸil.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Avrupa BirliÄŸi ile vardığı Brexit anlaÅŸması parlamentoda 3 kez reddedilen BaÅŸbakan Theresa May, partisinin liderlik yarışını düzenleyen 1922 Komitesi ile bugün gerçekleÅŸtirdiÄŸi toplantıda istifa baskısı altında kaldı.

Ä°ngiliz basınında yer alan haberlere göre, May'den istifası için kesin tarih istenirken, May bu tarihi vermekten kaçındı.

May liderliÄŸindeki parti düÅŸüÅŸte

May'in liderliÄŸindeki Muhafazakar Parti 2 Mayıs'ta yapılan kısmi yerel seçimde 1300'den fazla belediye meclisi üyeliÄŸi kaybetmiÅŸ, oy oranı yüzde 28'e kadar düÅŸmüÅŸtü.

Ülkede yapılan bazı anketlere göre Muhafazakarlar yapılacak bir erken seçimde oy oranı açısından 3. parti konumuna düÅŸebilir.

Muhafazakar Parti içindeki muhalif milletvekilleri aralık ayında May hakkında güvensizlik oylamasına gidilmesini saÄŸlamış ancak May oylamayı kazanmıştı. Parti yönetmeliÄŸine göre May hakkında gelecek aralık ayında kadar yeni bir güvensizlik oylamasına gidilemiyor.

Ancak siyasi gözlemciler, 1922 Komitesi'nin bu kuralı deÄŸiÅŸtirerek yeni bir oylamayı deneyebileceÄŸini belirtirken, May'in de böyle bir deÄŸiÅŸikliÄŸi yargıya taşıyabileceÄŸini ifade ediyor.

May daha önce reddedilen Brexit anlaÅŸmasını haziran ayının ilk haftasında yeniden milletvekillerinin oyuna sunacağını açıkladıysa da anlaÅŸmanın parlamento onayını almasının çok zayıf bir ihtimal olduÄŸu deÄŸerlendiriliyor.

May daha önce Brexit anlaÅŸmasının parlamentodan geçmesi halinde görevden ayrılacağı sözünü vermiÅŸti.

Boris Johnson'ın liderlik için ikinci adaylığı olacak

May'in parti liderliÄŸinden ve baÅŸbakanlıktan ayrılması durumunda baÅŸta Johnson olmak üzere bir dizi bakanın adı muhtemel adaylar arasında geçiyordu.

Johnson 2016'da Brexit referandumunun ardından dönemin BaÅŸbakanı David Cameron'ın istifasıyla boÅŸalan liderlik koltuÄŸu için adaylığını koymuÅŸtu. Ancak liderlik yarışında May'in desteÄŸini artırması karşısında Johnson adaylıktan çekilmiÅŸti.

May'in kabinesinde DışiÅŸleri Bakanlığına atanan Johnson, geçen temmuz ayında Brexit politikası konusunda hükümet çizgisiyle ayrı düÅŸerek istifa etmiÅŸti.

Boris Johnson, Ä°ngiltere'nin AB'den ayrılmasına yönelik kampanyanın önde gelen isimleri arasında yer almıştı.

Brexit krizi

Ä°ngiltere ile AB geçen ay yapılan zirvede, Ä°ngiltere'nin AB'den ayrılması (Brexit) 31 Ekim'e erteleme kararı alınmıştı.


AB, Ä°ngiliz hükümetine, parlamentoda daha önce 3 kez reddedilen Brexit anlaÅŸmasını onaylatmayı baÅŸarması halinde Birlik'ten daha erken ayrılma seçeneÄŸi de sunmuÅŸtu.


BaÅŸbakan May, anlaÅŸmanın parlamentodan geçebilmesi için Ä°ÅŸçi Partisine diyalog çaÄŸrısında bulunmuÅŸ, bunu takiben partiler arasında görüÅŸmeler baÅŸlamıştı.

Ä°ÅŸçi Partisi Ä°ngiltere'nin kalıcı bir ÅŸekilde Gümrük BirliÄŸi içinde yer almasını savunuyor. Parti içinde geniÅŸ bir kesim, varılacak herhangi bir anlaÅŸmanın ayrıca halk oyuna sunulmasını da talep ediyor.

Ä°ngiltere, 29 Mart'ta gerçekleÅŸmesi gereken Brexit'i daha önce de 12 Nisan'a ertelemiÅŸti. 23 Haziran 2016'da yapılan referandumda Ä°ngiltere yüzde 48'e karşı 52 ile AB'den ayrılma kararı almıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.