Sosyal Medya

Güncel

İran'dan flaş nükleer kararı! Resmen durdurdu

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçtiğimiz hafta, ABD'nin nükleer anlaşmadan çıkmasının yıl dönümünde yaptığı konuşmada, ABD'nin yaptırımlarına karşılık, anlaşmayla sınırlanan 300 kilogram üzerindeki zenginleştirilmiş uranyumu ve ağır suyun 130 tondan fazlasının yurt dışına satılmasını 60 gün süreyle durdurduklarını açıklamıştı.İran Ulusal Güvenlik Konseyi'nin kararı ile İran, nükleer anlaşmanın bazı taahhütlerini resmen durdurdu.



Ä°ranlı ÖÄŸrenciler Haber Ajansı (ISNA),Ä°ran'ın, Ulusal Güvenlik Konseyi kararı ile nükleer anlaÅŸmanın bazı taahhütlerini resmi olarak askıya aldığını duyurdu.
 
Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, geçtiÄŸimiz hafta 60 gün sonra Ä°ran'ın nükleer anlaÅŸmayla uygunluk konusunda küçülmeye gidileceÄŸini, uranyum zenginleÅŸme seviyesini artıracaklarını söylemiÅŸ, nükleer anlaÅŸma tekrar BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilirse sert yanıt vereceklerini, Tahran'ın nükleer uzlaÅŸma konusunda hazır olduÄŸu yönünde uyarıda bulunmuÅŸtu.
 
Ä°RAN ANLAÅžMANIN 26 VE 36'INCI MADDESÄ°NE DAYANIYOR 
 
BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya ile Ä°ran arasında 2015'te imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaÅŸma,Tahran'a yüzde 3,67 oranında uranyum zenginleÅŸtirme faaliyetini sürdürme hakkı veriyor. AnlaÅŸma çerçevesinde Ä°ran, en çok 300 kilogram uranyumu elinde tutabiliyor. 
 
AnlaÅŸma Ä°ran'a 300 kilogramın üzerindeki uranyumu uluslararası piyasada satarak karşılığında doÄŸal uranyum alabilme imkanı tanıyor.
 
Ä°ran ayrıca anlaÅŸmaya göre, ağır su stokunu 130 tonun altında tutmak zorunda ve aşımı halinde ülke dışına çıkarmakla yükümlü bulunuyor.
 
Ä°ran, nükleer anlaÅŸma metninde, "Yaptırımların geri getirilmesi halinde ya da taraflardan birinin anlaÅŸmadaki sorumluluklarını yerine getirmediÄŸi durumda Ä°ran'ın nükleer anlaÅŸmadaki yükümlülüklerini tamamen ya da kısmen durdurabileceÄŸini" ifade eden 26 ve 36'ncı maddeyi esas aldığını belirtiyor.
 
ABD yönetimi, nükleer anlaÅŸmadan Mayıs 2018'de tek taraflı çekilerek Ä°ran'a yönelik yaptırımları geri getirmiÅŸti. 

ABD TEK TARAFLI ÇEKÄ°LMÄ°ÅžTÄ°
 
Washington yönetimi, Ä°ran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 2015'te imzalanan nükleer anlaÅŸmadan Mayıs 2018'de tek taraflı çekilmiÅŸti.
 
ABD'nin anlaÅŸmadan çekilerek yaptırımları getirmesinin ardından Tahran yönetimini nükleer anlaÅŸmada tutmak isteyen AB, Ä°ran'la ticareti kolaylaÅŸtırmak ve Avrupalı ÅŸirketleri ABD'nin yaptırımlarından korumak için INSTEX adlı ödeme mekanizmasını devreye sokmuÅŸ ancak mekanizmanın sadece ilaç ve gıda ticaretini kapsayacağı açıklanmıştı.
 
Ä°ran nükleer anlaÅŸması, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın Mayıs 2018'de anlaÅŸmadan çekildiÄŸini ve Ä°ran'ın nükleer programı nedeniyle yaptırımların yeniden devreye girdiÄŸini açıklamasıyla tehlikeye girmiÅŸti. Ancak Rusya, Çin, Fransa, Almanya ve Ä°ngiltere de dahil olmak üzere anlaÅŸmaya katılan diÄŸer ülkeler, ABD'nin Tahran'a tek taraflı olarak getirdiÄŸi kısıtlamaları eleÅŸtirerek, Ä°ran Nükleer AnlaÅŸmasına baÄŸlı olduklarını açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.