Sosyal Medya

Sisi Cuntasının zulmü bitmiyor! Cezasını bitiren mahkum dahi şartlı salıverme cezası çekiyor

Sami Mustafa her gün ailesi ile yaşadığı Kahire ile güneydeki Bani Sweif kenti arasında, git-gel 200 kilometre yol yapıyor.



Bu yolculuklardan birinde, ciddi ÅŸekilde yaralandığı bir araba kazası yaptı. Hastaneye kaldırıldığı kaza sonrası ise ÅŸartlı salıverme kurallarını ihlal ettiÄŸi gerekçesiyle 1 ay hapisle daha cezalandırıldı.
 
Sami Mustafa, beÅŸ yıllık hapis cezasını geçen sene tamamlayarak ÅŸartlı salıverilmiÅŸti.
 
Sami'nin, en az beÅŸ sene daha, Mısır'da 'tamamlayıcı' ceza olarak bilinen bir uygulama ile günün 12 saatini karakolda geçirmesi gerekiyor.
 
O, bu çileyi yaÅŸayan tek kiÅŸi deÄŸil. Mısır'da yüzlerce hak savunucusu ve gazeteci, insan hakları örgütlerinin "aşırı" olarak deÄŸerlendirdiÄŸi benzer ÅŸartlı tahliye uygulamalarıyla karÅŸlı karşıya bırakıldı.
 
GüneÅŸin batışından doÄŸuÅŸuna kadar
Kahire'deki polis karakolunu sabahın ilk ışıklarıyla terk eden 'Rami' de yıpranmış bir izlenim veriyor.
 
Gerçek ismini vermek istemeyen ve Rami olarak anılmak istediÄŸini söyleyen genç adam, "Çalışamıyorum, aile hayatım kalmadı ve iflas etmiÅŸ durumdayım." diyor.
 
20 yaÅŸlarının ortasındaki Rami, 2014 yılında izinsiz bir gösteriye katıldığı gerekçesiyle 3 yıl hapis yattı.
 
Ve önündeki üç yıl boyunca da akÅŸam 6 ile sabah 6 arasını karakolda geçirecek. Bu durumu, "Hayatım mahvoldu" cümlesiyle deÄŸerlendiriyor.
 
Açık havada yatmak zorunda bırakılanlar da var
Karakol gözaltısının ÅŸartları merkezden merkeze deÄŸiÅŸiyor.
 
Rami, kendisine bir hücre verilmediÄŸini, bunun yerine, 12 saati karakola baÄŸlı bir açık alanda geçirmek zorunda bırakıldığı anlatıyor.
 
Her gün yanında yemek getirmesi gerekiyor ve kitabın dışında, örneÄŸin telefon gibi elektronik aletlere eriÅŸimine, bu süre içinde izin verilmiyor.
 
BBC'nin konuÅŸtuÄŸu bu durumdaki bazı kiÅŸilerin, geceyi hücrede ve yanlarında getirdikleri battaniyelerle geçirmesine izin veriliyor. Ancak Rami gibi açık havada yatmak zorunda bırakılanlar da bulunuyor.
 
Ä°nsan hakları örgütlerine göre, bu uygulamalar, Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah Sisi'ye olan muhalefeti yıldırma amacı taşıyor.
 
Ülkede, 2011 yılı sonrası Mussokakta protesto yapma, yasalarla neredeyse imkansız hale getirilmiÅŸ durumda.
 
Mısır'da iktidarı eleÅŸtirmenin tek yolu, Facebook ve Twitter paylaşımlardan geçiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.