Sosyal Medya

Güncel

BM Genel Sekreteri: Yeni Zelanda'daki Müslümanları ziyaret edeceğim

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yeni Zelanda'da mart ayında düzenlenen terör saldırısından sonra ülkede gösterilen dayanışmayı överek, bu nedenle buradaki Müslümanları ziyaret etmeye karar verdiğini belirtti.



Yeni Zelanda'ya ziyarette bulunan Guterres, Auckland'da BaÅŸbakan Jacinda Ardern ile yaptığı açıklamada, genellikle ramazan aylarında Müslüman bir ülkeye gittiÄŸini, ancak bu yıl terör saldırılarının ardından gösterdikleri cesaret ve dayanışmaya hürmeten Yeni Zelanda'daki Müslümanları ziyaret etmeye karar verdiÄŸini kaydetti.

Guterres, Ardern'i de dünya liderleri ile teknoloji ÅŸirketlerine yaptığı aşırılıkçı eylemlerin önüne geçilmesi çaÄŸrısı ve yeni silah kontrolü yasaları konusundaki adımlarından ötürü takdir ettiÄŸini dile getirdi.

BM Genel Sekreteri'nin 3 günlük Yeni Zelanda ziyareti kapsamında Christchurch'de Müslüman ileri gelenlerle bir araya geleceÄŸi kaydedildi.

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde Nur ve Linwood camilerine 15 Mart'ta düzenlenen terör saldırısında aralarında bir Türk vatandaşının bulunduÄŸu 51 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 49 kiÅŸi yaralanmıştı. Saldırıdan Mustafa BoztaÅŸ ve Temel AtaçocuÄŸu yaralı kurtulurken, ağır yaralanan ve 48 gün yoÄŸun bakımda kalan Zekeriya Tuyan yaÅŸamını yitirmiÅŸti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ UYARISI

Öte yandan Antonio Guterres, açıklamasında iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi konusuna da deÄŸindi.

Guterres, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadele konusunda siyasi iradenin zayıflıyor göründüÄŸüne ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerini hissedenler için iÅŸlerin daha da kötüye gittiÄŸine iÅŸaret etti.

BM Genel Sekreteri Guterres, ülkelerin 2016 tarihli Paris AnlaÅŸması çerçevesindeki yükümlülüklerini karşılamadığını belirterek, Pasifik'teki ada ülkelerinin iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinde ön saflarda yer aldığını ifade etti. BM Genel Sekreteri, "Kontrolden çıkmış bir iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine izin veremeyiz. Ä°nsanlarımızın hayatını, gezegenimizi korumalıyız." diye konuÅŸtu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Yeni Zelanda'nın ardından iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin yarattığı sorunlara dikkati çekmek için ada ülkeleri Fiji, Tuvalu ve Vanuatu'yu ziyaret edeceÄŸi belirtildi.

Paris AnlaÅŸması olarak anılan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi, küresel ortalama sıcaklık artışını yüzyıl sonuna kadar sanayi öncesi dönem seviyelerinin en fazla 2 santigrat derece üzerinde tutmayı, ideal olarak da 1,5 derecede sınırlamayı amaçlıyor. AnlaÅŸma, her ülkenin sera etkisi yaratan gazların salınımını azaltma konusunda hedeflerini belirlemesini ve yaklaşımını geliÅŸtirmesini öngörüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.