Sosyal Medya

Güncel

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Fries: Türkiye AB'ye çok şey katacak

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries, 'Her ne kadar ilişkiler zaman zaman türbülansa girse de AB ve Türkiye ayrılmaz bir çift.' ifadesini kullandı.



Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries'ın ev sahipliÄŸinde Fransız Sarayı'nda "Avrupa Günü" nedeniyle düzenlenen resepsiyon ve konsere, Avrupa BirliÄŸi (AB) Türkiye Delegasyonu BaÅŸkanı Christian Berger, çok sayıda büyükelçi, diplomat ve davetli katıldı.

Büyükelçi Fries, açılış konuÅŸmasında Türkiye-AB iliÅŸkilerine deÄŸindi.

Avrupa BirliÄŸi'nin, Brexit ve popülizmin yükseliÅŸi gibi önemli konuları tartıştığını belirten Fries, "Böyle önemli bir dönemde Avrupa Parlamentosu seçimleri, kıtamız için tarihi bir öneme sahip. Her zamankinden daha çok milliyetçi içe dönük ve bölünme eÄŸilimlerinden uzak bir Avrupa'ya ihtiyacımız var. Özgürlük, koruma ve ilerlemeden oluÅŸan üç iddianın etrafında oluÅŸan bir rönesansa ihtiyacımız var." diye konuÅŸtu.

Fries, AB-Türkiye iliÅŸkilerinin önemine dikkat çekerek, ÅŸunları kaydetti:

"Avrupa Parlamentosu'nun yenilenmesinden ve yeni bir Avrupa Komisyonu'nun oluÅŸturulmasından sonra AB-Türkiye iliÅŸkilerinin, önümüzdeki yıllarda en önemli tartışmalardan olacağını düÅŸünüyorum. Her ne kadar iliÅŸkiler zaman zaman türbülansa girse de AB ve Türkiye ayrılmaz bir çift. AB'nin istikrarlı, müreffeh ve demokratik bir Türkiye'ye ihtiyacı var, tıpkı Türkiye'nin de ilerlemelerinde ve reform hareketlerinde kendisine eÅŸlik edecek bir ortaÄŸa ihtiyacı olduÄŸu gibi.

Fransa'nın, Türkiye'nin AB ile iliÅŸkilerini güçlendiren tüm siyasi, iktisadi ve sosyal reformları, demokratik deÄŸerlerin ve hukuk devleti ilkelerinin güçlenmesi çabalarını destekleyeceÄŸini bir kez daha ifade etmek istiyorum. " 

"TÜRKÄ°YE ÇEŞİTLÄ°LİĞİYLE AB'YE ÇOK ÅžEY KATACAKTIR"

AB Türkiye Delegasyonu BaÅŸkanı Büyükelçi Berger de AB'nin ortaya çıkış sürecini ve AB-Türkiye iliÅŸkilerini deÄŸerlendirdi.

Berger, "Ä°kinci Dünya Savaşı'ndan sonra savaÅŸa sebep olan araçları ortadan kaldırmak gerektiÄŸi fikri ortaya çıktı. Bu, ulus devletlerin elinden enerji ve çeliÄŸi almak anlamına geliyordu. AB fikri bunu baÅŸararak kıta için çok önemli bir adım attı." dedi.

Berger, şunları kaydetti:

"AB devletleri büyük sorunların etrafında birleÅŸti. Çok taraflılığın devam ettirilmesi, terörle ve güvenliÄŸimizi tehdit eden unsurlarla mücadele ve iklim deÄŸiÅŸiklikleri gibi konular Türkiye'yle de ortak olan konular. Türkiye çeÅŸitlilik içinde bütünlük anlamında AB için çok önemli. Türkiye çeÅŸitliliÄŸiyle AB'ye çok ÅŸey katacaktır."

Açılış konuÅŸmalarının ardından sahneye çıkan Adrienne Haan, Piyanist Benjamin Schaefer eÅŸliÄŸinde Türkçe, Ä°ngilizce, Almanca ve Fransızca eserler seslendirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.