Güncel
Kamerun'da Anglofon ayrılıkçılarla diyalog sinyali
Kamerun'da Cumhurbaşkanı Paul Biya'nın Anglofon krizinde ilk defa ayrılıkçılarla diyalog içine girmeyi kabul ettiği bildirildi.
BaÅŸbakan Joseph Dion Ngute, Ä°ngilizce konuÅŸulan 2 bölgeden biri olan Kuzey-Batı'nın baÅŸkenti Bamenda'ya ziyaretinde yaptığı açıklamada, CumhurbaÅŸkanı Biya'nın Güney-Batı ve Kuzey-Batı bölgelerinde yaÅŸanan krizi çözmek için Anglofon ayrılıkçılarla bir araya gelmeye hazır olduÄŸunu söyledi.
Krizin Ekim 2016'dan bu yana sürdüÄŸünü hatırlatan BaÅŸbakan Ngute, CumhurbaÅŸkanının Kamerun'un toprak bütünlüÄŸünü kesinlikle tartışmaya açmayacağını ancak krizin çözümü için ayrılıkçılarla müzakere masasına oturmaya hazır olduÄŸunu ifade etti.
BaÅŸbakan Ngute, Biya tarafından Kuzey-Batı bölgesine barış ve uzlaÅŸma elçisi olarak gönderildiÄŸini vurguladı.
SÄ°LAHSIZLANMA PROGRAMI
DiÄŸer yandan, hükümetin geçen yıl 1 Aralık'ta Anglofon bölgeler ile Boko Haram'ın faaliyet gösterdiÄŸi Uzak-Kuzey bölgesinde baÅŸlattığı silahsızlanma programına ÅŸu ana kadar toplam 165 kiÅŸinin katıldığı belirtildi.
Silahsızlanma, Tasfiye ve Topluma Yeniden Kazandırma Ulusal Komitesi Koordinatörü Fai Yengo Francis, yaptığı açıklamada, 56'sı Anglofon bölgelerden, 109'u Uzak-Kuzey bölgesinden toplam 165 militanın silah bıraktığını açıkladı.
ANGLOFON KRÄ°ZÄ°
Kamerun'da hükümetin, Anglofon bölgesindeki okullara ve mahkemelere Ä°ngilizce bilmeyen öÄŸretmenleri ve hakimleri atamasının ardından 2016'da bölgede gösteriler düzenlenmeye baÅŸlanmıştı.
Ayrılıkçılar, 1 Ekim 2017'de Sisiku Ayuk Tabe liderliÄŸinde Kumbo kentinde "Ambazonya" adını verdikleri bir devlet kurduklarını ilan etmiÅŸti. Hakkında uluslararası yakalama kararı bulunan Tabe, Ocak 2018'de Nijerya'da yakalanmış ve Kamerun'a iade edilmiÅŸti.
Kriz Grubu'nun son raporuna göre, Anglofon krizinde bin 850 kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi. 530 bin kiÅŸi ülke içinde yerinden olurken, 35 bini komÅŸu ülke Nijerya'ya kaçan onbinlerce kiÅŸi mülteci konumuna düÅŸtü.
Henüz yorum yapılmamış.