YSK’nın İstanbul kararı Anayasa'ya aykırı mı? 4 yedek üye oy kullanamaz tartışması büyüyor
Follow @dusuncemektebi2
YSK'nın İstanbul seçimini iptal kararını Anayasa’ya aykırı aldığı öne sürülüyor. YSK’nın 4'e karşı 7 oyla çıkan iptal kararında 4 yedek üyenin toplantıya katılamayacağı, bu nedenle iptal kararının Anayasa'ya aykırı olduğu iddia ediliyor
Yüksek Seçim Kurulu’nun 6 Mayıs 2019 tarihinde açıkladığı seçim iptali kararının Anayasaya aykırı olarak alındığı iddiasında bulunan isimlerden biri eski Anayasa Mahkemesi raportörü, eski AK Parti MKYK üyesi ve milletvekili, Anayasa Profesörü Osman Can.
“Yedek üyeler karar toplantısına katılamaz”
10 üye ve YSK BaÅŸkanı Sadi Güven'in katıldığı toplantıda, 4'e karşı 7 oyla alınan kararı Independent Türkçe’ye deÄŸerlendiren Prof. Dr. Osman Can ÅŸunları söyledi:
“Yedek ve asıl üye ayrımının anlamı, asıl üyelerden bir boÅŸalma varsa, yedek üyelerle tamamlanmasıdır. EÄŸer asıl üyeler oradaysa Yüksek Seçim Kurulu’nda yedek üyelerin toplantıya katılmaları mümkün deÄŸil. Burada olaÄŸanüstü yargılama açısından YSK’ya doÄŸrudan baÅŸvuru söz konusu ve bu konuda verilen kararın heyet olarak, asıl üyelerle, 7 üyeyle verilmesi lazım.”
“Teamüller Anayasanın lafzına aykırı olamaz”
CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi YakupoÄŸlu’nun, gazeteci Yavuz OÄŸhan’a önceki gün yaptığı “2014 yılından bu yana YSK’da yedek üyelerin toplantılara katılımı yönünde teamül oluÅŸtu” açıklamasını sorduÄŸumuz Can, “Teamül oluÅŸtu diye bir ÅŸey olamaz. Teamül, Anayasa’nın ve içtihatların lafzına aykırı olamaz” yanıtını verdi.
YSK’nın kararı kesin olduÄŸu için maÄŸdur sıfatıyla da olsa Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nun AYM’ye bireysel baÅŸvuru yapamayacağını belirten Can, “Ancak YSK’nın kendisine baÅŸvuru yapılarak bu yönde itirazda bulunulabilir ve yasaya uygun heyet oluÅŸumuyla kararını düzeltmesi talep edilebilir” dedi.
“AYM’nin 367 kararı bu kadar ağır deÄŸildi”
Osman Can, YSK’nın Ä°stanbul seçimiyle ilgili kararı verdiÄŸi gün Twitter’da “367 hukuksuzluÄŸu bu kadar ağır deÄŸildi. En azından iÅŸleyen birçok kurum ve usul vardı, siyaset alternatif üretebilmiÅŸti. Bugün YSK ve sandık neredeyse güven duyulacak son kurum ve usul idi. Onlar da çökertildi, ne uÄŸruna?” paylaşımında bulunmuÅŸtu.
Can ve hukukçuların bu deÄŸerlendirmelerine dayanak gösterdikleri Anayasa’nın 79. Maddesi ÅŸöyle:
“Yüksek Seçim Kurulunun ve diÄŸer seçim kurullarının görev ve yetkileri kanunla düzenlenir. Yüksek Seçim Kurulu, yedi asıl ve dört yedek üyeden kuruludur. Üyelerin altısı Yargıtay, beÅŸi Danıştay genel kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoÄŸunluÄŸunun gizli oyu ile seçilir. Bu üyeler salt çoÄŸunluk ve gizli oyla aralarından bir BaÅŸkan ve bir BaÅŸkanvekili seçerler. Yüksek Seçim Kuruluna Yargıtay ve Danıştay’dan seçilmiÅŸ üyeler arasından ad çekme ile ikiÅŸer yedek üye ayrılır. Yüksek Seçim Kurulu BaÅŸkan ve BaÅŸkanvekili ad çekmeye girmezler.”
“YSK yedek üyelerinin oy kullanması büyük aldatma”
CHP’nin Trabzon milletvekili, hukukçu Haluk PekÅŸen de sosyal medya hesabından YSK kararında yedek üyelerin oy kullanmasının Anayasa’ya aykırı olduÄŸunu savundu.
Av. Özkap: Yedekler oy kullanamaz, YSK kararı geçersiz
Türkiye Barolar BirliÄŸi Denetleme Kurulu üyesi, Ä°stanbul Barosu eski saymanı Av. Ufuk Özkap da YSK’da 7 asil, 4 yedek, toplam 11 üye bulunduÄŸunu hatırlatarak, “Oylamaya 11 üye katılıyor. Mesele, yedeklerin de asiller gibi oy kullanmaları. Bu hukuksuzluÄŸu dile getirmek gerekiyor. Hiçbir kurulda, yapıda yedekler oy kullanamazlar. Alınan karar geçersizdir” dedi.
Independent Türkçe
Henüz yorum yapılmamış.