Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan: Avrupa Birliği tam üyelik hedefine ulaşmakta kararlıyız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Türkiye olarak, müzakere sürecinde karşılaştığımız çifte standarda rağmen stratejik hedef gördüğümüz Avrupa Birliği tam üyelik hedefine ulaşmakta kararlıyız.' dedi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, "Avrupa Günü" dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Mesajında, Avrupa BirliÄŸi projesinin, bundan 69 yıl önce farklı kültürleri, farklı milletleri ve farklı dilleri aynı çatı altında buluÅŸturma ve bir barış istikrar projesi olarak gündeme geldiÄŸini belirten ErdoÄŸan, projenin temelini oluÅŸturan Schuman Deklarasyonu'nun kabul edildiÄŸi 9 Mayıs tarihinin Türkiye'nin Avrupa BirliÄŸi adaylığının tescil edildiÄŸi 1999'dan beri, diÄŸer Avrupa ülkelerinde olduÄŸu gibi Türkiye'de de "Avrupa Günü" olarak kutlandığını anımsattı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "9 Mayıs 1950 tarihinde Avrupa BirliÄŸi fikrine hayat veren kurucu ögeler, bugün baÅŸta Ä°slam düÅŸmanlığı olmak üzere kültürel ırkçılık, ayrımcılık ve göçmen karşıtlığı gibi tehditlerle sınanmaktadır. Bazı Batılı popülist siyasetçilerin gerilimi körükleyen, farklı etnik ve dini kimlikleri düÅŸmanlaÅŸtıran söylemleri tehdidin boyutunu daha da artırmaktadır. Müslümanlara ait ibadethane ve iÅŸ yerlerini hedef alan saldırılar sıradanlaşırken, göçmenlere yönelik hak ihlalleri görmezden gelinmektedir. Avrupa siyaseti, maalesef gün geçtikçe dozu artan bir nefret dilinin ve aşırı saÄŸ akımların esareti altına girmektedir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bu varoluÅŸsal tehditlerin üstesinden gelinebilmesinin ancak Türkiye gibi farklı kültürleri barış içinde yaÅŸatan, güçlü hoÅŸgörü geleneÄŸine sahip ülkelerin desteÄŸiyle mümkün olduÄŸuna iÅŸaret eden ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

"Ülkemizin tam üyeliÄŸi ekonomik, siyasi ve sosyal katkılarının yanı sıra Avrupa BirliÄŸi'ne daha katılımcı ve kucaklayıcı bir vizyon kazandıracak ve AB'yi küresel bir aktör haline getirecektir. Hal böyleyken, birkaç üye devletin engellemelerinden dolayı Türkiye'nin yıllardır ayrımcı ve dışlayıcı muameleye tabi tutulmasının haklı gerekçesi yoktur. Türkiye olarak, müzakere sürecinde karşılaÅŸtığımız çifte standarda raÄŸmen stratejik hedef gördüÄŸümüz Avrupa BirliÄŸi tam üyelik hedefine ulaÅŸmakta kararlıyız. Ülkemizin bu gayretlerine Avrupalı dostlarımızın da müzakerelerimizi çıkmaza sokacak politika ve söylemlerden imtina ederek gereken desteÄŸi vereceÄŸine inanıyorum.

Bu düÅŸüncelerle, 'Avrupa Günü'nün, kıtamızın bugün içinde bulunduÄŸu durumun ve geleceÄŸine iliÅŸkin planların, yapıcı ve vizyoner bir yaklaşımla deÄŸerlendirilmesine vesile olmasını diliyor, vatandaÅŸlarım baÅŸta olmak üzere tüm Avrupalıların 9 Mayıs Avrupa Günü'nü tebrik ediyorum."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.