Sosyal Medya

110 yaşındaki asırlık çınar eski Ramazanları anlattı

Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde ikamet eden asırlık çınar Hadi Çiftyürek (110), geçmişte yaşadığı ramazanları anlattı, günümüzle kıyasladı.



Kendisini şu ana kadar ayakta tutan şeyin gece namazı ve ibadetler olduğunu dile getiren Hadi Dede, ayrıca kıtlık yıllarına da değindi.
 
"Ä°ftar vaktini bildirmek için top patlatılırdı ama yine de bize ses gelmezdi"
 
Hadi Dede, yaÅŸadığı sıkıntılı yılları ve yaz aylarına denk gelen ramazanları ÅŸöyle anlattı:
 
"Ben 110 yaşındayım. Eskiden doÄŸru dürüst bir ÅŸey yoktu; iÅŸsizlik vardı, rezalet vardı. Anneme, sahurda bana ne hazırladığını sorardım yaz sıcağında. O da bana, ‘Sana dut kavurdum ve yumurta da kattım’ derdi. Aman Allah’ım, gel de susama! Sahurumuzu bu ÅŸekilde yapardık iÅŸte. Ä°msak zamanı ise Siverek’ten gelirken kendimize fırın ekmeÄŸi alıp iftarımızı açardık. Eskiden köye ezan sesi gelmezdi. Siverek’te iftar vaktini bildirmek için top patlatılırdı ama yine de bize ses gelmezdi. Bu yüzden bizler de iftarımızı çoÄŸu zaman tahmin üzere yapardık. Oruçlu iken tarlada ürünleri ellerimizle biçerdik. YiyeceÄŸimiz çoÄŸunlukla mercimek çorbası olurdu. Bazen de buÄŸdayı piÅŸirerek bulgur yapar, öyle yerdik. Allah ümmet-i Muhammed’e yardım etsin, periÅŸan etmesin, düÅŸman karşısında pâyimal etmesin. O zamanlar kıtlık yıllarıydı. Åžu anda bütün nimetler var ama ben sadece yoÄŸurt ve pekmez ile besleniyorum."
 
"Eskiden insanlar din söz konusu oldu mu ölümü göze alır ve bir tarafa çekilmezlerdi"
 
Ä°nsanların günümüzde dünya malına çok baÄŸlandıklarını vurgulayan Hadi Dede, "Åžu anda her ÅŸey çok ama Müslümanlık azalmış. Ne diyeyim bilmem ki? Allah göstermesin, ÅŸu anda bir savaÅŸ durumu olsa biri tarlam, biri arabam, biri malım diyecektir. Oysa eskiden insanlar din söz konusu oldu mu ölümü göze alır ve bir tarafa çekilmezlerdi. Açlık ve sefalet içerisinde olsalar da nimetin kıymetini bilirlerdi. Eskiden nimetin kıymeti daha çok bilinirdi, çünkü yokluk vardı, kıtlık vardı." dedi.
 
"Orucun 3 yaz mevsimine denk geldiÄŸini gördüm"
 
Hadi Çiftyürek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: "20 yaşında oruç tutmaya baÅŸladım. Öyle ki ramazan ayının 3 yaz mevsimine denk geldiÄŸini gördüm. Ramazan ayının miladi takvime göre 30 yılda bir aynı aya denk geldiÄŸini hesaplarsak 90 yıla tekabül ediyor. Bir defasında annemin bana 'Ekinlerimiz elden gider, oruç tutma' dediÄŸini hatırlıyorum. Ben de anneme cevaben, 'Bak anne! Babam öldü, demek ki ölüm var.' demiÅŸ sıcaklara raÄŸmen orucumu terk etmemiÅŸtim. Bu dünyada en tatlı ve güzel ÅŸey namaz kılmak ve Allah’ın yolunu tutmaktır. Ayrıca saÄŸlık ve aile huzuru da böyledir." diye konuÅŸtu.
 
"Zekâtlar verilmediÄŸi için bereket kalmadı"
 
Hadi Dede, "Dünya halidir, eskiden de iyi ve kötü insanlar vardı, ÅŸimdi de öyle. Åžükürler olsun ÅŸu an saÄŸlığım yerindedir. Bir defasında sıhhatli olduÄŸumu gören biri bana, 'Sen hangi yağı kullanıyorsun' demiÅŸti de ben de ona 'Sen gece namazlarına önem ver! Asıl yaÄŸ gece namazındadır, yiyecek olarak kullandığımız yaÄŸ ile insan saÄŸlıklı olmaz' demiÅŸtim. Hamdolsun bugüne kadar hemen hemen gece namazımı kaçırmadım. Günümüzde bereket kalmamış, çünkü kimse zekâtını vermiyor. Malı ne kadar çok olursa olsun hep 'azdır' diyor. Allah beni fakir, seni de zengin kılmış ve benim hakkımı da senin malına koymuÅŸ ama sen o hakkımı vermiyor, 'hayır' diyorsun. Hâlbuki zekâtını versen Allah bereketini arttıracaktır. Bunun örnekleri çoktur." ifadelerini kullandı.
 
Eskiden hayânın çok olduÄŸunu ama artık önemsenmediÄŸini dile getiren asırlık çınar Hadi Dede, son olarak "Åžayet Rabbimizin emirlerini dinlemezsek periÅŸan oluruz." diye belirtti. (Ramazan Åžefkatlı-Ä°LKHA)
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.