Sosyal Medya

Güncel

Dünyada en düşük ücret alan tekstil işçileri

Dünyanın en büyük markalarının üretim yaptığı Etiyopya'da ortalama bir tekstil işçisi ayda 26 dolar kazanıyor.



Dünyada en düÅŸük maaÅŸla çalışan tekstil çalışanlarının Etiyopyalı iÅŸçiler olduÄŸu açıklandı.
New York Üniversitesi Stern Ä°ÅŸ ve Ä°nsan Hakları Merkezi tarafından hazırlanan raporda, Etiyopya’daki tekstil fabrikalarında çalışanların dünyada en az kazanan tekstil iÅŸçileri olduÄŸu belirtildi.
 
Raporda, Etiyopya hükümetinin yabancı yatırımcı çekmek için ortaya koyduÄŸu isteÄŸin iÅŸçi ücretlerine olumsuz yansıtıldığına iÅŸaret edilerek, ortalama bir iÅŸçinin aylık kazancının 26 ABD doları olduÄŸu ifade edildi.
 
“Bu parayla, çoÄŸunluÄŸu tarımla uÄŸraÅŸan yoksul ailelerden gelen genç kadınlardan oluÅŸan iÅŸçiler, düzgün bir konaklama, gıda ve ulaşım ihtiyacını bile karşılayamıyor.” denilen raporda, H&M, Gap, Calvin Klein ve Tommy Hilfiger gibi dünya markalarının ülkede üretim yapan firmalar arasında olduÄŸu aktarıldı.
 
ÜRETÄ°M, ASYA'DAN AFRÄ°KA'YA KAYIYOR
 
Ayrıca, raporda, Etiyopya'nın asgari ücrete iliÅŸkin bir tanım yapması ve bunu yasalaÅŸtırması gerektiÄŸi de vurgulanırken, Asya ülkelerinde artan maaÅŸların Batılı markaları Afrika'da üretim yapmaya ittiÄŸine de deÄŸinildi.
 
Açtığı organize sanayi bölgeleri ve verdiÄŸi yatırım teÅŸvikleriyle Afrika’nın üretim merkezlerinden biri olmak isteyen Etiyopya, sıklıkla Afrika’nın Çin’i olarak adlandırılıyor. 
 
YetiÅŸkin nüfusu ve ucuz iÅŸ gücü nedeniyle ABD, Çin, Hindistan ve Türkiye gibi ülkelerden sanayicilerin tercih ettiÄŸi Etiyopya, denize kapalı olmasına raÄŸmen sanayi alanında büyüyerek istihdam yaratmaya çalışıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.