Sosyal Medya

Emniyet'in raporunda anlatıldı: FETÖ'cü askerin hayatı dört evre

Terörle Mücadele (TEM) Daire Başkanlığı'nın hazırladığı "FETÖ askeri mahrem yapılanması"nda, TSK'de bir örgüt mensubunun hayatının 4 evrede örgütlendiği belirtildi.



Emniyet Terörle Mücadele (TEM) Daire BaÅŸkanlığı'nın raporunda FETÖ'nün askeri mahrem yapılmasına "BÄ°RÄ°M" adını verdiÄŸi belirtildi.

FETÖ Ä°LETİŞİM Ä°ÇÄ°N 8 YÖNTEM KULLANIYOR

Askeri mahrem yapılanmasındaki bir örgüt mensubunun hayatının, "ışık evi", "hususi/özel ev", "askeri okullardaki eÄŸitim süreci" ve "birim yapılanması" olarak 4 evrede özetlenebileceÄŸi ifade edilen rapordaörgütün iletiÅŸimde kullandığı 8 yöntem sıralandı.

Emniyet Genel MüdürlüÄŸü TEM Daire BaÅŸkanlığı tarafından 11 Aralık 2018'de hazırlanan "FETÖ Askeri Mahrem Yapılanması-Kontörlü (Büfe) -Sabit Ankesörlü Telefon Hattı Ä°le Ä°letiÅŸim Modeli DeÄŸerlendirmesi" adı raporunun ayrıntılarında, örgütün yapılanması ve iletiÅŸim yöntemleri ayrıntılarıyla anlatıldı. Raporda, "FETÖ'nün ülkesi ve devletini hasım ve karşı cephe olarak gördüÄŸü, istihbarat örgütü gibi Kod isimler, özel haberleÅŸme kanalları, kaynağı bilinmeyen paralar kullandığı, çeÅŸitli yabancı misyon temsilcileriyle içeriÄŸi bilinmeyen görüÅŸmelerde bulunması nedeniyle, casusluk faaliyetlerini de kapsayan bir terör örgütü olduÄŸu" vurgulandı.

Askeriyedeki yapılanma: 'BÄ°RÄ°M' Raporda, FETÖ'nün askeri mahrem yapılanmasında yer alan bir örgüt mensubunun hayatının dört evrede özetlenebileceÄŸi belirtilerek, bu evrelerin "ışık evi", "hususi/özel ev", "askeri okullardaki eÄŸitim süreci" ve "birim yapılanması" olduÄŸu belirtildi.

Ä°lk evrede çocuk yaÅŸtaki kiÅŸilerin ışık evlerine alındığı, buradaki masum görünen sürecin ardından mahrem yapı dışındaki kiÅŸilerin bilmediÄŸi ve sadece mahrem hizmetlerde kullanılan özel/hususi evlere yerleÅŸtirilip, örgütsel bakış açısı kazandırıldığı vurgulanan raporda, askeri okullara hazırlanıp yerleÅŸtirildikleri 3. evreden sonra da "BÄ°RÄ°M" adı verilen askeri yapılanmaya dahil oldukları anlatıldı. 8 iletiÅŸim yöntemi Raporda, örgütün iletiÅŸimde kullandığı yöntemler "Yüz yüze/buluÅŸma, canlı kurye, kriptolu IP hattı, not ile haberleÅŸme, basın-yayın üzerinden talimat verme, sosyal medya (Facebook, Twitter vb.), telefon (gsm, operasyonel hat, ankesör/büfe arama), iletiÅŸim/haberleÅŸme programları (ByLock vb.)" ÅŸeklinde sıralandı. Bu yöntemlerden, "Yüz Yüze/BuluÅŸmanın ve Canlı Kurye" kullanılmasının örgüt için en saÄŸlıklı haberleÅŸme yöntemlerinden biri olduÄŸu, talimat almak ve faaliyetler hakkında bilgi vermek amacıyla doÄŸrudan Pensilvanya'ya gidilerek, örgütün elebaşı Fethullah Gülen'den talimat alındığı, Gülen'in "çok önemli hususların yüz yüze görüÅŸülmesi" yönünde talimatının olduÄŸu belirtildi. Esas sistem randevulaÅŸma Raporda, görünüÅŸü herkesin kullandığı Facebook gibi olan ancak farklı yazılıma sahip iletiÅŸim programlarının da örgüt tarafından kullanıldığı, telefonla iletiÅŸimin de sık sık numara deÄŸiÅŸtirilerek saÄŸlandığı anlatıldı. FETÖ askeri mahrem yapılanmasında ise öncelikle iletiÅŸimde "randevulaÅŸma sisteminin" esas alındığı, buna göre örgütün mahrem sorumlusunun, bir askeri personel ile görüÅŸtüÄŸünde bir sonraki randevunun tarihini belirlediÄŸi ifade edilen raporda, "Ancak olaÄŸandışı bir durum geliÅŸmesi veya buluÅŸmanın gerçekleÅŸmemesi durumunda diÄŸer farklı araç ve yöntemlerin kullanıldığı anlaşılmıştır" denildi.

Dışarıdan telefonla arama Raporda, randevulaÅŸma sisteminin her zaman geçerli olamaması ve örgütün telefon kullanımında sıkı kurallarının olması nedeniyle, "dışardan bir telefon bulup arama" yönteminin ortaya çıktığı anlatılarak, mahrem sorumlular ve askerlerin deÅŸifresini engellemek için kamuya açık sabit hatlar ile ankesörlü telefonların kullanılmaya baÅŸlandığı ifade edildi. Raporda, örgütün ankesörlü arama yöntemine iliÅŸkin ÅŸu deÄŸerlendirmede bulunuldu: "Örgüt mahrem sorumlularının bir noktada TSK içerisindeki mensupları ile en son çare olarak ardışık arama yaptıkları, normalde ÅŸahıslar ile yapılan son görüÅŸmede bir sonraki görüÅŸmenin yeri ve zamanının verildiÄŸi, ardışık aramanın ise genelde toplantılara gelmeyenleri uyararak, toplantıya çağırmayı veya planlamalardaki deÄŸiÅŸikleri bildirmek amacıyla yapıldığı anlaşılmaktadır. (Åžahıs örgüt toplantılarına düzenli geliyor ise kontörlü (büfe) sabit / ankesörlü telefon hattıyla arama metodunu kullanmamış olabileceÄŸi veya internet tabanlı programlar ile mahrem sorumlusuyla irtibat kuruyor olabileceÄŸi göz önünde bulundurulmalıdır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.