Şehid Furkan Doğan'ın babası: Mavi Marmara konusunda adalet ahirete kalacak gibi gözüküyor
Follow @dusuncemektebi2
Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM), İsrail'in 2010 yılında Gazze Özgürlük Filosu'ndaki Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırıya ilişkin davanın duruşması yapıldı.
UCM Temyiz Mahkemesindeki duruşmaya, Mavi Marmara avukatlarının yanı sıra bazı şehit aileleri, filo organizasyonu temsilcileri ve bazı mağdurlar katıldı.
Mavi Marmara davasında maÄŸdur avukatlarının ve UCM Savcılığının itirazlarının dinlendiÄŸi duruÅŸmada, mahkemenin savcıları ile hakimleri arasında görüÅŸ farklılığı nedeniyle tartışmalar yaÅŸandı.
Mavi Marmara avukatlarından Cihat Gökdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün yapılan duruÅŸmanın çok önemli anlara sahne olduÄŸunu ve savcılığın tutumuna üzüldüklerini belirterek, "UCM Savcılığı maÄŸdurların yanında yer alması gerekirken adeta Ä°srail'in bir sözcüsü gibi davrandı ve bugüne kadar da böyle davranmıştı. Hakimler ise aksine bu davanın niçin açılması gerektiÄŸini savunarak savcılığı ikna etmeye çalıştılar." dedi.
Gökdemir, duruÅŸmadan çıkan neticenin, Mavi Marmara davasının açılacağını ve Ä°srail'in UCM'de mahkum edileceÄŸi olduÄŸunu düÅŸündüÄŸünü dile getirdi.
BaÅŸsavcının elindeki tezlerin kuvvetli olmadığını bildiÄŸi için duruÅŸmaya katılmak yerine yardımcılarını gönderdiÄŸine dikkat çeken Gökdemir, ÅŸunları kaydetti.
"Bizim savunmalarımıza hakimler hak vermiÅŸ olmalılar ki bütün dünyada tartışılmakta olan UCM'nin meÅŸruiyetini, bugün hakimler burada bizzat kendileri dillendirdiler. Savcılık makamına dönüp 'Bu yargılamayı burada yapmayacaksak bu mahkemenin kurulmasının ne amacı var?' tarzında çok enteresan sorular yönelttiler. Savcılık makamı da amiyane tabirle topu çevirdi sadece. Elinde bu soruÅŸturmayı açmamayı gerektirecek deliller olmadığı anlaşılmış oldu."
Gökdemir, savcılığın 15 Mayıs'ta soruÅŸturmayı açıp açmayacağına karar vereceÄŸini ve açmazsa hangi gerekçeler ile açmadığını sunması için bunun son tarih olduÄŸuna iÅŸaret ederek, "Öyle görülüyor ki savcılık eÄŸer soruÅŸturmayı açmamakta direnirse mahkeme kendisine karşı bir yaptırım uygulayabilir. Biz de onun sonucunu merakla bekliyoruz." ifadesini kullandı.
Hakimlerin tezlerinin ve savcılığa yönelttiÄŸi soruların uluslararası hukuk anlamında ders niteliÄŸinde olduÄŸunu ifade eden Gökdemir, "Bu soruÅŸturmanın tutanakları mutlaka uluslararası kamuoyuna yansıyacak ve o zaman durum daha net bir ÅŸekilde görülmüÅŸ olacaktır. Savcılık makamının elinde Mavi Marmara davasının soruÅŸturmasını reddedebileceÄŸi çok da fazla bir ÅŸey yok." diye konuÅŸtu.
Gökdemir, UCM'deki davanın Türkiye'de çok fazla gündeme gelmese de bütün dünyada uluslararası hukuku takip edenler arasında hem bugünkü duruÅŸmanın hem bundan önceki prosedürlerin tartışılır durumda olduÄŸunu vurgulayarak gazetelerde, hukuk fakültelerinde neredeyse her gün bu davanın tartışıldığını ve bundan sonra da tartışılmaya devam edeceÄŸini aktardı.
Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıda ÅŸehit olan 19 yaşındaki Furkan DoÄŸan'ın babası Ahmet DoÄŸan da bugün mahkemede hakimler ile savcılık arasında bir çekiÅŸmeyi izlediklerine söyledi.
DoÄŸan, "Buradaki diÄŸer duruÅŸmalara giren avukatlarla görüÅŸtük ve UCM'nin son yıllarda çok politize olduÄŸunu ve adaleti saÄŸlamakta artık eskisi gibi olmadığını söylediler. Savcılık çok ısrarcı hatta o kadar ki Ä°srail'in avukatlarından daha öte Ä°srail'in yaptığını bugün itibarıyla savunduklarını gördük." dedi.
UCM'nin Mavi Marmara davasının görüleceÄŸi son yer olarak kaldığını vurgulayan DoÄŸan, "Buradan da adaletin çıkmayacağını intiba edindik. Savcılık aslında suçlunun suçunu ispat etmesi gerekirken tam tersine suçluyu savunduÄŸunu gördük ve soruÅŸturma açılmasın diye uÄŸraşıyor. Adalet bu dünyada olmasa bile ahirete kalacak gibi gözüküyor. En büyük adalet Allah'ın adaletidir. Rabb'im tüm ÅŸehitlerin ÅŸehadetini kabul etsin." diye konuÅŸtu.
Henüz yorum yapılmamış.