Güncel
Juncker: Biz Avrupalılar birbirimizi sevmiyoruz
![](resimler/detay/183084.jpg?1556900890)
AB'nin içinde bulunduğu krizi 'Kolektif libidomuzu kaybettik' diye analiz eden Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, 'Birbirimizi sevmiyoruz. Kolektif libidomuzu kaybettik' dedi.
Avrupa Komisyonu BaÅŸkanı Jean - Claude Juncker, Avrupa BirliÄŸi'ne psikanaliz yaptı. Psikanalizin kurucu babası Sigmund Freud'un insan davranışını yönlendiren cinsellik gibi içgüdülerden gelen enerji olarak tanımladığı 'libido'ya deÄŸinen Juncker, "Birbirimizi sevmiyoruz. Kolektif libidomuzu kaybettik" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
AB'nin geleceÄŸiyle ilgili düzenlenecek zirvenin öncesinde Almanya'nın Handelsblatt gazetesine konuÅŸan Juncker, birliÄŸin icra organının kendi yönetimi altında küçük iÅŸleri mütevazi ÅŸekilde hallederken asıl büyük iÅŸlere odaklandığını söyledi.
Kasımda görevi bırakacak olan BaÅŸkan "Komisyon'un artık yurttaÅŸların yaÅŸamlarının her küçük ayrıntısına müdahil olmamasını saÄŸladım. Ama bunu kimsenin fark etmemesinden hem ÅŸaÅŸkınlık hem de hayal kırıklığı duyuyorum" dedi.
YükseliÅŸteki AB karşıtı partilerin ay sonunda yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin de favorisi olmasının gölgesinde konuÅŸan Juncker, bunun kıta için uÄŸursuz bir iÅŸaret olduÄŸunu söyleyip ÅŸöyle devam etti:
"Birbirimizi sevmiyoruz. Kolektif libidomuzu kaybettik... Biz Avrupalılar birbirimizi yeterince tanımıyoruz. Laponya'daki insanların Sicilya'daki insanları neyin harekete geçirdiÄŸine dair en ufak fikirleri yok... Gelgelelim AB'nin herkes için geçerli ortak kurallara ihtiyacı var. Onun için birbirimizin hassasiyetlerine daha fazla özen göstermeliyiz."
"2. Dünya Savaşı'ndan 5-6 yıl sonra Avrupa'da kolektif libido vardı. Oysa bugünlerde Avrupalıların birbirlerine aşık olmaları 1952'ye kıyasla daha kolay olmalıydı."
Lüksemburg baÅŸbakanlığı da yapmış siyasetçi, Britanya'nın AB'den çıkma (Brexit) süreciyle ilgili 'Britanya'da baÅŸtan beri sistematik ÅŸekilde yerden yere vurulan bir gelin konumunda olan AB'nin sonunda tümden reddedildiÄŸi' analizini yaptı:
"Brexit özel bir vaka. Bir ulusu 40 yıl boyunca gerçekten AB'ye ait olmadığı mesajıyla bombalarsan, bunun mantıki sonucu terk etme kararı alması olur. Gelin sistematik olarak hakarete uÄŸradı ve sonunda terk edildi."
Brexitçilerin yaptığı gibi Avrupa yurttaÅŸlarının da Avrupa demokrasisinin her baÅŸarısızlığından Brüksel'i sorumlu tutmalarının adil olmadığını ifade eden Juncker, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Avrupa Komisyonu elinden gelenin en iyisini yapıyor. Ama her sorunu çözemez. Avrupa'daki demokrasilerin ve ulusal hükümetlerin zaaflarını Komisyon telafi edemez. Britanya'ya bakın. Brexit referandumundan ancak 3 yıl sonra hükümet ile muhalefetin bu konuda birbirleriyle konuÅŸmaya baÅŸlamalarının, Britanya demokrasinin gücüne iÅŸaret ettiÄŸini söyleyemeyiz."
Henüz yorum yapılmamış.