Sosyal Medya

Güncel

'Türkiye'ye uluslarası camiada Keşmir'i desteklediği için çok müteşekkiriz'

Azad Cammu Keşmir Başkanı Han, 'Türkiye'ye, uluslarası arenada Keşmir'i desteklediği için çok müteşekkiriz.' dedi.



Azad Cammu KeÅŸmir BaÅŸkanı Serdar Mesud HanTürkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın, KeÅŸmir konusunu uluslararası camiada ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) ve Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (Ä°Ä°T) gibi organizasyonlarda gündeme getirdiÄŸini belirterek, "Türkiye'ye, uluslararası camiada KeÅŸmir'i desteklediÄŸi için çok müteÅŸekkiriz." dedi.

Han, Ankara'da Stratejik DüÅŸünce Enstitüsünde (SDE) düzenlenen "KeÅŸmir AnlaÅŸmazlığı ve Uluslararası Toplumun Rolü" konferansında konuÅŸtu.

KeÅŸmir sorununun tarihine deÄŸinen Han, 1947'de Hindistan ve Pakistan arasındaki anlaÅŸmazlık sonucunda KeÅŸmirlilerin topraklarının bölünmek durumunda kaldığını söyledi.

Han, Hindistan'ın KeÅŸmir sorununun çözümü konusunda ikili oynadığını belirterek, bu ülkenin KeÅŸmir'de güç kullanarak sistematik bir ÅŸekilde bölge halkına zarar verdiÄŸini kaydetti.

"Hindistan KeÅŸmir'deki silahsız insanları zapt etmek için 780 bin asker görevlendirdi." diyen Han, KeÅŸmir'de genç erkeklerin sistematik olarak yok edildiÄŸini, kadınlara tecavüz edildiÄŸini ve KeÅŸmirli liderlerin cezaevinde iÅŸkence gördüklerini anlattı.

Han, Hindistan'ın asker sayısına karşı KeÅŸmir'de çok az sayıda mücadele eden kiÅŸi olduÄŸuna deÄŸinerek, "Hindistan, KeÅŸmir'de 250 militanla mücadele etmek için 780 bin asker kullanıyor. Sizce bu mantıklı mı?" diye sordu. 

Türkiye'nin, KeÅŸmir sorununun çözümünde çok önemli bir rol oynadığını aktaran Han, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın, BM ve Ä°Ä°T gibi organizasyonlarda ve uluslararası arenada KeÅŸmir meselesine sahip çıkmasının hayli anlamlı olduÄŸunu söyledi. Han, "Türkiye'ye, uluslararası camiada KeÅŸmir'i desteklediÄŸi için çok müteÅŸekkiriz." ifadesini kullandı.

KeÅŸmir sorununun Pakistan, Hindistan ve Cammu KeÅŸmir'in yanı sıra uluslararası bir konu olduÄŸunu ve bunun ikili bir konu haline dönüÅŸtürülemeyeceÄŸini dile getiren Han, "Hindistan bu konuyu ikili bir mesele haline getirmeye çalıştı ve Pakistan ile Hindistan'ın bu konuda müzakere ettiÄŸini söyledi. Ancak müzakereler hiçbir çözüm getirmedi." dedi.

Pakistan ve Hindistan arasında ÅŸubat ayında yaÅŸanan gerginlikle durumun ciddiyetinin bir kez daha gündeme geldiÄŸini hatırlatan Han, iki nükleer güç Pakistan ile Hindistan arasındaki bir savaşın bütün dünya için kötü sonuçlar doÄŸurabileceÄŸine iÅŸaret etti. Han, "EÄŸer bu anlaÅŸmazlık çözülmezse Güney Asya'daki kırılganlık devam edecektir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Han, KeÅŸmir'deki anlaÅŸmazlığın çözülmesi için uluslararası toplumun adımlar atması gerektiÄŸi çaÄŸrısında bulunarak, sorunun çözümünden yana olmayan Hindistan'ın bu kapsamda protesto edilmesi gerektiÄŸini sözlerine ekledi.

KeÅŸmir sorunu

Ä°ngiltere, 1947'de Hindistan'dan çekilirken prenslik ÅŸeklinde yönetilen KeÅŸmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleÅŸme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan KeÅŸmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleÅŸmeye karar verdi. Karara Müslüman KeÅŸmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaÅŸtı. Ä°ki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaÅŸ çıktı.

KeÅŸmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim. Hindistan, ele geçirdiÄŸi bölgeleri "Cammu KeÅŸmir" eyaleti adı altında kendine baÄŸladı. Cammu KeÅŸmir, halen Hindistan'da Müslüman nüfusun çoÄŸunlukta bulunduÄŸu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki KeÅŸmir'e "Azad KeÅŸmir (Bağımsız KeÅŸmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak 2 özerk bölge statüsü verdi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla KeÅŸmir'in askerden arındırılmasını ve geleceÄŸinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan, halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının uygulanmasını istiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.