Sosyal Medya

Yalçın Akdoğan: Siyasi alanda yeni bir ittifak arayışı falan yok

Yalçın Akdoğan Star gazetesindeki köşesinde Türkiye İttifakı iddialarını yorumladı.



Yalçın AkdoÄŸan, Star gazetesindeki bugünkü “Yeni bir ittifak arayışı mı var?” baÅŸlıklı yazısında, “Yok. Benim gördüÄŸüm kadarıyla siyasi alanda yeni bir ittifak arayışı falan yok. CumhurbaÅŸkanımız R. Tayyip ErdoÄŸan’ın ‘Türkiye Ä°ttifakı’ ifadesi üzerine çok ÅŸeyler yazıldı, konuÅŸuldu. ‘Acaba Cumhur Ä°ttifakı rafa kaldırılıp baÅŸka bir ittifak arayışı içine mi giriliyor’ türü sorular soranlardan, yeni koalisyon ÅŸemaları çıkaranlara kadar kafası karışık siyaset yorumcularına ÅŸahit olduk. Oysa ortada böyle bir siyasi çalkantı meydana getirecek bir durum yok” ifadelerini kullandı.

“SEÇÄ°M PROJESÄ°’, ‘KOALÄ°SYON PROJESÄ°’ FALAN YOK”

“Türkiye ittifakı, CumhurbaÅŸkanımızın konuÅŸmasında geçen bir ifade” diyen AkdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti:

“Genel bir kucaklaÅŸmayı, milli meselelerde ortak tavır almayı, Türkiye’yi her türlü tartışmanın üzerinde tutup yüceltmeye çalışmayı anlatıyor.

Malum her seçimde siyasi tarafgirlik, kutuplaÅŸma, gerilim artar. Seçim gecesi yapılan Balkon KonuÅŸması da bu tansiyonu düÅŸürmeyi, genel bir kucaklaÅŸmayı, siyasi pozisyonları bir tarafa bırakıp yeniden Türkiye’nin gündemine odaklanmayı amaçlar.

‘Hep birlikte Türkiyeyiz’ temalı bir söylem biçimidir bu. Türkiye’nin içinden geçtiÄŸi süreçler baÄŸlamında birlik temasını vurgulayan bu tür ifadeler çeÅŸitli ÅŸekillerde serdedilir. Bu bir siyasi anlayış, üslup ve tarz ortaya koyar, bir koalisyon teklifi veya seçim ittifakı projesi deÄŸil.

Ortada bu anlamda bir ‘siyasi proje’, ‘seçim projesi’, ‘koalisyon projesi’ falan yok.”

“AK PARTÄ°’NÄ°N BÄ°R ÅžÜPHESÄ°, SORUNU, GÜVENSÄ°ZLİĞİ YOKTUR”

Yalçın AkdoÄŸan, “Siyasi mutabakat zeminini geniÅŸletmeye çalışmak, siyasi konularda her siyasi kesimden anlayış beklemek ve ortak bir milli hissiyatı öne çıkarmaya çalışmaktır” diyerek yazısını ÅŸöyle sonlandırdı:  

“Cumhur Ä°ttifakı, 15 Temmuz sonrasında milli bir duruÅŸ olarak ortaya çıkmış, hem bir siyasi mutabakat zemini oluÅŸturmuÅŸ, hem de bir siyaset ve seçim ittifakına dönüÅŸmüÅŸtür.

Nitekim bu ittifakın seçimlerde somut bir iÅŸbirliÄŸi projesine dönüÅŸmesi sosyal alandan siyasi alana yansıyan bir tablo ortaya koymuÅŸtur. Bu çok deÄŸerli bir iÅŸbirliÄŸi zemini olduÄŸu gibi, Türk siyasi tarihi açısından da benzerine az rastlanır bir durumdur.

GeçmiÅŸten bu yana ittifaklar, koalisyonlar, örtülü/açık iÅŸbirlikleri, türlü türlü seçim dayanışmaları yaÅŸanmıştır. Ama Cumhur Ä°ttifakı’na ÅŸekil ve muhteva açısından benzeyeni olmamıştır. Bunun sebebi daha önce hiçbir darbenin püskürtülememiÅŸ olması, ardından böyle bir toplumsal duyarlılık oluÅŸmaması ve ülkenin içinden geçtiÄŸi ÅŸartlar ile seçim süreçlerinin denk düÅŸmemesidir. Böyle bir konjonktürde seçimler sadece yerel veya merkezi yönetimleri belirlemenin ötesinde anlamlar taşımaya baÅŸlamıştır.

Cumhur Ä°ttifakı’na sadakat konusunda AK Parti’nin bir ÅŸüphesi, sorunu, güvensizliÄŸi yoktur.

Türkiye Ä°ttifakı ifadesinden kalkarak meseleyi AK Parti-MHP arasında bir güvensizlik oluÅŸumuna götürmeye çalışmak boÅŸ bir uÄŸraÅŸtır.

Seçim sonuçları üzerinden AK Parti ile MHP’lilerin birbirini suçlayacağını temennisiyle bir ayrışma ve hesaplaÅŸmayı tetiklemeye çalışanlar beyhude bir uÄŸraÅŸ içine girerler.

ErdoÄŸan, AK Parti içinde böyle bir hesaplaÅŸmaya geçit vermediÄŸi gibi, MHP’ye karşı da güvensizlik oluÅŸturacak böyle bir sorgulamaya fırsat vermeyecektir.

Sayın Bahçeli de Cumhur Ä°ttifakı konusunda kararlı ve dirayetli bir duruÅŸ içindedir. Bahçeli’nin seçim gecesinde sonuçlarla ilgili farklı çıkışlar yapabileceÄŸini söyleyenler nasıl o gece hayal kırıklığına uÄŸradıysa, seçim sonrasında negatif deÄŸerlendirmeler bekleyenler de boÅŸa düÅŸmüÅŸtür. Ne Bahçeli bu felaket tellalı fitnecilerin dediÄŸi gibi bir tutum içine girmiÅŸtir, ne de AK Parti Cumhur Ä°ttifakı’na karşı farklı bir tutum içine girecektir.

Nitekim Bahçeli ‘MHP'nin temel tercihi Cumhur Ä°ttifakı’nın yaÅŸaması ve yaÅŸatılması doÄŸrultusundadır. '2023 Lider Ülke Türkiye' amacına sonuna kadar sadığız’ sözleriyle kararlı duruÅŸunu ortaya koymuÅŸtur.”

 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.