Sosyal Medya

Güncel

Karar Gazetesi: Mahkeme, Mavi Marmara'da yaralanan kişinin tazminat talebini 'İsrail'in egemenlik hakkı' gerekçesiyle reddetti

Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine İsrail tarafından düzenlenen saldırıda yaralananlardan Zeki Kaya’nın açtığı davada mahkeme kararının gerekçesi yayımlandı. Kaya'nın tazminat talebini reddeden Denizli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, uluslararası sularda gerçekleşen katliamda İsrail’in egemenlik haklarını kullandığına hükmetti.



Ä°srail’in Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yaptığı 10 Türk vatandaşının ölümüne yol açan olayda yaralananların tazminat talebi reddedildi.
Yaralananlardan Zeki Kaya'nın açtığı davada tazminat talebini reddeden Denizli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, gerekçesinde uluslararası sularda gerçekleÅŸen katliamda Ä°srail’in egemenlik haklarını kullandığını, uluslararası hukuka göre Türk mahkemelerinin Tel Aviv yönetimini yargılamayacağını belirtti.  
 
Karar'ın 'Ölmeyene tazminat yok' baÅŸlığıyla yer verdiÄŸi habere göre, Mavi Marmara saldırısında yaralananlardan Zeki Kaya, saldırıyla ilgili açılacak davalarda Ankara’yı muhatap olarak gösteren Türkiye’nin Ä°srail ile yaptığı anlaÅŸmaya dayanarak, saldırıda ve sonrasında fiziksel-psikolojik ÅŸiddet gördüÄŸü gerekçesiyle 10 bin TL maddi, 250 bin TL manevi tazminat talebiyle Maliye Bakanlığı’na dava açmıştı.
 
1.5 yıl süren davada, mahkeme ‘usul’ gerekçesiyle taleplerin reddine karar verdi. Ä°srail’le yapılan ve Meclis’in onayından geçen anlaÅŸmada, Türkiye açılacak davalarda muhatap olarak geçmesine raÄŸmen, emsal karar, Mavi Marmara'da yaralananların tazminat almasının önünü kapattı. 
 
Mahkeme tarafından alınan ret kararının gerekçesinde ise olayın Ä°srail’in egemenlik haklarını kullanmasının sonucu olduÄŸu belirtilerek 'Tel Aviv yönetiminin Türk mahkemeleri tarafından yargılanamacağı' belirtildi. Kararda Ä°srailli yetkililer aleyhine Ä°stanbul’da çılan davanın bu ülke ile yapılan ve TBMM’de kabul edilen anlaÅŸma gereÄŸince düÅŸürüldüÄŸü hatırlatıldı. Gerekçede 5718 Sayılı Milletlerarası Özel kukuku Hakkında Kanunun 49. maddesine atıf yapılarak “Devletin özel hukuk alanındak iÅŸlemlerini ve eylemlerini ‘egemenlik’ yetkisine dayanan etkinliklerden ayrı tutulmaktadır” denildi.  



'ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI'
 
1980 yılında Ä°ran-Irak savaşı sırasında zarar gören bir vatandaşın açtığı davada Yargıtay’ın verdiÄŸi karar da gerekçeye girdi. 3. devletin vatandaÅŸlarının zarar görmesinin özel hukuk alanına girmediÄŸi, ortaya çıkan zararda devletin hakimiyet tasarrufu bulunduÄŸu belirtilen gerekçede ÅŸu ifadelere yer verildi: “Milletlerarası hukukta yargı bağışıklığı milletlerarası hukukun öngördüÄŸü ölçüde bir devletin diÄŸer bir devleti kendi mahkemelerinde yargılamamasını ifade eder. Yargı bağışılığının hukuki temeli bir milletlerarası teamül kuralıdır. Bu suretle yabancı devletin yargı bağışıklığı kapsamı ve çerçevesi bir milletlerarası hukuk kuralına dayanan bir dava engelidir.” 
 
'MÜDAHALE DEVLET TASARRUFU'
 
Zeki Kaya’ya verilen zararın özel hukuk iliÅŸkisi kapsamında ele alınamayacağı belirtilen gerekçede, Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara’ya Ä°srail’in müdahalesi “Davalı devletin bir hakimiyet tasarrufu” olarak tanımlandı. Saldırının Türk kara sularında meydana gelmediÄŸine vurgu yapılan gerekçede ÅŸöyle denildi: “Avrupa Konvansiyonunun 32. maddesi uyarınca da yabancı silahlı kuvvetlerce iÅŸlenen haksız fiillerden dolayı devletlerin yargı bağışıklığının tam olduÄŸu kabul edilmiÅŸtir. Maddi olayın uluslararası kara sularında meydana geldiÄŸi de dikkate alındığında davalı devletin hakimiyet tasarrufundan doÄŸduÄŸu ve bu nedenle mahkememizin baÅŸka bir devleti yargılama yetkisinin bulunmadığı anlaşıldığından, yargı hakkı yokluÄŸu nedineyle dava ÅŸartı noksanlığından davanının reddedilmesi gerektiÄŸi kabul edilmiÅŸtir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.