Sosyal Medya

Güncel

Ali Haydar Haksal- Günümüz Gençliği ve Sorunlar

Ali Haydar Haksal- Milli Gazete



Bu yazımız ile ciddî bir sorunu ele aldığımız için bir hayli ilgi gördü. Sorunun büyüklüÄŸü karşısında çaresizliklerini dile getiren annelerin feryadına ortak olduk. Feryada ortak olmak sorunları çözmüyor. Çözüm üretmek sorunun üzerinde düÅŸünmek ile olur.
 
Öncelikle yeni kuÅŸağın dilini, duruÅŸunu ve davranışlarını kavramak gerekiyor. Onlarla ortak bir dilde, enerjileri ile büyüklerin deneyimlerinin buluÅŸması gerekiyor. Tepki vermek sorunları çözmek yerine ağırlaÅŸtırıyor.
 
Gençler giderek uçuruma sürükleniyorlar. Etkileri dalgalar hâlinde dünyayı kuÅŸatıyor. Geleneksel yaÅŸama biçimi ya da kimi davranışlar yeterli olmuyor. Bir imam hatipli öÄŸrenciyi örnek vermemiz rahatsızlık oluÅŸturdu. Bu gibi sorunlar imam hatip okullarına kadar sinmiÅŸse durumun ciddiyetini vurgulamamız kaçınılmaz oluyor. Özellikle kız çocuklarına veya erkek çocuklara, kadınlara yapılan tacizlere sessiz kalmak saÄŸlıklı bir düÅŸünüÅŸ deÄŸil. Bazı durumların üstünü örtmek sorunların çözümüne katkı saÄŸlamıyor. Olaylara nesnel bakmaktan baÅŸka bir seçeneÄŸimiz yok.
 
DiÄŸer eÄŸitim kurumlarındaki sorunlar çok daha katmanlı. Yapılması gereken yaÅŸananlara bütüncül bakmak. Bazılarını görmek bazılarını görmemek yaÅŸananları hafifletmez. EÄŸitim kurumları genç kuÅŸağın ahlâkî durumunu karşılamaya yetmiyor. GeçmiÅŸte televizyonlar vardı ÅŸimdi artık iletim araçları ve diji nesneler ceplerde taşınıyor.
 
Toplu taşıma araçlarına binildiÄŸinde gencinden yaÅŸlısına kadar hemen herkesin elinde telefonlar ve diji aletler bulunuyor. Kitap okuyanlar ise çok az. Dizi filmler, gösteriler, sokak eylemleri çok daha etkili. Sapıklar ve sapkınlıkların özellikle özendirildiÄŸi bir zamanda kimi çevrelerin yakınmaya hakları yok. Alkol, beyaz zehir türü nesneler on yaÅŸ sınırına kadar inmiÅŸ durumda. Kimi kesimlerin özgürlükler adına verdikleri çaba toplumun bütün kesimlerini etkiliyor. Muhafazakâr ailelerin çocuklarını etkileyen baÅŸka durumlar var. Lüks yaÅŸama, aşırı israf, doymazlık ve adaletsizlik. Bunlar bir ailenin ve ortamın ruhunu bozan önemli sorunlar. Ahlâkî yaÅŸayış sadece giyim ve kuÅŸam ile olmuyor. Davranış biçimleriyle de oluyor. Bir eve haram lokma giriyorsa, aşırılıkların sınırsızlığı yaÅŸanıyorsa bunlar doyumsuzluÄŸa götürüyor.
 
Dışa dönük örnek yaÅŸama yetmiyor. Hayat gösteriÅŸlerden ibaret deÄŸil. Âdil ve merhametli yaÅŸama aile için de geçerli.
 
EÅŸit ve âdil bir ortamda yaÅŸanmıyor. Tüketimin aşırılığı hemen bütün kesimleri etkiliyor. Bazen duyduÄŸumuz ya da medyaya yansıyan kimi durumları konuÅŸmada haya ediyoruz. Çalışmayan 15 yaÅŸ üstü çocukların 3 ila 5 bin dolayında pahalı olan bir nesne nasıl edinilebilinir? ArkadaÅŸlık kurdukları erkeklerden gerek taksit veya gerekse peÅŸin aldırılan bu nesnelerin karşılığı nedir?
 
Bunları bilmek sorunların çözümüne yardımcı olur mu? Asıl sorun bu. Bu kalemin sahibi olarak birkaç yazımızda ÅŸu vurguda bulunmuÅŸtuk: “Tüketim faizden daha tehlikelidir” demiÅŸtik. Bu, artık bir hastalık hâli. DoyumsuzluÄŸun sınırı yok. Örnek yaÅŸama hayatın bütün alanları için geçerli. Ahlâkî olmak en çok büyüklere düÅŸüyor. Sevgi ve merhamet ile insana yaklaÅŸmak gerekiyor. Sokaklarda periÅŸan olan sokak çocuklarına ilgisizlik sorumsuzluk, biz onlardan da sorumluyuz.
 
Çocukların enerjilerini tüketme sorunu var. Onlara bu konuda yardımcı olmak gerekiyor. Kız çocuklarını odalara kapatmak da sorunları çözmeye yetmiyor.
 
Çocukları eÄŸiten, yön veren bir diji dünya var. Safiyetini yitirmiÅŸ bir toplumuz. GerçekliÄŸimiz içinde deÄŸil, dalgalara kapılıp savruluyoruz. Ä°nsanlar birbirlerine karşı dürüst deÄŸil. Yaptıklarını gizlemek adına yalan artık bir yöntem. Bunlar yok deyip kaçamayız. Hemen bütün sorunlara birlikte bakmada yarar var. Sadece yazanların deÄŸil, hemen herkesin üzerinde düÅŸünmesi gereken önemli sorunlardır bunlar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.