Kürsü
Mustafa Kutlu- Üç kahraman
Follow @dusuncemektebi2
Mustafa Kutlu- Yeni Åžafak
“Vizontele” filminde Cem Yılmaz televizyon için alaylı bir ağızla “Peki Zeki Müren de bizi görecek mi?” diye sorarak herkesi güldürür. Benzer biçimde “Bu iÅŸ nasıl olacak, yani topraÄŸa dönmek nasıl olacak” diye soranlara bir kaymakam, bir Ä°lçe Tarım Müdürü ve bir köy muhtarının üç yıl içinde gerçekleÅŸtirdikleri projeyi anlatarak cevap veriyorum. Bu harika baÅŸarı bozkırın ortasında kuru ve verimsiz bir arazide vücut buldu. Macerayı aylar önce yine bu sütunda “Madalya” baÅŸlıklı bir yazı ile dile getirmiÅŸtim. Åžimdi bizzat yapanların ifadesi ile (Sayın Osman Günaydın’ın gönderdiÄŸi dökümanları) sunuyorum.
Kırsal kalkınma amacıyla 2009 yılında Ä°lçe kaymakamı Ä°smail Åžanlı, Ä°lçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Günaydın ve köy muhtarı Hüseyin Ünal tarafından baÅŸlatılan; Yozgat ili Kadışehri ilçesi Kabalı Köyü’nde 468 çiftçiye ait yaklaşık 1.600 parselin birleÅŸtirilerek toplam 10.920 dekar, 1. Uygulama etabı 5.640 dekar alanda, yatırımının tamamı kamu kaynaklarıyla yapılan bu entegre tarım projesi, Türkiye tarımının ve tarımsal ekonominin baÅŸlıca sorunlarını çözmesinin yanı sıra her kesimin kazançlı hale gelmesiyle (Kamu-Özel Sektör-VatandaÅŸ iÅŸbirliÄŸi) çok paydaÅŸlı ortaklık modeli olarak oluÅŸturulmuÅŸtur. Bu özelliÄŸi ile Türkiye’de bir ilk olan proje 10 yıl içinde hayata geçirilmiÅŸtir.
* 2009 yılında proje sahasına ait toprak, su ve meteorolojik analizlerin olumlu sonuçlarının ardından projenin yönetim ve organizasyonunun planlı ve operasyonel uygulanması adına bir kamu ÅŸirketi kurulmuÅŸtur.
* Kurulan kamu şirketi proje sahasındaki arazi sahiplerinin arazilerini projenin uygulanması adına 25 yıllığına bir muvafakatname ile kiralamıştır.
* Yatırımın baÅŸlangıcında Yozgat ValiliÄŸi Ä°l Özel Ä°daresi tarafından 1.100.000 (bir milyon yüz bin) TL ödenek ayrılmış olup, bununla proe sahasının çevre ihatası ile 1.050 dekar alanda ÅŸu an içinde Avrupa’nın en büyük kiraz plantasyonunun kurulumu gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.
* 2011 yılında proje sahasına ait sulama altyapısı çalışmaları tamamlanmıştır. Bu kapsamda Çekerek Irmağı üzerine bir pompaj istasyonu, pompajdan proje sahasına 2.400 mt uzunluÄŸunda çift ana sulama hattı, 25.000 tonluk membran havuz ve proje sahasının sulama alt yapısı bitirilmiÅŸtir. Bu iÅŸ için toplam 5.000.000 (beÅŸ milyon) TL kamu kaynağı kullanılmıştır.
* Proje sahasındaki atıl durumda bulunan 300 dekar hazine arazisi tarıma kazandırılmıştır.
* Proje sahası ülkemizde ilk olarak kullanılan tam otomasyonlu 3 milyon metre damlatıcı boru uzunluÄŸuna sahip radyo frekanslı sulama sistemi ve 25.000 tonluk membran sulama havuzuna sahiptir.
* Proje sahasındaki diÄŸer fidanların alımı, dikimi için TC Ziraat Bankası’ndan 1.818.000 (bir milyon sekiz yüz on sekiz bin) TL kredi kullanılmıştır.
* 2012 yılı proje sahasının bakım ve iÅŸçilik giderleri için Yozgat ValiliÄŸi tarafından 500.000 (beÅŸ yüz bin) TL finansman ile 150 iÅŸçi Ä°ÅŸkur kapsamında istihdam edilmiÅŸtir. Yine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 420.000 (dört yüz yirmi bin) TL sertifikalı fidan desteÄŸi ve 55.000 (elli beÅŸ bin) TL mazot gübre desteÄŸi saÄŸlanmıştır.
Ä°lk sulama sistemi tamamladığında ve özelleÅŸtirildiÄŸinde fidanlardan herhangi bir ürün alınmadığından fidan aralarına ara üretim olarak 2000 dekar domates, 500 dekar kabak, 1000 dekar kavun karpuz dikilmiÅŸtir. 2013 yılı il hasat ürünleri Ä°stanbul’daki 300’ün üzerindeki markete pazarlanmıştır.
* Proje sahasında 2.800 Dekar Yarı Bodur Elma, 1.050 Dekar Kiraz, 680 Dekar Şeftali-Nektarin, 400 Dekar Armut, 180 Dekar Tam Bodur Elma plantasyonları mevcuttur. Tam bodur elma plantasyonu telli terbiye sistemi ile entegre edilmiştir.
* Proje kapsamında ilçede Bahçe Tarımı Meslek Yüksek Okulu açılmış olup öÄŸrencilere burs, staj ve iÅŸ imkanı verilmektedir.
* Köyde bulunan 64 traktör ihtiyaç fazlası olduÄŸu için 13’e indirilmiÅŸtir.
* Köyde Sosyal YardımlaÅŸma Dayanışma Vakfı’ndan alınan yardımlar, engelliler hariç, sona ermiÅŸtir.
Aziz okuyucular. Projenin ayrıntılarını uzun uzun anlatmayayım. Ä°steyen Sayın Osman Günaydın’dan (Ä°lçe Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü) bilgi alabilir. Ben ÅŸunları ilave edeyim. Bu yılın ürününün tamamı ihraç edilmiÅŸ.
Peki köylünün eline ne geçmiÅŸ?
Dört kiÅŸilik bir ailenin aylık geliri 12.000 TL’dir. Yazıyla bir daha: On iki bin lira.
Bahçeyi tanıtan video filmi gördüm. Dronla çekilen, havadan gösterilen bahçe göz alabildiÄŸine yemyeÅŸil uzayıp gidiyor. 400.000 fidan. Türkiye’nin en büyük meyve bahçesi.
Köyden ÅŸehre göçenler geri dönmüÅŸ.
BitiÅŸikteki Bayındır Höyük köyü CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay Bey’in köyü imiÅŸ. O köy de Kabalı’ya özenip proje yaptırmış ve yakında faaliyete geçecekmiÅŸ.
Bozkırın ortasında bu baÅŸarıyı saÄŸlayan üç isim (Ä°smail Åžanlı-Osman Günaydın-Hüseyin Ünal) madalya almalıdır.
Sanırım yakında Sayın Tarım Bakanımız bu baÅŸarının kaliteli bir videosunu çektirip televizyonlarda yayımlar.
Bu başarı denizde bir damla.
Hepi-topu tek bir köy (Kabalı).
Böyle binlerce proje yapılabilir.
Ne kadar ucuza malolduÄŸunu görüyorsunuz.
Bunu tüm Anadolu’ya yayın. Hollanda’yı düÅŸünün. Yahu Konya kadar bir yer. Tarım ürünü ihracatında ABD’den sonra dünyada ikinci.
Anadolu 80 deÄŸil 180 milyonu da besler.
Rızkı veren Cenab-ı Hak.
Âlete deÄŸil âyete inanın.
“Åžehirleri boÅŸaltın” sloganını boÅŸa atmıyorum. Ä°ÅŸsizlik, gizli iÅŸsizlik, genç iÅŸsizlik rakamlarını biliyorum. Ülkemizin sermayesi Anadolu toprağıdır. Tepeden baÅŸlayan bir umumî zihniyet deÄŸiÅŸimi, bir seferberlik gerekiyor.
Ä°nsanımız (ki çoÄŸu köylüdür) gözüyle görmez ise baÅŸarıya inanmaz. Kabalı gibi örnekler çoÄŸaltılmalı. Diploması elinde boÅŸta kalmış gençler, vatandaÅŸ bu “Hicret”e inanmalı.
Ardısıra “Bir Åžehir Kurmak” nasıl olur. O gelecek.
Henüz yorum yapılmamış.