Sosyal Medya

Güncel

Çin'deki Bir Kuşak Bir Yol forumunda atılan imzalar

Forum çerçevesinde Orta Asya ülkeleri tarafından ne gibi sonuçlar elde edildi?



25-27 Nisan tarihlerinde Pekin'de düzenlenen ve 37 ülkeden oluÅŸan devlet ve hükümet baÅŸkanlarının temsil ettiÄŸi 187 delegasyonların katıldığı ikinci Uluslararası Ä°ÅŸbirliÄŸi Forumu Bir KuÅŸak Bir Yol sona erdi.

Foruma Orta Asya baÅŸkanları arasında, Kırgız Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Sooronbay Jeenbekov, Kazakistan Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Nursultan Nazarbayev, Özbekistan Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Åževket Mirziyoyev, Tacikistan BaÅŸkanı Ä°mamali Rahman BaÅŸkanı katıldı.

Forumda hükümetlerarası iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmaları dahil olmak üzere toplam 283 pratik sonuç elde edildi. Forumun bir parçası olan giriÅŸimciler konferansına iÅŸ ve sanayi çevrelerinden çok sayıda temsilci katıldı ve toplam 64 milyar doları aÅŸan iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmaları imzalandı.

Forum çerçevesinde Orta Asya ülkeleri tarafından ne gibi sonuçlar elde edildi?

Altı kategoride toplam 283 pratik sonuç elde edildi: Çin tarafı tarafından önerilen giriÅŸimler, imzalanan iki taraflı ve çok taraflı belgeler, çok taraflı iÅŸbirliÄŸi mekanizmaları, yatırım projeleri ve proje listeleri, yerel makamların ve iÅŸletmelerin finansman projeleri ve projeleri.

* Liste, Çin DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından saÄŸlanan bilgilere göre derlendi.

1. Çin tarafı tarafından önerilen veya önerilen giriÅŸimler

Çin Maliye ve Ekonomi Bakanlığı ile iliÅŸkili Åžangay Ulusal Muhasebe Enstitüsü, CAREC Enstitüsü, Asya Kalkınma Bankası ve Serbest Muhasebeci Mali MüÅŸavirler DerneÄŸi ile birlikte, Çin ve Orta Asya'dan gelen muhasebeciler için bir deÄŸiÅŸim programı baÅŸlatırlar. (Çin-Orta Asya Muhasebe Elitleri DeÄŸiÅŸim Programı).

2. Ä°mzalanan iki taraflı ve çok taraflı belgeler:

Çin hükümeti, Kazakistan hükümeti ile  sınai potansiyel ve yatırım konusunda bir iÅŸbirliÄŸi planı imzaladı.

Çin hükümeti, Pakistan, Liberya, Nepal, Gürcistan, Belarus, Ermenistan, Suudi Arabistan, Laos ve Kazakistan hükümetleri ile nakliye iÅŸbirliÄŸi belgelerini imzaladı .

Çin, Belarus, Almanya, Kazakistan , MoÄŸolistan, Polonya ve Rusya'nın yedi ulusal demiryolları , ortak çalışma grubu için Çin-Avrupa konteyner trenlerinin nakliyesi için prosedür kurallarını imzaladı. (Çin-Avrupa Konteyner Trenlerinin Usul Kuralları).

Çin Bankacılık Düzenleme ve Sigorta Komisyonu, Astana Uluslararası Finans Merkezi (AIFC) ve diÄŸerleri ile bir mutabakat zaptı imzaladı.

Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, ortak bir araÅŸtırma merkezi ve Özbekistan Bilim ve Teknoloji Ajansı ile ortak bir laboratuvar için iÅŸbirliÄŸi belgeleri imzaladı .

Çin Gümrük Servisi, gümrük muayenesi ve doÄŸrulama ile ilgili belgeleri ve Kazakistan Maliye Bakanlığı Devlet Gelir Komitesi ile karantina iÅŸbirliÄŸine iliÅŸkin belgeleri, vb. Ä°mzaladı (gümrük ve muayene ve karantina iÅŸbirliÄŸi belgeleri)

3. Forumdaki çok taraflı iÅŸbirliÄŸi mekanizmaları

Çin Devlet Vergi Ä°daresi, Kazakistan Maliye Bakanlığı Devlet Gelir Komitesi ve diÄŸer ilgili ülkelerin (bölgelerin) yetkili vergi makamları, One Belt - One Way Initiative çerçevesinde bir vergi idaresi iÅŸbirliÄŸi forumu düzenledi.

Forumun sonunda, “Tek Bantlı - Tek Yönlü” giriÅŸimin vergi idaresinde iÅŸbirliÄŸine yönelik bir mekanizma ve iki yıllık bir eylem planı oluÅŸturulması konusunda bir bildiri imzalandı.

Çin, Türkiye, Kongo Cumhuriyeti, MoÄŸolistan, Surinam, Tonga, Sırbistan, Kırgızistan , Çad, Ekvator Ginesi ve Ekvator Ginesi, Azerbaycan, Cezayir, Afganistan, Bolivya, Macaristan, Venezuela, Gambiya, Irak, Cape Verde, Kamboçya, Kuveyt, Laos, Malta, Myanmar, Nepal, Nijer, Pakistan, Sudan, Tacikistan dahil olmak üzere 28 ülkeyle enerji ortaklığı kurdu , 

13 ülkeden meslektaÅŸları ve Ermenistan, MoÄŸolistan, Rusya, Pakistan, Kazakistan , Asya Sismoloji Komisyonu ve Afrika Sismoloji Komisyonu da dahil olmak üzere ilgili uluslararası kuruluÅŸlarla Çin'in Sismoloji Kurumu , ortak olarak riskleri azaltmak ve deprem riskini azaltmak için iÅŸbirliÄŸi için bir çalışma mekanizması kurdu. Kemer ve Karayolu Deprem Riskini Azaltma Ä°ÅŸbirliÄŸi Çalışma Mekanizması.

Çin Bilimler Akademisi, BirleÅŸmiÅŸ Milletler EÄŸitim, Bilim ve Kültür Örgütü, Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi , Ulusal Kırgızistan Cumhuriyeti Bilim Akademisi ve 37 ve diÄŸer ülke ile anlaÅŸma imzalandı.

Çin Ulusal Kütüphanesi ve MoÄŸolistan, Singapur, Brunei ve Tacikistan da dahil olmak üzere 26 ülke ve bölgenin milli kütüphaneleri ortaklaÅŸa Ä°pek Yolu Uluslararası Kütüphane Ä°ttifakını (Ä°pek Yolu Uluslararası Kütüphane Ä°ttifakı) oluÅŸturdu ve Chengdong Ä°pek Yolu Uluslararası Kütüphane Ä°ttifakı giriÅŸimini benimsedi.

Çin Ulusal Sanat Müzesi ve Rusya, Kore Cumhuriyeti, Yunanistan, Belarus, Kazakistan , Vietnam, Sri Lanka, Ukrayna, Litvanya, Bulgaristan, BangladeÅŸ, Macaristan, Türkiye, Moldova, Ermenistan dahil 18 ülkeden 21 sanat müzesi veya büyük sanat kurumu Polonya, ortaklaÅŸa Uluslararası Sanat Müzeleri BirliÄŸi ve Ä°pek Yolu Galerisi'ni kurdu.

Ä°lgili Çin düÅŸünce kuruluÅŸları, Kazak Nazarbayev Üniversitesi, Endonezya Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi, Afrika Ekonomik DönüÅŸüm Merkezi, Singapur Ulusal Üniversitesi DoÄŸu Asya Enstitüsü, Valdai Rus Tartışma Kulübü ile ortak bir çalışma ağı kurdu .

4. Yatırım projeleri ve proje listeleri

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, Kazakistan, Mısır, Mozambik, Kamboçya, Laos ve Filipinler'in ilgili hükümet birimleri ile üretken kapasite ve yatırım iÅŸbirliÄŸine yönelik öncelikli projelerin listelerine iliÅŸkin belgeleri imzaladı.

Ä°pek Yolu Vakfı, Dewa Konsantre GüneÅŸ Enerjisi projesine, Astana Uluslararası DeÄŸiÅŸim ve Yamal LNG projesine (YAMAL LNG, doÄŸal gaz çıkarma, sıvılaÅŸtırma ve tedarik için entegre bir proje) ve Asya Altyapısı Yatırım Bankası ile birlikte yatırım yaptı. Umman'ın Ulusal Fiber Optik GeniÅŸ Bant Ağı Projesini (Optik Fiber GeniÅŸ Bant Ağı) finanse etmektedir. Ä°pek Yolu Fonu, Semerkant'ta turizmin geliÅŸmesine ve Özbekistan Cumhuriyeti'nin petrol ve gaz endüstrisinde bir projeye yatırım yapıyor .

5. Proje Finansmanı

Çin Kalkınma Bankası, yol, madencilik ve enerji projelerinin yapımı için projeler hakkında Kamboçya, Kazakistan ve Türkiye'deki ilgili kurumlarla kredi anlaÅŸması imzaladı .

Çin Ä°hracat-Ä°thalat Bankası, Sırbistan Maliye Bakanlığı, Kamboçya Ekonomi ve Maliye Bakanlığı ve Kazakistan KazAvtoZhol ile yol projeleriyle ilgili kredi anlaÅŸmaları imzaladı .

6. Yerel makamların ve işletmelerin projeleri

Yerel yetkililer ve ÅŸirketler (Çin), Tacikistan'daki bir tarımsal sanayi parkı olan Tacikistan'daki Zhongtai Yeni Ä°pek Yolu'nu yatırım yaptı ve bir Özbek-Çin bilim ve teknoloji parkı kurdu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.