Sosyal Medya

Güncel

Yasin Aktay- İstanbul’da düşünce fırtınaları

Yasin Aktay- İstanbul’da düşünce fırtınaları



Ä°stanbul’da gerçekleÅŸen ve hepsine de ya konuÅŸmacı veya tartışmacı olarak davetli olduÄŸum akademik-entelektüel ve sosyal etkinliklere yetiÅŸme telaşı içinde Cuma gününden baÅŸlayan baÅŸ döndürücü bir hafta sonu geçirdim.
 
Hepsi de ayrı ayrı ele alınmayı, anlam ve önemi bakımından ayrı ayrı tartışılmayı-deÄŸerlendirilmeyi hak eden ve eÅŸ zamanlı olarak Ä°stanbul’da gerçekleÅŸen bu toplantıların toplamda ortaya koyduÄŸu en çarpıcı ve anlamlı görüntü, Türkiye’nin nasıl bir küresel entelektüel, akademik üretimin ve etkinliÄŸin merkezi haline gelmiÅŸ olduÄŸudur.
 
Aslında daha önce de bir vesileyle benzer bir tecrübeye davet edilmiÅŸ olduÄŸumu hatırlıyorum. Bugün Ä°stanbul’da birçok üniversite veya otel konferans salonlarında sürekli olarak ve aynı anda bu türden onlarca toplantı, seminer, buluÅŸma, konferans icra edilmektedir. Bu toplantılardan rastgele anlamlı sayıda bir kesit alıp üzerinde yapılabilecek bir inceleme, Ä°stanbul’un tarihe ve coÄŸrafyaya uzanan etkilerini ve baÄŸlantılarını çok güzel yansıtacaktır.
 
Benim bu hafta sonu yaÅŸadığım da aslında sadece küçük bir kesit sayılabilir. Toplantı ve tartışma mekanı, düÅŸüncelerin seyrine de, mahiyetine de hiç kuÅŸkusuz önemli bir etkide bulunuyordur. O yüzden toplantıların önemli bir kısmının konusu da Türkiye ve Ä°stanbul oluyor. Türkiye ve Ä°stanbul üzerine özellikle son 25 yıl içinde yaÅŸanmış olan deÄŸiÅŸime dair dışarıdan katılanların izlenim ve tecrübe paylaşımları baÅŸlıbaşına ilginç oluyor.
 
24-26 Nisan’da Asya-Afrika Ä°ÅŸbirliÄŸi Merkezi ile Ä°slam dünyası STK’lar BirliÄŸinin birlikte düzenlediÄŸi Asya-Afrika Ä°ÅŸbirliÄŸi Forumu çok farklı ve özgün bir program düzenlemiÅŸ. Asya ve Afrika’da çok ciddi sosyolojik, dinsel ve kültürel derinliÄŸi olan Sufi cemaatleri ve onlara baÄŸlı olarak çalışmakta olan STK’ları Türkiye’deki mukabil cemaat ve STK’larla bir araya getirerek tanışmalarını, tecrübe paylaşımlarını saÄŸlamak ve muhtemel iÅŸbirliÄŸi imkanlarını ele almak, daha önce bu ölçüde denenmiÅŸ bir ÅŸey deÄŸildi. Oysa özellikle Afrika’da bu sivil oluÅŸumların hem ülkelerinin bağımsızlıklarını kazanmasında hem de sömürge sonrası kurulan siyasi yapıların üzerinde çok önemli etkileri olmuÅŸtur.
 
Çok ciddi toplumsal derinlikleri olan bu toplulukların kendi aralarındaki diyaloÄŸu ise çok zayıf. Buna mukabil böyle bir buluÅŸmaya hepsinin de ne kadar istekli oldukları, bir arayış içinde oldukları kendilerine yöneltilen davete coÅŸkuyla icabet etmiÅŸ olmalarından anlaşılıyor.
 
Kur’an-ı Kerim’de bildirilen “Ä°yilik ve takva üzerine yardımlaşın” buyruÄŸunu esas alan konferans Afrika kıtasının mustarip olduÄŸu birçok insani sıkıntıya karşı beraber neler yapılabileceÄŸinin yollarını arıyor, eÄŸitim, öÄŸretim ve sosyal faaliyetler konusunda tecrübelerini paylaşıyorlardı.
 
Türkiye’nin STK’larının insani yardım konusundaki tecrübeleri malum. Türkiye’yi insani yardım konusunda dünyada ilk sıraya yerleÅŸtiren gayretkeÅŸlik sadece devletin enerjisiyle sınırlı deÄŸil. O yüzden Türkiye’nin STK’ları ile Afrika’nın bu tür yapıları arasındaki bu irtibatların çok önemli bir rolü olacağı açık, ancak bu buluÅŸmalarda insanların birbirlerini daha fazla tanımaları, kendi farklarını birbirleriyle karşılaÅŸmak suretiyle görmeleri ve uzaklaÅŸtıran farkların farkına vararak kendilerine ayna tutmaları da mümkün olabiliyor. Hiçbir karşılaÅŸma risksiz deÄŸil çünkü. Her karşılaÅŸmada insanın diÄŸerinden duyduÄŸu ÅŸeylerle hayatının, bilgisinin, ufkunun ve anlayışının sarsılması, deÄŸiÅŸmesi riski vardır. Ama insan olmak tam da bu riski göze almaktan baÅŸka nedir ki?
 
25 ayrı ülkeden 35 Sufi cemaati veya STK’yı 200 temsilcisiyle bir araya getiren konferansın sonucunda katılımcılar temsil ettikleri ülkeler ve halklar arasındaki iliÅŸkileri ve iÅŸbirliÄŸini güçlendirmek, Kültürel ve sosyal iletiÅŸimi daha etkili biçimde saÄŸlamak, DiyaloÄŸu teÅŸvik etmek ve toplumlar arasında barışı ve hoÅŸgörüyü teÅŸvik etmek, kalkınma, ticaret ve ekonomik iÅŸbirliÄŸi ile özelikle ilgilenerek, forumun amaçlarına ulaÅŸmak için programlar ve etkinlikler düzenlemek, projeler geliÅŸtirmek, STK’lar arasında iÅŸbirliÄŸi ve ortak anlayış geliÅŸtirmek gibi hususlarda özel bir çaba içinde olunacağı noktasında anlaÅŸtılar.
 
Kapanış bildirisinde ifade dilen bütün bu hususlar aynı zamanda bu tür toplulukların kendi ülkeleri ve ümmet coÄŸrafyası içinde daha fazla sorumluluk üstlenmelerini, tabiri caizse ellerini taşın altına koymalarını beraberinde getirecek hayırlı bir adım. Bu hayırlı adımda emeÄŸi olan baÅŸta Asya-Afrika Ä°ÅŸbirliÄŸi Merkezi baÅŸkanı Münir Said ve Mehmet AltındaÄŸ ile Ä°slam dünyası STK’lar BirliÄŸi baÅŸkanı Ali Kurt olmak üzere herkesi tebrik ederim.
 
Tabi Ä°stanbul’da hafta sonu etkinliklerinden sadece bunu anlatabildik. Sabahatin Zaim Üniversitesi Ä°slam ve Küresel AraÅŸtırımalar Merkezi (CIGA)’daki Uluslararası Filistin Konferansı yine çok sayıda dünyaca önemli ismi bir araya getiren önemli bir toplantıydı. Ä°bn Haldun Üniversitesi’nde düzenlenen 5. Uluslararası Ä°bn Haldun Sempozyumu, Ä°bn Haldun üzerine bilimsel ve akademik çalışmalarıyla dünyaca meÅŸhur isimleri bir araya getiren bir etkinlikti. 29 Mayıs Üniversitesi Kur’an AraÅŸtırmaları Merkezinde Kur’an ve Pozitif Bilim baÅŸlıklı bir sempozyum vardı. Yine üyesi bulunduÄŸum Uluslararası Stratejik DüÅŸünce Grubu 31 Mart Mahalli Seçimlerin sonuçları eÅŸliÄŸinde Türkiye ve Bölge siyasetini ele alan önemli bir çalıştay gerçekleÅŸtirdi. Bir de Dergiler Fuarı vardı tabi, maalesef artık yetiÅŸemediÄŸim için katılamadığım..
 
Bunlar hafta sonu Ä°stanbul’da gerçekleÅŸen etkinliklerden sadece benim muttali olabildiklerim. BaÅŸka nice güzellikleri de var elbet Ä°stanbul’un, yaÅŸayana, bilene, hissedene, takdir edene. Ama bu boyutu bir baÅŸka güzel.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.