Güncel
Iraklı Şii lider Sadr: Ülkemin ABD-İsrail-İran çatışmasına çekilmesini istemiyorum
Iraklı Şii lider Mukteda Es Sadr, 'Ülkemin, Trump ve Netenyahu ile İran arasındaki çatışmaya siyasi ve ideolojik olarak sürüklenmemesi en önem verdiğim konular arasında bulunuyor' dedi.
Irak'taki Åžii Sadr Hareketi'nin lideri Mukteda es-Sadr, yaptığı yazılı bir açıklamayla "Ülkemin, Trump ve Netenyahu ile Ä°ran arasındaki çatışmaya siyasi ve ideolojik olarak sürüklenmemesi en önem verdiÄŸim konular arasında bulunuyor" ifadesini kullandı.
Ä°ki taraftan da Irak'a yönelik müdahalenin arttığını ve derinleÅŸtiÄŸini gördüÄŸünü, bu nedenle endiÅŸelerinin gün geçtikçe büyüdüÄŸünü belirten Sadr, ÅŸunları kaydetti:
"Irak'ın söz konusu çatışma ortamına sürüklenmesi halinde ABD'nin BaÄŸdat BüyükelçiliÄŸi kapatılacak. ABD'nin BaÄŸdat BüyükelçiliÄŸi, direniÅŸçilerin (silahlı milislerinin) yeniden ateÅŸi altında kalır."
IRAK SINIRLARI ABD-Ä°RAN ÇATIÅžMASINDAN KORUNMALI
Sadr, Irak'ın sınırlarının olası ABD-Ä°ran çatışmasından korunmasına yönelik olarak da BaÅŸbakan Adil Abdulmehdi'nin yönetiminde ulusal ordu ve polis teÅŸkilatından tugaylar oluÅŸturulması gerektiÄŸini ifade etti.
"HAÅžD-Ä° ÅžABÄ° IRAK'A DÖNMELÄ°, SURÄ°YE'DE BULUMASI IRAK'IN BU SARMALA ÇEKÄ°LMESÄ° DEMEK"
Ä°ran ve ABD çatışmasında taraf olmamaları için Suriye'de bulunan Irak'ın Åžii milis gücü HaÅŸdi Åžabi'ye baÄŸlı grupların acilen ülkeye geri getirilmelerini isteyen Sadr, "Onların orada bulunması Irak'ın söz konusu ÅŸiddetli çatışmaya itilmesi demek" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
"IRAK-Ä°RAN ARASINDA ANALÅžMA Ä°MZALANMALI"
Åžii lider, Irak ile Ä°ran arasında "ülke egemenliklerine saygı duyulması"nı öngören ikili anlaÅŸmalar imzalanması, barış ortamının kısmen de olsa saÄŸlanması için Irak-Ä°ran ve Suudi Arabistan arasında da üçlü anlaÅŸma yapılması gerektiÄŸini kaydetti.
Sadr, Irak ve dışındaki Åžii mercilerle Ezher ve Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus'a da konuyla ilgili resmi heyetler gönderilmesine ihtiyaç olduÄŸunu belirtti.
KÖRFEZ ÜLKELERÄ°NÄ° UYARDI
Sadr ayrıca "Bahreyn, Yemen ve Suriye'de savaşın son bulmasını ve buralardaki iktidar sahiplerinin acilen görevlerini bırakmasını" istedi.
BAHREYN'DEN SERT TEPKÄ°
Bahreyn DışiÅŸleri Bakanı Al Halife ise Sadr'ın bu açıklamalarına tepki göstererek, kendisini, Ä°ran'ın ülkesindeki nüfuzuna sessiz kalmakla eleÅŸtirmiÅŸ, Sadr için "aptal" ve "otoriter" ifadelerini kullandı.
Bahreyn DışiÅŸleri Bakanlığı da Sadr'ın açıklaması üzerine, Irak'ın Bahreyn Maslahatgüzarı Nihad el-Ani'yi bakanlığa çağırdı.
IRAK DIŞİŞLERİ'NDEN BAHREYN'E TEPKİ
Irak DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Bahreyn DışiÅŸleri Bakanı'nın saldırgan ifadeleri, Sadr'a, hatta Irak'a ve onun egemenliÄŸine zarar vermektedir. Özellikle de Irak'ın, komÅŸusu olan Ä°ran'ın egemenliÄŸine boyun eÄŸdiÄŸi yönündeki sözler, diplomatik normlara göre kabul edilemez sözlerdir" ifadesine yer verildi.
Bahreyn yönetiminden, DışiÅŸleri Bakanı Al Halife'nin sarf ettiÄŸi sözlerden dolayı Irak'tan özür dilemesinin istendiÄŸi açıklamada, hiçbir ülkenin, Irak'ı baÅŸka ülkelere boyun eÄŸmekle suçlayan, bağımsızlığını ve egemenliÄŸini kısıtlayan provokatif bir tavır içine girmesinin kabul edilemeyeceÄŸi vurgulandı.
"HERKES SINIRLARINI BÄ°LMELÄ°"
Terör örgütü IŞİD'i çökerten Irak'ın, kendi bağımsızlık ve özgürlüÄŸünü de savunacak güçte olduÄŸunun belirtildiÄŸi açıklamada, herkese sınırlarını bilme çaÄŸrısı yapılarak, ülkenin içiÅŸlerine müdahale edilmesine, ulusal ve dini ÅŸahsiyetlerin hedef alınmasına müsade edilmeyeceÄŸi kaydedildi.
Henüz yorum yapılmamış.