Sosyal Medya

Güncel

YSK'dan 'Sandık kurulu listelerini siyasi partilerle paylaşın' talebine ret

31 Mart seçimlerinden önce ve sonra siyasi partilerce yapılan sandık kurulu başkan ve üyelerine ilişkin bilgilerin verilmesine ilişkin başvurular, YSK tarafından oy birliğiyle reddedildi.



Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart Mahalli Ä°dareler Genel Seçimlerinden önce ve sonra, sandık kurulu baÅŸkan ve üye listelerinin siyasi partilerle paylaşılması yönündeki baÅŸvuruları oy birliÄŸiyle reddetti. YSK, AK Parti ile MHP'nin Ä°stanbul seçim sonuçlarına yaptığı olaÄŸanüstü itirazlarla ilgili bazı ilçe seçim kurullarından istediÄŸi araÅŸtırmaların tamamlanmasının ardından, gelen sonuçlara göre son kararını verecek. Ä°lçe seçim kurulları, kısıtlı seçmenlerin yanı sıra memur olmayan sandık kurulu baÅŸkanı ve üyeleriyle ilgili de araÅŸtırma yapıyor. 
 
LÄ°STELER SÄ°YASÄ° PARTÄ°LERLE PAYLAÅžILMIYOR
 
Tartışmalara konu olan sandık kurulu baÅŸkan ve üyeleriyle ilgili siyasi partilerin seçim takvimi içinde bilgi sahibi olma imkanı bulunmuyor. YSK, kanun gereÄŸi sandık kurulu baÅŸkan ve üyelerinin listesini siyasi partilerle hem seçimler öncesi hem de seçimler sonrası paylaÅŸmıyor.  
 
YSK'nin bu konuda yapılan baÅŸvurular sonucu aldığı örnek kararlar da bulunuyor. 
 
Bu kararlardan biri 31 Mart seçimleri öncesi alındı. Antalya'nın Serik ilçesi Ä°lçe Seçim Kurulu BaÅŸkanlığı, sandık baÅŸkan ve memur üye listesinin ilçe seçim kurulu partili veya memur üyelerine verilip verilemeyeceÄŸi konusunda YSK'den görüÅŸ istedi. Kurulun deÄŸerlendirmesi sonucu 27 Mart'ta yapılan toplantıda, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un, "seçmen kütüÄŸünün saklanması ve ilgililere verilmesi" baÅŸlıklı 47. maddesinde atıfta bulunarak, listelerin ilçe seçim kurulu partili veya memur üyelerine verilemeyeceÄŸi oy birliÄŸiyle kararlaÅŸtırıldı. 
 
YSK'DAN 'BÄ°LGÄ° VERÄ°LEMEZ' HÜKMÜ
 
Seçim sonrası bu konuda bir karar da Haymana Ä°lçe Seçim Kurulunun baÅŸvurusu üzerine alındı. AK Parti Haymana Ä°lçe BaÅŸkanlığı, ilçe seçim kurulundan "sandık kurulu baÅŸkan ve yardımcılarının kaçının memur üye olduÄŸu, üye belirlemede hangi kriterlerin esas alındığı, baÅŸkan ve üyeler arasında asker veya belediye personeli olup olmadığı, görevlendirilen kiÅŸilerin terör örgütüyle baÄŸlantılarının olup olmadığı" konularında bilgi istedi. Bunun üzerine ilçe seçim kurulu, bu bilgilerin verilip verilemeyeceÄŸine iliÅŸkin YSK'ye görüÅŸ sordu. YSK, 11 Nisan tarihli kararında belirtilen konularda bilgi verilemeyeceÄŸine hükmetti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.