Güncel
Letonya, '1944 Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak tanımaya hazırlanıyor
Letonya Parlamentosu Dışişleri Komitesi, 75 yıl önce gerçekleşen Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıma ile ilgili başvuruyu kabul etti. Sovyet hükûmeti, Sovyet diktatörü Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etmişti.
Letonya Parlamentosu DışiÅŸleri Komitesi, 75 yıl önce gerçekleÅŸen Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıma ile ilgili baÅŸvuruyu kabul etti.
Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) BaÅŸkanı Refat Çubarov yaptığı açıklamada, “Letonya Parlamentosu DışiÅŸleri Komitesi, 18 Mayıs 1944 Sürgününü Kırım Tatar halkına karşı yapılan soykırım eylemi olarak tanınması konusunun incelenmesiyle ilgili baÅŸvuru dilekçesini kabul etti. KTMM adına ben ÅŸahsi olarak Letonyalı milletvekillerine teÅŸekkür ettim. 16 Mayıs 2019 tarihinde Letonya Parlamentosu bu konuyu inceleyecek.” diye bildirdi.
Daha önce, Kırım Tatar halkının vatan Kırım'dan sürgününün 75. yıl dönümünün Ukrayna'da devlet düzeyinde kaydedileceÄŸi bildirilmiÅŸti.
1944 KIRIM TATAR SOYKIRIMI
Sovyet hükûmeti, Sovyet diktatörü Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944'te Kırım'daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerinin büyük çoÄŸunluÄŸu Kızılordu'da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya'ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46'sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeÅŸitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti.
Kırım Tatarları, 1989'un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım'a geri dönme teÅŸebbüsleri hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmiÅŸti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaÅŸadı. Sovyetler BirliÄŸinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye baÅŸlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya'da kaldı.
Ukrayna'da Kırım Tatar sürgünü resmen soykırım olarak tanındı. 1944 Kırım Tatar sürgününün soykırım olarak tanınmasını öngören 2493 No'lu karar tasarısı Ukrayna Parlamentosu tarafından 12 Kasım 2015 tarihinde yapılan oturumda kabul edildi. Bunun yanı sıra 18 Mayıs, “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak kabul edildi.
Kırım'ın Rusya tarafından iÅŸgal edilmesinden sonra Ukrayna'nın baÅŸkenti Kıyiv'de Ukrayna BaÅŸsavcılığı'na baÄŸlı olarak kurulan Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, 2016 yılında 1944 Kırım Tatar Sürgünü olayı ile ilgili soruÅŸturma baÅŸlattı.
Rus iÅŸgali altında bulunan Kırım'da iÅŸgalci güçler, 5 yıldan beri Kırım Tatarlarına sürgün kurbanlarını anmak için toplu etkinlikler ve mitingler düzenleme izni vermiyor.
Henüz yorum yapılmamış.