Son Dakika: Türkiye İran ve Rusya'dan ABD'nin Golan kararına kınama
Follow @dusuncemektebi2
Türkiye, Rusya ve İran, Suriye konulu toplantının sonuç bildirisinde, ABD'nin Golan Tepeleri üzerinde İsrail işgalini tanıyan kararını şiddetle kınadı.
Türkiye, Rusya ve Ä°ran, Kazakistan'ın baÅŸkenti Nur Sultan'da düzenlenen 12. garantörler toplantısında, ABD'nin iÅŸgal altındaki Golan Tepeleri üzerindeki Ä°srail egemenliÄŸini tanıma kararını kınadı.
Toplantının 2. gününde taraflar nihai bildiri üzerinde uzlaÅŸmak için ikili ve üçlü toplantılar düzenledi.
Kazakistan DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Muhtar Tleuberdi, Türkiye, Rusya, Ä°ran, rejim ve muhalefet heyetinin bir araya geldiÄŸi ana oturumda kapanış bildirisini okudu.
Bildiride tarafların Suriye'nin toprak bütünlüÄŸü, bağımsızlığı ve egemenliÄŸine baÄŸlılıkları vurgulanarak, bu ilkelere evrensel olarak saygı duyulması gerektiÄŸi, kim tarafından, ne tür eylemlerle olduÄŸu fark etmeksizin bu ilkelerin baltalanmaması gerektiÄŸinin altı çizildi.
Ortak bildiride, "Bu baÄŸlamda (Garantör ülkeler) ABD yönetiminin iÅŸgal altında bulunan Golan Tepeleri'nde Ä°srail'in iÅŸgalini tanıyarak, uluslararası hukuku, özellikle BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 497 sayılı kararını vahim biçimde ihlal eden ve OrtadoÄŸu'da barış ve güvenliÄŸi tehdit eden kararını ÅŸiddetle kınadı." ifadesi kullanıldı.
KomÅŸu ülkelerin ulusal güvenliÄŸini hedef alan ayrılıkçı gündemlere karşı ortak duruÅŸ sergileneceÄŸi ifade edilen bildiride, Suriye'nin kuzeydoÄŸusundaki durumla ilgili istiÅŸarelere devam edileceÄŸi, bu anlamda bölgedeki güvenlik ve istikrarın ancak Suriye'nin egemenliÄŸi ve toprak bütünlüÄŸüne saygı duyularak saÄŸlanabileceÄŸi vurgulandı.
Ä°DLÄ°B'DE KOORDÄ°NELÄ° DEVRÄ°YELER SÜRECEK
Nihai bildiride, ülkede DAEÅž, Nusra Cephesi, Heyet Tahrir Åžam ve BMGK'nin terör listesindeki kiÅŸilerle mücadeleye devam edileceÄŸinin altı çizildi.
Bildiride, tarafların Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi'ndeki durumu detaylı olarak ele aldığı, 17 Eylül 2018 tarihli Soçi mutabakatının tümüyle uygulanması gerektiÄŸinde mutabık kaldığı belirtilerek, koordineli devriyelere ve Türkiye-Rusya-Ä°ran Ortak Koordinasyon Merkezi'nin görevine atıfta bulundu.
Sonuç bildirisinde ayrıca Suriye ihtilafına askeri çözüm bulunamayacağına dikkat çekilerek, BM gözetimindeki siyasi geçiÅŸ sürecine baÄŸlılığa vurgu yapıldı.
ANAYASA KOMÄ°TESÄ° Ä°ÇÄ°N Ä°STÄ°ÅžARELER CENEVRE'DE OLACAK
BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen ile üçlü görüÅŸmeler yapıldığının aktarıldığı bildiride, Anayasa Komitesi kurma çalışmalarını hızlandırma, bu konudaki gelecek istiÅŸare toplantılarını Cenevre'de yapma kararı alındığı belirtildi.
LÜBNAN VE IRAK GÖZLEMCÄ° OLARAK DAVET EDÄ°LECEK
Bildiride ayrıca tarafların Astana formatına yeni gözlemci ülkeler eklemeyi de deÄŸerlendirdiÄŸi ve Suriye'nin komÅŸuları olan Irak ve Lübnan'ın davet edilmesinde mutabık kaldığı kaydedildi.
Bildiride, Kasım 2018, Åžubat ve Nisan 2019'da çatışan tarafların alıkoydukları kiÅŸilerden bazılarının karşılıklı olarak serbest bırakılması konusuna da deÄŸinilerek, ilgili çalışma grubunun bu minvalde çabalarını sürdüreceÄŸi ifade edildi.
Suriye'deki halka ön ÅŸart olmadan insani yardım ulaÅŸtırılması gerektiÄŸine iÅŸaret eden bildiride, uluslararası camiaya, özellikle de BM'ye Suriye'ye yardımları artırma çaÄŸrısı yapıldı.
Bildiride ayrıca garantör ülkeler Astana formatı için yaptığı giriÅŸim ve baÅŸarılı çalışmalar nedeniyle Kazakistan eski CumhurbaÅŸkanı Nur Sultan Nazarbayev'e teÅŸekkürlerini iletti.
Bir sonraki toplantının temmuzda Nur Sultan'da yapılacağı duyuruldu.
Henüz yorum yapılmamış.