Afrika'nın altınları BAE üzerinden Amerika'ya kaçırılıyor
Follow @dusuncemektebi2
Her yıl milyarlarca dolar değerinde altın, kaçak yollarla Afrika'dan çıkarılarak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) üzerinden Avrupa ve ABD pazarlarına giriyor.
Açıklık ve sefaletle dünyanın gündemine sık sık gelen Afrika kıtası genelinde çıkarılan milyarlarca dolar deÄŸerindeki altınlar, yabancıların kontrolündeki suç örgütleri tarafından çalınıyor. Fakir kıtanın altınları Avrupa ve ABD pazarlarına gidiyor
Reuters haber ajansının ulaÅŸtığı gümrük verilerine göre BAE, Afrika ülkelerinden 2016 yılında toplam 15.1 milyar dolarlık altın ithal etti. Bu miktar hem dünyada Afrika'dan yapılan en büyük altın ithalatı oldu, hem de 2006 yılında BAE'nin yaptığı 1.3 milyar dolarlık altın ithalatının 10 yılda maddi açıdan 10 kattan fazla arttığını gösterdi. 2006'da 67 ton olan bu ithalat 2016'da 446 ton olarak gerçekleÅŸmiÅŸ görünüyor.
Ne var ki, Reuters'ın beÅŸ ekonomistinden edindiÄŸi bilgilere göre Afrika ülkelerinde yapılan altın ihracatının önemli bir bölümü kayıt altına alınamıyor. Bu ÅŸekilde Afrikalı devletler büyük miktarda vergi gelirinden oluyor. BAE verileri ile Afrika ülkelerinin resmi kayıtları arasında yapılan karşılaÅŸtırmalar yoluyla bir fikir edilebilse de aslında kimse Afrika'dan çıkan altının tam miktarını ve deÄŸerini bilmiyor.
Afrika'da endüstriyel düzeyde altın madenciliÄŸi yapan firmalar altını BAE'ne göndermediklerini belirtiyor. Bu da BAE'ne gelen altının büyük bölümünün Afrika'da kayıt dışı kaynaklardan elde edildiÄŸini gösteriyor. Bu 'kayıt dışı kaynaklar' genellikle küçük ölçekli ve saÄŸlık, çevre ve güvenlik gibi pek çok standardın göz ardı edildiÄŸi metotlar ile elde edilen altınlardan oluÅŸuyor.
Çocukların çalıştırıldığı, kimyasalların kullanıldığı, topraÄŸa ve suya zararlı kimyasalların karıştığı bu arama yöntemleri neticesinde sayısı milyonlara varan Afrikalı hayatını idame ettiriyor.
Afrika'nın altını yabancı kontrolünde
Gana, Tanzanya ve Zambiya'da yetkililer altının ülkelerinden yasa dışı ÅŸekilde çıkarılmasından yakınıyor. Bu kaçakçılık için çok sayıda organize suç örgütü oluÅŸmuÅŸ durumda.
Kıtadaki en büyük ikinci altın üreticisi Gana'nın Devlet BaÅŸkanı Nana Akufo Addo Åžubat ayında gerçekleÅŸen madencilik konferansında, Afrika'da en yerel ve bireysel altın çıkarma çabalarının bile yabancıların kontrolünde olduÄŸu suç örgütlerince yönlendirildiÄŸini iddia etti.
Bu durum altın zincirindeki herkesin yasa dışı ÅŸekilde iÅŸ yaptığı anlamına gelmiyor. Yasal olarak kayıt altında madencilik yapan birçok Afrikalı köylü de mevcut. Ancak çıkarılan altınlar aracılara geçtiÄŸinde ya direk olarak ülkeden uçakla çıkarılıyor ya da Afrika'nın sınırlarında el deÄŸiÅŸtirerek kaynağı belirsiz hale getirildikten sonra el valizleri içerisinde kıtayı terk ediyor. Altın fiyatları da artmaya devam ediyor.
Günümüzde kilogramı 40 bin dolardan alıcı bulan altının deÄŸeri 20 yıl öncesinin dört katı düzeyinde. Dünyada farklı ülkeler altını farklı nedenlerle talep ediyor.
Batılı toplumlarda yatırımcılar için portfolyolarını çeÅŸitlendirme aracı olarak görülüyor. Hindistan ve Çin'de mücevherat yapımında ilgi görüyor.
Henüz yorum yapılmamış.