Sosyal Medya

İbrahim Kahveci: Milli gelir sadece kâğıt üzerinde arttı

Yeni Bir Dünya Sanayici ve İşadamları Derneği (YENİAD) tarafından gerçekleştirilen ‘Ekonomi Sohbetleri’nin bu ayki konuğu ekonomist İbrahim Kahveci’ydi. YENİAD genel merkezinde icra edilen programa, YENİAD Genel Başkanı Selman Esmerer, yönetim kurulu üyeleri ve birçok işadamı katıldı. Ekonomist İbrahim Kahveci, “Ekonomideki en büyük sorunlarımızdan birisi ‘gerçek verilerin’ açıklanmamasıdır. Veriler açıklanıyor ancak güvenli değil. Bugün kayıtlı işsizlik İŞKUR kayıtlarına göre 4 milyon diyoruz ama TÜİK verilerinde bunun farklı olduğunu görüyoruz” diye konuştu.



MİLLİ GELİR SADECE KÂĞIT ÜZERİNDE ARTTI
Kahveci, “Milli geliri 200 milyar dolardan 784 milyar dolara çıkardık diyoruz. Böyle bir milli gelir yok! Milli gelir sadece kâğıt üzerinde arttı. Gerçekten milli gelirin ne olduğunu dahi bilmiyoruz. Borç sabit 447 milyar dolar dış borcumuz var. Bugün dövizin hareketlenmesinin bir sebebi de bu” şeklinde konuştu.
 
BAŞKASININ PARASI İLE YAŞAMAYA ALIŞTIRILDIK
Başkasının parası ile yaşamaya alıştırıldığımızı söyleyen Kahveci, “2017 yılında 181 milyar yabancılar doğrudan yatırım yaptı. Bugün şer güçler dediklerimiz gönderdi o paraları. Alın teri ile çalışıp da yapmadık. Bir kişiyi para vermemekle değil, hak etmediği bir para ile çökertirsiniz. Bizim aslında yaşadığımız şu an bu” açıklamalarında bulundu. Türkiye’deki yaşlanma sorununa da değinen Kahveci, “Türkiye çok hızlı bir şekilde yaşlanıyor. 2018 yılında 15-64 yaş ortalaması 55 bin. Türkiye giderek yaşlanıyor ama fakir olarak. Çocuklarımız da bize ‘Bize hiç bir şey yapmadınız ki olanı sattınız. Bizim gelirimizi de tükettiniz’ diyecek” ifadelerini kullandı.
 
KARAMSAR OLMAYIN
Uzun vadede karamsar olmamak gerektiğini dile getiren İbrahim Kahveci, “Hükümetin en büyük sorunu, sorunları doğru bir şekilde tespit edememektir. Şu an halktan uzaklaştıkları için doğru adım atamıyorlar. Ekonomi yönetimi birden değişebilirse bugün söylediklerim tam tersi olabilir. Sorunların çözümüne odaklı olarak öyle bir ekonomik model hayata geçirilir ki Türkiye en az 5 yıl çift haneli büyüme gerçekleştirebilir” diye konuştu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.