Sosyal Medya

Ramazan Kayan: Cemaatler gençleri niçin tutamıyor?

Ramazan Kayan - Miliat



Ä°slami yapıların varoluÅŸ amacı, Ä°slami hayat tarzını öncelemek ve toplumun Ä°slami dönüÅŸümünü hedeflemektir.
 
Bu ulvi hedefe yürürken toplumsal yozlaÅŸma, çürüme ve çözülmeye direnmek öncelikli bir vecibedir ve farizadır. Islah ve irÅŸat projeleriyle deÄŸiÅŸimin öznesi olma iddiasını sürdürmek kaçınılmaz bir görevdir.
 
Ä°slami hareketlerin her hâlükârda bir gençlik çalışması ve özellikle üniversitelerde –geçmiÅŸte de- belli bir taban oluÅŸturma çabası oldu ve olacaktır da… 80’li ve 90’lı yıllar bu mücadelenin belki de en hareketli ve bereketli günleriydi…
 
Zaman zaman fetretler yaÅŸansa da, mücadeledeki süreklilik bilinci, yeni fırsatları beraberinde getiriyordu. 12 Eylül ve 28 Åžubat süreçlerinde yaÅŸanan kırılmalar bir ÅŸekilde atlatıldı. Yani sürece geldiÄŸimizde mevcut iktidar günlerinde imkânlarımız arttı, imtihanımız ağırlaÅŸtı… Yeni alanlar oluÅŸtukça sanki iÅŸi oluruna bırakıyoruz veya gençlik çalışmalarını da iktidara ihale etme kolaycılığına gidiyoruz…
 
Sorumluluklarımız ağırlaÅŸtıkça nedense ağırdan alıyoruz veya kenar duruyoruz. Alanı doldurması gereken Ä°slami sivil yapılar, yorgun ve yavaÅŸ davranınca sahayı siyasiler tutuyor. Bu defa da “devlet sivillere alan bırakmadı” diye yakınıyoruz…
 
Ä°ktidarın yolcu, bizim hancı olduÄŸumuzu unutuyoruz…
 
GecikmiÅŸliÄŸimizi gerekçelendirirken, gerçeÄŸimizi göz ardı ediyor, gençliÄŸi ve geleceÄŸimizi riske atıyoruz.
 
Özellikle iktidarla yakınlaÅŸma imtihanının sonuçlarını iyi tahlil etmeliyiz… Ä°ktidarın gerisinde ve gölgesinde kalmanın cemaatleri nasıl edilgenleÅŸtirdiÄŸini göz ardı edemeyiz… Aslında yapıcı bir muhalif dille siyasete de katkı saÄŸlayabiliriz…
 
Gençler neyin mücadelesini verecekler, nelere itiraz edecekler, netleÅŸtirmek durumundayız… Eylem planını, yol haritasını belirginleÅŸtirmeden gençleri nasıl ikna edebiliriz?
 
Gençlerden aksiyon bekliyorsak öncelikle onlara aÅŸk ve coÅŸku verecek söylemlerimiz olmalı. Bu aÅŸkı oluÅŸturacak kuram, kavram ve konu ne olmalıdır?
 
Sanki bu konuda büyüklerin kafası karışık… Ya da büyükler kararsızlıklarını gençlerle telafi etmek istiyorlar.
 
Kendimizde olmayan bir heyecanı gençlerden nasıl isteyebiliriz?
 
TutuÅŸmuyorsak, tutuÅŸturamayız…
 
Gençlerin sorunları, Ä°slami yapıların sorunlarından bağımsız deÄŸildir… Büyükler sorunu çözülmeden gençliÄŸe gidemeyiz…
 
Bir defa gençliÄŸi potansiyel problem görmekten vazgeçmeliyiz. KuÅŸkusuz gençliÄŸin sorunları olabilir ama gençliÄŸi baÅŸlı başına bir sorun olarak görmek yanlıştır…
 
Hikmetle hareket edebilirsek gençlik bir hazine, bir müjde ve bir umuttur…
 
Gençler bilgiden önce ilgi bekliyorlar…
 
ÖÄŸütlerimizden önce örnekliÄŸimizi arzuluyorlar…
 
AÅŸksız abilerle yol alabileceklerini düÅŸünmüyorlar, rol model arayışındalar…
 
Evet, Cemaatler gençleri niçin tutamıyor?
 
Ä°nsan kazanıyoruz ama çoÄŸu zaman bu insanları tutamıyoruz… Niçin, tatmin edemiyoruz? Yeterince doyuramıyoruz… TeÅŸkilat talimatları ile boÅŸluklar telafi olmuyor. Neredeyse kendi çocuklarımızdan bile koptuk. Ä°lgilenecek moral ve mecalimiz yoksa sitemimiz kime?
 
Sıcak, samimi kardeÅŸlik ortamlarına susamış gençler bunu bulamayınca çabuk sıkılıyor, tez usanıyor… Yalnızlığa sığınıyor.
 
Birebir tebliÄŸimizle genç yüreklere dokunmadan, sımsıcak dostluk iklimini sunmadan insan kazanamayız…
 
Mesele gençlere sadece burs ve yurt temin etmek deÄŸildir. Güven vermek, gönüllere taht kurmak gerekiyor… Ä°çe kapanan gençleri içtenliÄŸimizle kuÅŸatabiliriz; o zaman rahat bir ÅŸekilde içini bize dökebilir, sırlarını bize açabilir…
 
Müslüman ailelerin gençlere bakışı daha farklı… Åžayet genç iyi bir okul kazanmışsa, kötü bir alışkanlığı da yoksa sorun çözüldü sanılıyor…
 
Okullar mezuniyet derdinde… Bizden olan öÄŸretmenlerimizin bile bu gençlerin mesuliyet ve mensubiyetleri ile çok ilgili olmadıklarını görüyoruz…
 
Atanmış öÄŸretmenlerle gençlik açılımı ve atılımı olmuyor, adanmış yüreklere muhtacız…
 
FormelleÅŸen eÄŸitimden sadra ÅŸifa formüller beklemiyoruz. Ä°slami camialar olarak yeniden özgün gençlik çalışmalarına yönelmek ve yoÄŸunlaÅŸmak zorundayız.
 
Yeni bir ÅŸevk için yeni bir söylem, eylem, ÅŸiir, slogan, ÅŸarkı üretmeliyiz.
 
GençliÄŸin bize gelmesini beklemeden, bizi bekleyenleri daha fazla bekletmeden yeniden “Bismillah” diyelim.
 
Kendi sistemimizi iÅŸlevsel gale getirelim… Mademki 30-40 yıllık bir bagajı taşıyoruz, bahanemiz yok…
 
KimliÄŸimizi muhafazakârlaÅŸtırmadan, yapılarımızı kamulaÅŸtırmadan yola koyulmalıyız… Yol yakınken, yeni halin ilmihalini yazmalıyız.
 
Eski reçetelerin yeni hastalıklara yetersiz kaldığının farkındayız…
 
Gettolarımızdan dışarı çıkıp, gençlikle buluÅŸmalıyız.
 
Aksi takdirde “ebter” kalırız.
 
Göz aydınlığımız, güvencemiz, kevserimiz olarak bir gençlik ancak gayretimizin bir getirisi olarak, Rabbim nasip edecektir…
 
“O (yiÄŸit) gençler maÄŸaraya sığınmışlar ve: Rabbimiz! Bize tarafından rahmet ver ve bize (ÅŸu) durumumuzdan bir kurtuluÅŸ yolu hazırla, demiÅŸlerdi.” (Kehf, 10)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.