Sosyal Medya

Filipinler Devlet Başkanı Duterte: Kanada, Manila limanına bıraktığı çöplerini geri almazsa savaş açarız

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, birkaç yıl önce yasa dışı olarak Manila limanına bırakılan 2.450 ton çöpünü geri almaması halinde Kanada'ya savaş açacakları tehdidinde bulundu.



Duterte, "Biz çöplük müyüz? Önümüzdeki hafta Kanada'ya çöplerini geri alması için uyarı göndereceÄŸim. Yoksa savaÅŸ ilan ederiz. Onları her halükarda alt edebiliriz. Gerekirse çöplerini kendi ellerimle Kanada'ya götürürüm" dedi.
 
CNN'in haberine göre, bir Kanada ÅŸirketi 2013-2014 yılları arasında Manila limanına "geri dönüÅŸümlü" plastik adı altında toplam 113 konteyner çöp bıraktı.
 
Ancak Filipinli denetçiler, kargodan sorumlu ÅŸirketin gerekli izinlere sahip olmadığını belirterek çöpün yasa dışı olduÄŸunu açıkladı.
 
Konteynerlerin bazıları hala limanda tutuluyor
 
Zengin ülkeler çöpleri için yeni yerler arıyor
GeliÅŸmiÅŸ ülkeler, yıllardır çöplerini geliÅŸmekte olan ülkelere gönderiyor.
 
Ancak geçen yıl baÅŸta Çin olmak üzere bazı Asya ülkelerinin "yabancı çöp" ithalatını yasaklaması nedeniyle zengin ülkeler için çöpler büyük bir sorun haline gelmeye baÅŸladı ve sevkiyat ithalatın hâlâ serbest olduÄŸu ülkelere kaydı.
 
Filipinler, son birkaç yıldır Kanada'ya çöplerini geri alması çaÄŸrısında bulunuyor.
 
Kanada BaÅŸbakanı Justin Trudeau bu çaÄŸrıya "Soruna bir çözüm bulmak için ciddi ÅŸekilde çalışıyoruz" diye karşılık vermiÅŸti.
 
Haziran 2016'da iktidara gelen Duterte, sürpriz çıkışlarıyla biliniyor.
 
Duterte bu ayın baÅŸlarında "Pekin'in Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı Thitu adasından uzak durmaması halinde intihar komandoları görevlendireceÄŸi" tehdidinde bulunmuÅŸtu.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.