Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Dünyada Başörtüsü Uygulamaları: Yasak 3. Dünya Ülkelerinde

Avrupa ülkelerinde başörtüsü, Türkiye`de olduğu gibi sıcak bir tartışma konusu. Ancak üniversiteler, bu tartışmaların tamamen dışında. Yüksek öğrenimde Fransa dahil hiçbir Avrupa ülkesi, böyle bir yasak uygulamıyor. Hatta, İngiltere gibi anglosakson kültürün hakim olduğu ülkelerde çarşaflı devlet görevlileri bile görmek mümkün.



Amerika
 
Amerika BirleÅŸik Devletleri`nde baÅŸörtüsü konusunda tam bir özgürlük var. 1998 yılında dönemin Amerika baÅŸkanı Clinton`ın emriyle bütün devlet kurumlarına kıyafet serbestliÄŸi getirildi. Karar, dini inancını gerekçe gösteren herkesin istediÄŸi kıyafeti giymesine imkan saÄŸladı. Özel sektörde bunu yasaklamak isteyenlerse, yine Amerikan kanunlarına takılıyor.
 
Rusya
 
Düne kadar komünizmle yönetilen Rusya`da milyonlarca müslüman yaşıyor. Ve Rusya `daki müslüman öÄŸrenciler, istedikleri takdirde üniversitelere baÅŸörtüsüyle devam edebiliyorlar.
 
Çin
 
Çin`de din eÄŸitimi ve üniversitelerde baÅŸörtüsü konusunda herhangi bir problem yaÅŸanmıyor. Din dersi zorunluluÄŸu bulunmayan Çin, Komünist Partisi tarafından yönetiliyor. Devletin ideolojik temelleri tamamen Ateizm, Marksizm, Leninizm ve Darvinizm üzerine oturtulmasına raÄŸmen din eÄŸitimi almak isteyenler ve kendi gelenek ve göreneklerine göre giyinmek isteyenlere herhangi bir sınırlama getirilmiyor. Müslümanların yaÅŸadığı bölgelerde Türkiye`deki gibi camilerde yaz Kur`an Kursları ve din eÄŸitimi dersleri düzenleniyor. Herhangi bir yaÅŸ sınırlaması getirilmeyen söz konusu kurslarda isteyen herkes bu derslerden istifade edebiliyor. Üniversiteye giden Müslüman kızlar isterlerse baÅŸörtüsü takabildikleri gibi yıllık toplantılar için bölgelerinden meclise gelen milletvekilleri de baÅŸörtüsü, sarık veya takke takarak mecliste toplantılara ve önemli oylamalara katılabiliyorlar.
 
OrtadoÄŸu Ülkeleri
 
OrtadoÄŸu`da Arap ülkeleri arasında laiklikle yönetilen çok sayıda ülke var. ÖrneÄŸin Suriye. Arap ülkeleri arasında laik yönetimin en güçlü olduÄŸu ülkelerin başında Suriye geliyor. Ancak Suriye dahil arap ülkelerinin hiçbirinde dini kıyafetler konusunda herhangi bir sınırlama bulunmuyor.
 
YASAKÇILAR
BirleÅŸmiÅŸ Milletler`e üye toplam 191 ülke içinde üniversitelerde baÅŸörtüsü yasağını uygulayan sadece 3 ülke var: Türkiye, Tunus ve Tacikistan. Hem Türkiye hem Tunus hem de Tacikistan nüfusunun büyük bölümü müslüman olan ülkeler. Türkiye, Tunus ve Tacikistan dışında dünyanın hiçbir yerinde baÅŸörtüsü yasağı uygulanmıyor. Bunlara yakın zamanda Azerbaycan`ın da eklenmesi bekleniyor.
 
Azerbaycan Yasak Hazırlığında
 
Azerbaycan Milli Meclisi ÅŸu günlerde eÄŸitim-öÄŸretimle ilgili bir kanun tasarısı üzerinde müzakerelerde bulunuyor. Hükümetin isteÄŸi doÄŸrultusunda hazırlanan tasarıda ÅŸöyle bir madde var: “Azerbaycan Cumhuriyeti`nin bütün tahsil müesseselerinde tahsil alanların, verenlerin ve diÄŸer iÅŸçilerin baÅŸörtüsü (hicab, çarda v.s.) takmaları ve diÄŸer dini kıyafetler içinde olmaları yasaktır.”
 
Tunus
 
1980`lerden beri sokaklar dahil kamusal alan sayılan her yerde baÅŸörtüsünün çok katı uygulamalarla yasak olduÄŸu Tunus’ta Müslümanlar ve laikler arasında yapılan görüÅŸmeler sonunda 9 Mart 2007`de imzalanan bir belgeyle; baÅŸörtüsünün serbest bırakıldığı açıklandı. Ancak son gelen haberler bunun aksini söylüyor. Ä°mzalanan belgenin bir göz boyamadan ibaret olduÄŸu, pek çok devlet kurumu ve yetkilisi tarafından baÅŸaörtüsü kısıtlamalarının eski katılığında sürdürüldüÄŸü iddia ediliyor.
 
Tacikistan
 
Ekim 2005`ten itibaren üniversiteler baÅŸta olmak üzere Tacikistan`daki tüm okullarda baÅŸörtüsü yasak. Ä°lköÄŸretim kurumları ile yüksek okullarda baÅŸörtüsü giyenlerin okuldan atılması gündemde.
 
Ä°ran
 
BaÅŸörtüsü yasağı konusunda Türkiye`ye benzeyen bir baÅŸka ülke daha var: Ä°ran. Ancak Ä°ran`da bu yasak tam tersi yönde iÅŸliyor. Ä°ran`da hem eÄŸitimde hem de kamusal alanda baÅŸörtüsü takmak deÄŸil takmamak yasak.
 
Suudi Arabistan
 
Suudi Arabistan’da kadınların çarÅŸaf giyinme zorunluluÄŸu olduÄŸu gibi yüksek ökçeli ayakkabı giymeleri de yasak.
 
GENÇ DERGÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.