Sosyal Medya

Güncel

Suriye-Ürdün sınırındaki Rukban kampında insanlık krizi

Beşşar Esed rejimi ve garantörü Rusya, Ürdün sınırındaki Rukban Kampı'ndan yaklaşık bin sivili daha rejim bölgesine tahliye etti.



Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Esed rejimi, Rusya'nın garantörlüÄŸünde kuÅŸatmada tuttuÄŸu kampta 5 Nisan'da baÅŸlattığı zorunlu tahliye sürecini yürütmeye devam ediyor. 

Rusya ve rejim, bir süredir Ürdün sınırındaki Rukban Kampı'nı boÅŸaltacakları yönünde açıklamalar yapıyordu. AA muhabirinin bilgi aldığı yerel kaynaklar, Rukban'daki 60 bin civarındaki sivilin, kamptaki insanlık dışı koÅŸullara raÄŸmen rejim bölgesine gitmek istemediÄŸini belirtiyordu.

AA muhabirinin ulaÅŸtığı kamp sakinleri, internet üzerinden gönderdikleri ses kayıtlarında, Rusya'nın kamp civarında bir müzakere çadırı kurduÄŸunu, birkaç aÅŸiret temsilcisinin görüÅŸmelere katıldığını ve sunulan koÅŸulları kabul edenlerin temsil ettiÄŸi bin civarında kiÅŸinin kamptan çıktığını ifade etti.

Söz konusu kiÅŸilerin kuÅŸatmanın sıkılaÅŸması ve çocuklarının saÄŸlıklarından duydukları endiÅŸe nedeniyle kamptan ayrıldıkları ve rejimin Humus'ta belirlediÄŸi geçici barınma merkezlerine götürüldüÄŸü öÄŸrenildi.

Ses kaydı gönderen siviller, kamptan ayrılan ailelerin belirli aÅŸiretlere mensup olduÄŸunu, kendilerinin ise rejimin gösterdiÄŸi yerlere gitmek istemediklerini ve uluslararası camiadan yardım beklediklerini dile getirdi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler yetkilileri, Rusya'nın yürüttüÄŸü sürece dahil olmadıklarını vurguluyor.

RUKBAN KAMPI’NDA Ä°NSANÄ° KRÄ°Z

Rukban Kampı, Suriye'nin Ürdün sınırındaki çöl bölgesinde yer alıyor. Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) baÄŸlı grupların kontrolündeki kamp, çöl ortasına kurulmuÅŸ derme çatma çadırlar ve çamurdan yapılma barınaklardan ibaret.

BM, son dönemde yaklaşık 60 bin sivilin barındığı Rukban Kampı'ndaki insani krize sık sık dikkati çekiyordu.

Rejim güçlerinin kuÅŸatmasındaki kampta, iç savaÅŸ nedeniyle Deyrizor, Humus'un doÄŸusu, Humus çölü, Rakka ve Åžam'ın bazı bölgelerinden kaçan siviller barınıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.