Sosyal Medya

5G ağı hava durumu tahminlerini olumsuz etkileyebilir

5G teknolojisinin yaygınlaşması hava durumu verilerinde gürültü oranını artırarak tahminlerin isabet oranını düşürebilir.



Eskiden hava durumu tahmini oldukça zordu. Yapılan tahminlerin çoÄŸu tutmuyor, tutanlar da çok kısıtlı bir zaman dilimi hakkında bilgi verebiliyordu. Ancak teknolojinin geliÅŸmesi ile birlikte günümüzde üç günlük hava durumu tahminleri yüzde 90 isabetle baÅŸarılı olabiliyor. Yani teknoloji hava durumu tahminleri için iyi diyebilir miyiz? Her zaman deÄŸil. Uzmanlar, yakın zamanda yaygınlaÅŸması beklenen 5G teknolojisinin hava durumu tahminlerine olumsuz etki edebileceÄŸini düÅŸünüyor. Bunun sebebini anlamak için önce hava durumu tahmininin nasıl yapıldığını bilmek gerekiyor.
 
Hava durumu tahminleri ile 5G’nin baÄŸlantısı ne?
Hava durumunun ne yönde deÄŸiÅŸeceÄŸini belirlemek için uzaydaki uydulardan gelen veriler büyük önem taşıyor. Oldukça hassas algılayıcıları bulunan uydular hava kütlelerinin ne yöne hareket ettiÄŸini, basınçlarını, sıcaklıklarını ve nem oranlarını takip ediyor. Bu veriler süper bilgisayarlarda detaylı simülasyonlarla iÅŸleniyor ve neticede birkaç gün sonra hava kütlelerinin nerede ne gibi etkiler yaratacağı belirlenebiliyor.
 
Sıcaklık ve nem verileri uydular tarafından toplanıyor. Basınç ise yerdeki radyo sonda cihazları ile ölçülüyor. Sıcaklığı ölçmek için optik dalga boyuna bakılıyor. Ancak nemi ölçmek daha zor bir iÅŸlem. Burada mikrodalga iÅŸin içine giriyor ve 5G teknolojisi ile hava durumu tahmini de burada çakışıyor.
 
Dünyadaki her ÅŸey -bitkiler, toprak, su, atmosferdeki gazlar- mikro dalga radyasyonu hem emiyor hem de yayıyor. Bu dalgaları takip etmek için uydularda çok hassas mikrodalga radyometreleri bulunuyor. Bunlar su buharının verilerini toplayabilmek için 23,8 GHz frekansa ayarlanmış durumda. Bu aralıkta mikrodalga yayan her ÅŸeyi kaydediyorlar. Ancak 5G teknolojisinin kullandığı mikrodalga frekansı da 23,8 GHz’e çok yakın. Bu yüzden uzmanlar, teknolojinin yaygınlaÅŸması ile birlikte uydu algılayıcılarına çok fazla gürültü gideceÄŸini ve su buharı verilerini toplamanın zorlaÅŸacağını düÅŸünüyor.
 
GeçmiÅŸte benzer bir problem televizyon uydularıyla yaÅŸanmıştı
Bu durumun ne gibi sonuçlara yol açacağını görmek için daha önce yaÅŸanmış benzer bir probleme göz atmak mümkün. 2004-2007 yılları arasında uydu tabanlı mikrodalga radyometreler ABD’nin kuzeyinde çok fazla gürültü artışı tespit etti. BaÅŸka bir uydu da ülkenin her iki kıyısındaki okyanuslardan ve kuzeydeki büyük göller bölgesinden çok büyük sinyaller gelmeye baÅŸladığını söyledi. Daha sonra bu sinyallerin TV uydularının sinyalleri olduÄŸu ortaya çıktı. Televizyon sinyalleri büyük su kütlelerinden yansıyarak hava durumu uydulara ulaşıyordu. Bu da uyduların ölçüm yapmasını zorlaÅŸtırıyordu.
 
Su buharı ölçümü yapan hava durumu uydularının saÄŸladığı bilgiler, hava durumu tahminlerindeki hataları yüzde 17 oranında azaltıyor. Bunu kaybetmek, gelecekte hava durumu tahminlerinin önemli ölçüde baÅŸarısız olması anlamına gelebilir. Su buharının mikrodalga ölçümünün ne derece önemli olduÄŸunu anlamak için 2012’de yaÅŸanan Sandy kasırgasına bakmak yeterli. Bu kasırga öncesindeki bir hava durumu raporu, kasırganın rotasında bir dönüÅŸ oluÅŸacağını ve New Jersey üzerinde karaya vuracağını gösteriyordu. Su buharı verisi alınmadan önceki bir rapor ise kasırganın düz devam edeceÄŸini ve Maine körfezinde karaya vuracağını gösteriyordu. 5 gün önceden gelen veriler sayesinde New Jersey halkı ve yetkililer kasırgaya hazırlanma imkanı buldu. Su buharı verileri olmasaydı büyük ihtimalle halk kasırgaya hazırlıksız yakalanacak ve ölü sayısında önemli bir artış olacaktı.
 
İtirazlar karşılık bulmadı
ABD’de ÅŸimdiden 5G altyapısı oluÅŸturmak için 24-GHz bandını kullanmak için 3 bin adet lisans alındı. NASA ve Ticaret Bakanlığının erteleme taleplerine raÄŸmen Federal Ä°letiÅŸim Komisyonu BaÅŸkanı Ajit Pai, iddialar için yeterince teknik temel oluÅŸmadığını savunarak lisans çalışmalarını ertelemeyi reddetti.
 
5G teknolojisinin yayılması hava durumu tahminlerini kesinlikle olumsuz etkileyecek mi? Bunu ÅŸimdiden bilmek mümkün deÄŸil ama 23,8-GHz frekansına bu kadar yakın aralıkta bir sürü 5G istasyonunun kurulması hata riskini artırıyor. 5G yayıldıktan sonra da bu durumu deÄŸiÅŸtirmek mümkün olmayacak. Åžirketler ÅŸimdiden bu teknolojinin altyapısı için 2 milyar Dolar harcadı. Bu kadar paranın harcandığı noktada elbette ÅŸirketlerin bir kar beklentisi bulunuyor. Bu da daha hızlı internet için baÅŸarılı hava durumu tahminlerinden feragat ettiÄŸimiz anlamına gelebilir. Daha da kötüsü, 5G için insanların hayatını tehlikeye atıyor olabiliriz.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.