ABD'nin İran petrolü muafiyetlerini kaldırması petrol fiyatlarını nasıl etkiler?
Follow @dusuncemektebi2
ABD'nin sekiz ülkeyi İran yaptırımlarından muaf tutmaya son vermeye hazırlanması, petrol fiyatlarının 2019 zirvesine çıkmasına neden oldu.
Ham petrolün varil fiyatı yüzde 3,3 yükselerek 74 dolar oldu. Böylece petrol fiyatları Kasım 2018'den beri en yüksek seviyesine çıktı.
Bugün ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo'nun aralarında Türkiye'nin de olduÄŸu sekiz ülkenin Ä°ran yaptırımlarından artık muaf tutulmayacağını açıklaması bekleniyor.
Bu iddiayı dile getiren kiÅŸi Washington Post gazetesinin köÅŸe yazarlarından Josh Rogin oldu.
Rogin'in yazısında ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo'nun bugün, 2 Mayıs'tan itibaren 8 ülkenin (Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, Ä°talya ve Yunanistan) Ä°ran'a yönelik yaptırımlardan muaf tutulmasına son verileceÄŸini açıklayacağı belirtildi.
Haber daha sonra Reuters ve Associated Press haber ajansları tarafından da teyit edildi.
Haberin ardından petrol fiyatları yeni haftaya yükseliÅŸle baÅŸladı.
ABD tipi ham petrolün (WTI) varil fiyatı, yüzde 2,9 artışla 65,87 dolar oldu. Bu da 31 Ekim'den beri en yüksek seviye.
Reuters haber ajansına konuÅŸan, petrol piyasalarına dair raporlar hazırlayan Petromatrix ÅŸirketinden analist Olivier Jakob, "Bu küresel arza daha fazla oranda belirsizlik getiriyor. Piyasalar açısından fiyat artışını destekleyecek türde bir sürpriz" dedi.
Petrol arzında kesinti
Ekim 2018'de ABD'nin Ä°ran'a yönelik olarak devreye koyduÄŸu ikinci yaptırım paketinden sekiz ülkenin muaf tutulduÄŸu açıklanmıştı.
Bu 8 ülkeye Ä°ran'dan gerçekleÅŸtirdikleri petrol alımında geçici olarak muafiyet verilmiÅŸti.
ABD'nin, Ä°ran'ın P5+1 ülkeleri olarak bilinen BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Ä°ngiltere'ye ek olarak Almanya ile imzaladığı nükleer anlaÅŸmadan çekilmesi, anlaÅŸmanın geleceÄŸini belirsizliÄŸe atmıştı.
Özellikle ABD'nin Ä°ran'a yönelik yaptırımları yeniden devreye sokması, Ä°ran'dan petrol alan ülkelerin akıbetinin ne olacağına yönelik de ÅŸüphe uyandırıyor.
Halihazırda Venezuela, Libya ve Nijerya'nın petrol arzında sıkıntıların yaÅŸanması, Ä°ran'ın petrolünü satamamasıyla küresel arzda daha büyük çapta kesintilerin yaÅŸanmasına neden olabilir.
Petrol arzında bu ülkelerde yaÅŸanan gerileme, ham petrolün varil fiyatının 70 doların üzerine çıkmasına yol açmıştı.
ABD'nin sekiz ülkeyi yaptırımlarından muaf tutacağını açıklaması ise Ekim ayında petrol fiyatının 86 dolara çıkarak dört yılın zirvesini görmesini saÄŸlamıştı.
ABD'nin Ä°ran'a yeniden yaptırım uygulamasında, bölgedeki rolünü zayıflatmak için ekonomik bir baskı uygulama amacı var.
Hangi ülke ne kadar petrol ithal ediyor?
ABD'nin Ä°ran yaptırımlarından muaf tuttuÄŸu sekiz ülkenin Ä°ran'dan gerçekleÅŸtirdiÄŸi petrol ithalatının boyutu ÅŸu ÅŸekilde:
Çin: Günlük 360 bin varil
Hindistan: Günlük 300 bin varil
Güney Kore: Günlük 200 bin yoÄŸun, çok hafif petrol
Japonya: Ne kadar izin verildiÄŸi bilinmiyor, ancak nakliye verilerine göre Mart ayında günlük 108 bin varil yükleme yapıldı
Türkiye: Günlük 60 bin
Tayvan: Bilinmiyor, daha önce ülkenin rafinerileri Ä°ran'dan daha fazla petrol almayı düÅŸünmediklerini açıklamıştı
Henüz yorum yapılmamış.