Sosyal Medya

The Simpsons Notre Dame yangınını öngörmüş müydü?

Sosyal medyada paylaşılan bir görselin Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’de yayınlanan The Simpsons isimli animasyon dizisinin bir bölümünde 15 Nisan 2019’da Paris Notre Dame Katedrali’nde çıkan yangınının önceden tahmin edildiğini gösterdiği iddia edildi.



Twitter’da 19 Nisan 2019’da paylaşılan gönderi ÅŸimdiye kadar 730 beÄŸeni aldı.

Ancak The Simpsons’ın bir bölümünde Notre Dame yangınının önceden tahmin edildiÄŸi iddiası doÄŸru deÄŸil. Söz konusu görüntü montajlanarak oluÅŸturulmuÅŸ. Sahnenin orijinali 19. sezon 7. bölümde yer alıyor ve Montgomery Burns de bu sahnede yok.

Sahneye alevler montajlanarak eklenmiÅŸ

YouTube üzerinden eriÅŸilen The Simpsons dizisinin 19. sezon 7. bölümünde iddia konusu sahne görülebiliyor.

Sahnenin orijinalinde alevler ve dizi karakterlerinden Montgomery Burns de görülmüyor. Bu yüzden sahnenin montajlanarak oluÅŸturulduÄŸu söylenebilir.

Montgomery Burns’ün görüntüsü ise Wikipedia’daki The Simpsons sayfasında da görülebiliyor.

 

Montgomery Burns

 

The Simpsons, 1989 yılından beri devam eden bir Amerikan yapımı animasyon dizisi. Dizinin Husbands and Knives (EÅŸler ve Bıçaklar) isimli 19. Sezon 7. bölümünde iddia konusu sahnede Homer Simpson eÅŸi Marge Simpson tarafından aldatılmamak için çeÅŸitli zayıflama yöntemleri deniyor. Bu yöntemlerden biri de mide küçültme ameliyatı. Ameliyat sırasında gördüÄŸü rüya sırasında Homer, Marge’ı “Springfeld” köyündeki Notre Dame Katedrali’ne kaçırıyor.

Bu bölümün ABD’de yayınlanma tarihi ise 18 Kasım 2007.

 

Ä°ddiaya konu olan sahnenin devamında ise bazı kiÅŸiler ellerinde meÅŸalelerle katedrale yöneliyorlar. Böyle bir sahne gerçekten var olsa da Notre Dame Katedrali dizinin ilerleyen dakikalarında alev almıyor.

Ä°ddia görsel baÅŸka ülkelerde de yayıldı

Almanya’da yayın yapan teyit ekibi Correctiv’in 17 Nisan 2019’da yayımlanan analizinden söz konusu iddianın Almanya’da da sosyal medya kullanıcıları arasında yaygın olduÄŸu görülebiliyor. Bu gönderide de alevler farklı bir biçimde montajlanmış. Correctiv yayımladığı analizde The Simpsons üzerinden paylaşılan komplo teorilerine de deÄŸinmiÅŸ.

Aynı iddia Almanya’da da yayılmış.

 

 

BaÅŸka bir Twitter kullanıcısı paylaÅŸtığı bir video ile iddia konusu görselin bir “öngörü” olduÄŸunun altını çiziyor.

Bu kullanıcının paylaÅŸtığı YouTube videosunun sahibi videonun açıklamalar kısmında “I make mistake(so really I make this up” (Hata yaptım(bunu ben uydurdum))” diye belirtmiÅŸ. Åžu ana kadar 52 bin izlenen Bru Ko isimli kullanıcının videosunun baÅŸlığı ise yanıltıcı: “Simpsons – Predicted Burning Of Notre Dame” (Simpsons-Notre Dame yangınının tahmini).

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.