Kürsü
Kemal Öztürk: Notre Dame Katedrali ve Emevi Cami karşılaştırması
![](resimler/detay/182187.jpg?1555562230)
Follow @dusuncemektebi2
Kemal Öztürk- Yeni Şafak
Fransa’da Notre Dame Katedrali’nin yanması tüm dünyada büyük bir eki yarattı. Hıristiyanlar, en eski ve en önemli ibadethanelerinden biri olan kilisenin yanmasına aÄŸladılar.
Geri kalanlar ise insanlık için ortak bir miras olarak kabul ettikleri bir tarihi eserin kül olmasına üzüldüler. Buna çok sayıda Müslüman da dahil.
Bu yangın esnasında yapılan bir tartışma dikkatimi çekti. Batı dünyasının, Müslümanlara ait tarihi eserlerin savaÅŸlar, terör vb. olaylarda yok edilmesine ses çıkarmamasını hatırlatan çok oldu. Bu sessizliÄŸe kızanlar, Notre Dame Katedrali’nin yanmasına üzüntülerini ifade eden (buna ben de dahilim) kiÅŸileri eleÅŸtirdiler.
BATI’NIN YANLIÅžINI TEKRARLAMAK
Halep’te bombalanarak yıkılan Emevi Cami, sanırım batı ülkelerinin ve medyasının sessiz kaldığı en önemli sembol tarihi eserlerimizden biri. DoÄŸru.
Batı ülkeleri Afganistan, Irak ve Yemen’de Amerika’nın bizzat ya da desteklediÄŸi ülkelerin saldırısıyla yok olan tarihi eserlere de ses çıkarmadı.
Tarihi eserleri bir kenara bırakın, ölen on binlerce sivil insan için de tepki vermediler.
Akdeniz’de binlerce mülteci boÄŸulurken, batılılar aynı denizde tatil yapmaya ve yüzmeye devam ettiler. Bu kadarla da kalmayıp bir de o mültecilerin gemilerini batırdılar, sınır kapılarını kapattılar.
Daha listeyi uzatabilirim.
Tüm bunlar bazı batılıların çifte standardını, adaletsizliÄŸini ve iki yüzlüÄŸünü ortaya koyar.
Ä°ÅŸte biz bu yüzden onlara benzeyemeyiz. Benzer bir olayla karşılaÅŸtığımızda onlar gibi davranamayız. Batının yanlışını tekrarlayamayız.
Ä°NSANLIÄžIN ORTAK DEÄžERÄ°NE NEDEN SAHÄ°P ÇIKMALIYIZ?
Biz dünyaya insanlık penceresinden bakmak zorundayız. Önce hepimiz insanız. Sonra onların içinde yaÅŸayan Müslümanlarız. Sonra etnik kökenlerimiz, ülkelerimiz, mezheplerimiz, fikirlerimiz gelir.
Ancak her ÅŸeyden önce insanız biz. Ä°nsanlığın ortak deÄŸerleri vardır. Bu yüzden bu deÄŸerleri savunuruz, sahip çıkarız, koruruz.
Mesela Göbeklitepe tarihi alanı bize ait deÄŸildir sadece. Orada bulunan eserler sayesinde, insanlığın avcı/toplayıcılıktan tarıma geçiÅŸ tarihi yeniden yazıldı.
Ä°nka tapınaklarının insanlığa kattığı deÄŸerler, Mısır piramitlerinin medeniyetlerin inÅŸasına etkisi, Yunanistan’daki Akropolis, Roma’daki Colosseum insanoÄŸlunun tarihi geçmiÅŸini aydınlatan ortak deÄŸerlerdir.
Halep’teki Emevi Camisi’ne ses çıkarmayan batılı birinin ayıbını biz neden tekrar edelim? Ä°nsanlığın ortak malı olan tarihi eserleri de, insani deÄŸerleri de önemseriz biz. Dinine, ırkına bakmadan herkesin önemsemesi gerekir. Bir Müslümana bu yakışır ayrıca.
Norveç’te masum 77’kiÅŸi öldüren caniyi de, Amerika’da bir konserde 200 sivili öldüren katili de, Yeni Zelanda’da 50 Müslümanı katleden ırkçı katili de aynı derecede kınarız, lanetleriz. Masum insanın öldürüldüÄŸü her yer ve her olay bizim için aynıdır.
Ä°DELOLOJÄ°LER BAKIÅž AÇISINI DARALTIR
Diyarbakır’da KurÅŸunlu Cami PKK terörü nedeniyle yıkıldığında ses çıkarmayan batıya ders vermek istiyorsak, onu kınamakla kalmamalıyız. Yangında kül olan Notre Dame Katedrali’nin yanmasına gerçek üzüntülerimizi göstererek bunu yapmalıyız. Onlar utanmıyorsa, bu bizim hatamız olmayacaktır.
Ä°deolojilerin en büyük komplikasyonu, görüÅŸ açısını daraltmasıdır. Batıda yükselen ırkçı ideolojiler onların insanlığın ortak deÄŸerini görmesini engelliyor artık.
Dini, ideolojik bir bakış açısıyla algılayanların ve yaÅŸayanların da ufukları dar, gönülleri küçük, bakışları kısıtlı, fikirleri dogmatik olur.
Oysa Ä°slam bize evrensel bir bakış açısı, her insanı kapsayacak kadar geniÅŸ bir gönül, her canlıyı önemseyecek kadar vicdan ve insanlığın ortak deÄŸerlerine sahip çıkacak hür fikirler kazandırır.
Henüz yorum yapılmamış.