Sosyal Medya

Kürsü

Hayrettin Karaman- Arap Baharı, İhvan ve Batı

Hayrettin Karaman- Yeni Åžafak



Arap Baharı adı verilen hareketi Müslüman KardeÅŸler (Ä°hvan) hareketi olarak deÄŸerlendirmek doÄŸru olmaz, ama bu hareketi destekleyen, baÅŸarılı olduÄŸu takdirde iktidara gelecek olan Ä°slâmî hareketin Mısır’da olduÄŸu gibi Ä°hvan olduÄŸu da inkar edilemez.
 
Arap Baharı hareketini baÅŸtan beri imkanlarımın elverdiÄŸi ölçüde takip ediyorum, Ä°hvan hakkında da yeterli bilgiye sahip olduÄŸumu düÅŸünüyorum. Bu hareketin Ä°slâmî ve yerli olup olmadığı konusunda baÅŸtan beri farklı görüÅŸler ve deÄŸerlendirmeler vardır, bu “kafa karışıklığı veya karıştırıcılığı” bugün de devam ediyor. Benim kanâatim ÅŸudur:
 
Arap Baharı, diktatör, despot ve dine uzak yönetimler altında maddi ve manevî olarak bunalmış, daralmış, bıçağın kemiÄŸe dayandığı kerteye gelmiÅŸ toplulukların isyan hareketidir ve hedefi, çoÄŸunluÄŸu teÅŸkil ettiÄŸi ve daha örgütlü olduÄŸu için Müslüman halkın iman ve deÄŸerleriyle devrede olduÄŸu yönetimlerin iktidara gelmesidir. Ä°ÅŸte bu yüzden ABD, Ä°srail, Batı, Rusya ve benzerleri bu harekete karşı çıkmışlar, daha önce sözde karşı çıktıkları totaliter yönetimleri destekleyerek, askeri darbelere arka çıkarak bu hareketi kışa çevirmek istemiÅŸlerdir.
 
Buraya kadar yazdıklarıma farklı görüÅŸ ve deÄŸerlendirmelerden örnekler sunacağım:
 
Bir internet haber kanalında 22 Mayıs 2012 tarihli bir yazıda “Arap Baharı Ä°slami Devrim DeÄŸil” baÅŸlıklı ÅŸu deÄŸerlendirme naklediliyor
 
Fransız Ä°slamolog ve siyaset bilimci yazar Olivier Roy’un ‘Arap Baharı’ hakkında yazdığı ‘Ä°slami Bir Devrim DeÄŸil’ baÅŸlıklı çarpıcı makalesi OrtadoÄŸu’da yaÅŸanan bu geliÅŸmelerle kendinden geçen Ä°slamcı düÅŸünürlerin içler acısı halini anlamamıza yardımcı oluyor. Roy, Arap Baharı isyanlarının laiklik istemese de laik bir hareket olduÄŸunu savunduÄŸu yazıda, göstericilerin Ä°slami sloganlar atmaması ve Ä°slami taleplerde bulunmamasını ‘Ä°slami devlet ütopyası’nın son bulmasına baÄŸlıyor. Yazarın dikkat çektiÄŸi bir diÄŸer konu da Ä°slamcıların burjuvalaÅŸması, demokratik sistemlere entegre olması ve alternatif bir ekonomik modeli savunmamaları. Bütün bunların yanı sıra yazar ‘yine de Ä°slam’la iÅŸimiz henüz bitmedi’ diye ekliyor.
 
Haber kanalı ÅŸu bilgiyi de ekliyor: Betül Genç tarafından Altüst dergisi için çevrilen yazı derginin 3. sayısında yayınlandı.
 
El-Kudsü’l-Arabî Genel Yayın Yönetmeni Abdülbari Atwan’ın deÄŸerlendirmesi:
 
Arap Baharı’nın orta yerinde Ä°srail sekiz gün boyunca Gazze’ye saldırdı ve tüm Ä°slam alemi ayaÄŸa kalktı. Batı’nın anlamadığı iÅŸte tam da bu. Arap Baharı derken de gerçekte sadece iki devrim oldu: Majör olan Mısır’da, minör olan Tunus’ta yaÅŸandı. Arap Baharı’nın en büyük baÅŸarısı Hüsnü Mübarek’i devirmesidir. Çünkü 65 yıllık ülke tarihinde Ä°srail 40 senesini istikrar ve barış içerisinde geçirdi. Son savaşı 1973 savaşıydı. 1979’da Camp David AnlaÅŸması imzalandıktan sonra Mısır’da da deÄŸiÅŸiklikler oldu ve Hüsnü Mübarek baÅŸa geldi. Ä°srail’in kendi içindeki istikrarının simsarı Mübarek’ti. Bu tamamen Mısır’ın ulusal, yerel dinamiklerinden kaynaklandı. Diktatörlerin, liderlerin yaptığı yolsuzluklar, Batı’nın bizi aÅŸağılaması, bunlar hazmedebildiÄŸimiz ÅŸeyler deÄŸil. Biz Araplar içimizdeki düÅŸ kırıklığını aydınlatacak, bizi harekete geçirecek bir kıvılcım bekliyorduk. Bu da Tunus’tan geldi ve etrafa yayıldı. Batı bunu engellemek, kendi lehine çevirmek istedi, ama engelleyemediler…
 
GannuÅŸi’nin DeÄŸerlendirmesi:
 
Nahda Hareketi lideri Tunuslu GannuÅŸi, “Siyasal Ä°slam gerçekten baÅŸarısızlığa mı uÄŸradı?” baÅŸlıklı bir yazıyı kaleme aldı. Timeturk’ün Türkçe’ye çevirerek verdiÄŸi yazıdan:
 
GannuÅŸi yazısında, Batı’nın, Siyasal Ä°slam’ın sürekli baÅŸarısızlığa uÄŸradığı propagandası yaptığını ancak bunun gerçek olmadığını savunuyor.
 
Batı’da kullanılan “Siyasal Ä°slam” kavramının Müslümanlarda “Ä°slami hareket” olarak daha geniÅŸ bir kavram ile adlandırıldığını ve anlatıldığını söyleyen GannuÅŸi, “Batı, Siyasal Ä°slam’ın (Ä°slami hareketin) nerede küçük bir darbe yediÄŸini, duraksadığını veya ufak sorunlarla karşı karşıya kaldığını görse bunu hemen ‘Siyasal Ä°slam çöküntüye ve baÅŸarısızlığa uÄŸradı’ diyerek propagandasını yapıyor ve ‘Müslümanlar bir ÅŸey beceremez’ izlenimi veriyor. Halbuki durum göründüÄŸü gibi deÄŸil. Siyasal Ä°slam tarih boyunca hiç olmadığı kadar güçlü ve hiç olmadığı kadar halk arasında da yayılmış durumda. Bugün Ä°slam dini, dünyada en hızlı ve en istikrarlı ÅŸekilde yayılan dindir. Çünkü Ä°slam, Batı’nın konuÅŸup da uygulamadığı adalet, özgürlük, eÅŸitlik, hukuk kavramlarını en doÄŸru ÅŸekilde benimseyerek uygulamaya koymuÅŸtur.”
 
Örnek olarak Mısır’da Mursi’nin ilk seçilmiÅŸ CumhurbaÅŸkanı olarak ülkenin başına gelmesi ve ardından askeri darbeyle ‘Siyasal Ä°slam’a büyük darbe vurulduÄŸunu söyleyen GannuÅŸi “Bazen gerilemeler olur, duraksamalar olur, darbeler olur, sorunlar olur ama bunlar baÅŸarısızlık anlamına gelmez. Her zorluÄŸun ardında bir kolaylık vardır. Kendini medeni olarak tanıtan Avrupa, sadece Mursi’ye ve ‘Siyasal Ä°slam’a deÄŸil aynı zamanda halkına darbe yapan Sisi’nin yanında durarak medeniyete, demokrasiye ve adalete darbe yapmıştır. Halbuki Mursi, Avrupa’nın toz pembe sloganları olan o medeniyet, özgürlük, adalet ve demokrasiyi Mısır halkına gerçekten sunduÄŸu için darbeyle indirildi. Bu darbede ne Mursi ne de ‘Siyasal Ä°slam’ kaybetti. Aksine kaybeden darbeci ve onu destekleyenler oldu. Çünkü medeniyetten uzak olduklarını tüm dünyaya gösterdiler. ‘Siyasal Ä°slam’ ise bu zor durumu deÄŸerlendirerek safları birleÅŸtirip hatalarından ders çıkararak yeni bir yol haritası çizecektir. Bu da baÅŸarısızlığın veya çöküntünün deÄŸil aksine daha güçlü yeni bir diriliÅŸe hazırlık olduÄŸunu gösteriyor.”
 
Bugünlerde Yemen, Cezayir, Sudan ve Libya’da olup bitenlere biraz da “Arap Baharı ve muhalifleri” penceresinden bakmakta fayda var.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.