Sosyal Medya

Güncel

AB üyelerinden Sudan açıklaması

AB üyesi 28 ülke, Sudan'da yönetimin, sivil geçiş hükümetine devredilmesi çağrısı yaptı.



Avrupa BirliÄŸi (AB) üyesi 28 ülke, Sudan'da yönetimin hızla, tam yetkiye sahip olacak ÅŸekilde sivil geçiÅŸ hükümetine aktarılması çaÄŸrısında bulundu. 

Üye ülkeler adına yazılı açıklama yapan AB DışiÅŸleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Sudan halkının barışçıl deÄŸiÅŸim için olaÄŸanüstü cesaret ve kararlılık gösterdiÄŸini ifade etti.

Askeri GeçiÅŸ Konseyi'nin tüm siyasi gruplarla müzakere etme yönünde istekli olduÄŸuna iÅŸaret eden Mogherini, "Bu deÄŸiÅŸimin gerçek mimarları Sudan halkıdır. Halk, taleplerinin iyi niyetle ve meÅŸru bir ÅŸekilde yerine getirilmesini bekliyor." ifadesini kullandı.

"Yönetim devredilmeli"

Mogherini, "Sudan halkının beklentilerini karşılamak, çok gerekli siyasi ve ekonomik reformları yapmak ve barışçıl, güvenilir ve kapsayıcı bir siyasi süreci gerçekleÅŸtirmenin tek yolu, yönetimin hızla ve düzenli biçimde, tam yetkiye sahip olacak ÅŸekilde sivil geçiÅŸ hükümetine devredilmesiyle mümkün olur." deÄŸerlendirmesine yer verdi.

Sudan'da tüm taraflara itidal çaÄŸrısında bulunan Mogherini, ÅŸiddete baÅŸvuranların ve suçluların sorumlu tutulması gerektiÄŸinin altını çizerek, bu çerçevede Uluslararası Ceza Mahkemesi ile iÅŸ birliÄŸinin bir zorunluluk olduÄŸunu kaydetti.

Askeri GeçiÅŸ Konseyi'nin sokaÄŸa çıkma yasağını kaldırmanın yanı sıra ilave güven artırıcı adımlar atması gerektiÄŸine dikkati çeken Mogherini, tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması, insani yardım ulaşımının saÄŸlanması ve güvenlik güçlerinin acilen reform edilmesinin önem taşıdığını belirtti.

 

Mogherini, AB'nin kapsayıcı sivil geçiÅŸ hükümetiyle irtibata geçmeye, Sudan halkına insani ve ekonomik yardım saÄŸlamaya hazır olduÄŸunu açıkladı.

Sudan'daki geliÅŸmeler

Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, 11 Nisan'da devlet televizyonunda Yüksek Güvenlik Konseyi BaÅŸkanı sıfatıyla yaptığı konuÅŸmada, ordunun ülke yönetimine el koyduÄŸunu, iki yıllık geçiÅŸ döneminin baÅŸladığını ve Ömer el-BeÅŸir'in tutuklandığını duyurmuÅŸtu ancak Bin Avf, Sudan'da Askeri GeçiÅŸ Konseyi BaÅŸkanı sıfatıyla yemin etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden, görevini bıraktığını ve yerine Abdulfettah el-Burhan'ı seçtiÄŸini açıklamıştı.

Bin Avf'ın görevi bırakmasının ardından Askeri GeçiÅŸ Konseyi'nin başına geçen Burhan, 13 Nisan'da Askeri GeçiÅŸ Konseyi adına kararname yayımlayarak 8 kiÅŸinin konsey üyeliÄŸine atandığını duyurmuÅŸtu.

Askeri GeçiÅŸ Konseyi üyeliklerine atanan ordudan 6 kiÅŸi, emniyet teÅŸkilatı ve istihbarattan birer kiÅŸi yemin ederek göreve baÅŸlamıştı.

Sudan, 19 Aralık 2018'den bu yana hayat pahalılığının protesto edildiÄŸi ve BeÅŸir'in görevi bırakmasının istendiÄŸi gösterilere sahne oluyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.