Sosyal Medya

Güncel

Mısır, Suudi Arabistan ve BAE'den Sudan'a ziyaret

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Sudan'a destek açıklamasının ardından Mısır'dan üst düzey bir heyet Sudan'a gitti.



Mısır resmi haber ajansı MENA'ya göre, ziyaret Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Sudan Askeri GeçiÅŸ Konseyi BaÅŸkanı Abdulfettah el-Burhan ile telefon görüÅŸmesinin ardından gerçekleÅŸti.

Üst düzey heyetin kimlerden oluÅŸtuÄŸuna dair bilgi paylaşılmayan haberde, ziyaretin Mısır'ın Sudan halkının tercihlerine verdiÄŸi tam destek çerçevesinde gerçekleÅŸtiÄŸi kaydedildi.

Mısır CumhurbaÅŸkanı Sisi ile Sudan Askeri GeçiÅŸ Konseyi BaÅŸkanı Burhan dün akÅŸam telefonda görüÅŸmüÅŸtü. Sisi görüÅŸmede Mısır'ın Sudan'a her türlü desteÄŸi vermeye hazır olduÄŸunu ifade etmiÅŸti.

SUUDÄ° ve BAE'LÄ° HEYETLER SUDAN'DA

Öte yandan Sudan Askeri GeçiÅŸ Konseyi BaÅŸkanı Abdulfettah el-Burhan, Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ortak heyetini kabul etti. Konseyin Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Burhan Suudi Arabistan ve BAE'den gelen üst düzey ortak heyet ile Sudan Savunma Bakanlığındaki ofisinde görüÅŸtü. Heyet, ülkelerinin, Sudan'a mevcut durumda her türlü desteÄŸi vermeye hazır olduÄŸunu, Askeri GeçiÅŸ Konseyi BaÅŸkanı Burhan'a iletti. Aynı heyetin Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı ve Askeri GeçiÅŸ Konseyi BaÅŸkan Yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Daklu ile de bir araya geldiÄŸi belirtildi. GörüÅŸmede, Sudan ile Suudi Arabistan ve BAE arasındaki ayrıcalıklı iliÅŸkilerin masaya yatırıldığı aktarılan açıklamada, heyetin Riyad ve Abu Dabi yönetimlerinin Sudan'ın güvenlik ve istikrarına verdiÄŸi önemi vurguladığı kaydedildi.

Sudan Askeri GeçiÅŸ Konseyi dün akÅŸam yaptığı açıklamada "Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Katar ve Etiyopya gibi ülkelerin liderleriyle görüÅŸmeler baÅŸlattık" demiÅŸti.

Ayrıca Sudan'da Genelkurmay Karargahı önünde, devrik lider Ömer el-BeÅŸir rejiminin tamamen tasfiyesi ve sivil yönetime geçiÅŸ talebiyle 11 gündür eylemlerini sürdüren protestocular, Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır'dan gelen destek açıklamalarına tepki göstermiÅŸti.

 

SUDAN'DA NELER YAÅžANDI?

Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, 11 Nisan'da devlet televizyonunda Yüksek Güvenlik Konseyi BaÅŸkanı sıfatıyla yaptığı konuÅŸmada, ordunun ülke yönetimine el koyduÄŸunu, iki yıllık geçiÅŸ döneminin baÅŸladığını ve Ömer el-BeÅŸir'in tutuklandığını duyurmuÅŸtu. Ancak Bin Avf, Sudan'da Askeri GeçiÅŸ Konseyi BaÅŸkanı sıfatıyla yemin etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden, görevini bıraktığını ve yerine Abdulfettah el-Burhan'ı seçtiÄŸini açıklamıştı.

Bin Avf'ın görevi bırakmasının ardından Askeri GeçiÅŸ Konseyinin başına geçen Burhan, 13 Nisan'da Askeri GeçiÅŸ Konseyi adına kararname yayımlayarak 8 kiÅŸinin konsey üyeliÄŸine atandığını duyurmuÅŸtu.

Askeri GeçiÅŸ Konseyi üyeliklerine atanan ordudan 6 kiÅŸi ile emniyet teÅŸkilatı ve istihbarattan birer kiÅŸi yemin ederek göreve baÅŸlamıştı.

Sudan, 19 Aralık 2018'den bu yana hayat pahalılığının protesto edildiÄŸi ve BeÅŸir'in görevi bırakmasının istendiÄŸi gösterilere sahne oluyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.