Sosyal Medya

Güncel

'ABD'nin Türkiye'ye ihtiyacı var'

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Kılıç, Türkiye-ABD ilişkileri için, 'Türkiye'nin ABD'ye ihtiyacı var diyorlar, doğru ancak sizi temin ederim ki aynı şekilde ABD'nin de Türkiye'ye ihtiyacı var.' ifadelerini kullandı.



Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Türkiye-ABD iliÅŸkileri için, "Herkes 'stratejik ortaklık', 'stratejik müttefiklik' gibi ifadeler kullanıyor, ben iki ülke iliÅŸkilerini 'stratejik dostluk' diye tarif ediyorum ve bu kolay deÄŸil, hafife almamalıyız, bunu korumalıyız." dedi.

ABD'nin baÅŸkenti Washington'da Türkiye-ABD Ä°ÅŸ Konseyi (TAÄ°K) ile Amerikan-Türk Konseyi (ATC) tarafından düzenlenen 37'nci Ortak Yıllık Konferansa katılan Büyükelçi Kılıç, Türk-Amerikan iliÅŸkilerini deÄŸerlendirdi.

Kılıç, Türk-Amerikan iliÅŸkilerinin 60 yıldan fazla güçlü ve köklü bir geleneÄŸe sahip olduÄŸuna iÅŸaret ederek, iki ülkenin Kore Savaşı'nda yan yana savaÅŸtığını ve birçok çetin mücadelede bir arada durduÄŸunu hatırlattı.

"Türkiye'nin ABD'ye ihtiyacı var diyorlar, doÄŸru ancak sizi temin ederim ki aynı ÅŸekilde ABD'nin de Türkiye'ye ihtiyacı var." ÅŸeklinde konuÅŸan Kılıç, ABD'nin OrtadoÄŸu'ya iliÅŸkin tüm planlamasında Türkiye'nin hayati derecede öneme sahip olduÄŸunu vurguladı.

Dost iki ülke olmanın müttefik iki ülke olmaktan daha önemli olduÄŸuna iÅŸaret eden Kılıç, "Herkes 'stratejik ortaklık', 'stratejik müttefiklik' gibi ifadeler kullanıyor, ben iki ülke iliÅŸkilerini 'stratejik dostluk' diye tarif ediyorum ve bu kolay deÄŸil, hafife almamalıyız, bunu korumalıyız." dedi.

Kılıç, "Bugün her iki ülke de birbirine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Ancak elbette bu, her konuda iki müttefikin her boyutta anlaÅŸacağı anlamına gelmiyor. Farklı bölgelerde bulunan iki ülke için zaman zaman farklı yaklaşımların olması doÄŸaldır. Fakat bu farklılıklara yapıcı bir diyalogla mukabele etmemiz gerekmektedir." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

"YPG/PKK, Ä°DDÄ°A ETTİĞİNÄ°N AKSÄ°NE KÜRTLERÄ° TEMSÄ°L ETMEMEKTEDÄ°R"

Türkiye'nin Suriye'de IŞİD'e karşı ciddi bir mücadele verdiÄŸini anlatan Büyükelçi Kılıç, 4 bin kilometre kareden fazla yeri IŞİD'ten temizlediÄŸini ve 3 binden fazla IŞİD'li teröristi saf dışı bıraktığını kaydetti.

"ABD'nin bir terör örgütü olan IŞİD'le mücadeleyi bir baÅŸka terör örgütü olan YPG/PKK ile yapmayı seçmesi çok büyük bir sorundur." diyen Kılıç, ABD'nin bu desteÄŸi sayesinde YPG/PKK'nın bazı Kürtler de dahil bölgedeki diÄŸer tüm unsurlar üzerinde ciddi baskı kurduÄŸunu belirtti.

"YPG/PKK'nın zulmünden kaçan yaklaşık 300 bin Suriyeli Kürt, Türkiye'ye sığınmıştır ve bu insanlar bugün dahi kendi topraklarına dönememektedir. YPG/PKK, iddia ettiÄŸinin aksine Kürtleri temsil etmemektedir." deÄŸerlendirmesini yapan Kılıç, IŞİD'in yenilmesinin ardından YPG/PKK'nın deÄŸil, bölgedeki yerel güçlerin kendi topraklarına yönetici olmalarıyla sorunun çözülebileceÄŸine iÅŸaret etti.

"ABD'NÄ°N YAPTIRIM DÄ°LÄ°NÄ° KULLANMASI GERÄ° TEPECEK BÄ°R ADIMDIR"

Kılıç, son dönemde Washington'daki "Türkiye'ye yönelik yaptırım" açıklamalarına dikkati çekerek, "ABD'nin Türkiye'ye yaptırım getirip getirmemesi ya da Türkiye'nin F-35 programından çıkarılıp çıkarılmaması yönündeki tartışmalar kesinlikle ortak çıkarlarımıza hizmet etmemektedir." dedi.

ABD'nin son Patriot önerisine de deÄŸinen Kılıç, "ABD'nin kısa süre önce yaptığı Patriot önerisi yapıcı bir adım olarak deÄŸerlendirilebilir ancak bu çok dar ve çok geç bir adımdı. Çok dar diyorum çünkü ABD burada müttefikine sadece bir alıcı gözüyle bakıyor, halbuki Türkiye eÅŸit bir ortak ve bir müttefik olarak deÄŸerlendirilmek ister. Aynı zamanda çok geç çünkü bizim ilgili mektubu sunmamızdan 17 ay sonra teklifi aldık, ayrıca Rusya ile S-400 anlaÅŸmasını da imzaladık." ifadelerini kullandı.

Hava savunma sistemi alımı arayışında önceliÄŸin ABD'ye verildiÄŸini hatırlatan Kılıç ancak ABD'nin tutumu nedeniyle baÅŸka alternatifler aranmak zorunda kalındığının altını çizdi.

Kılıç, "S-400 olayı kapalı kapılar ardında bir gecede olmadı, bunun bilinen bir geçmiÅŸi var. Ayrıca Türkiye'nin NATO'da güvenilir bir müttefik olarak görülmesi için savunma sistemi konusunda ABD'nin her teklifini ÅŸartsız kabul etmesinin beklenmesi de doÄŸru bir yaklaşım deÄŸil." diye konuÅŸtu.

ABD yetkililerinin ve Kongrenin son dönemde kullandığı tehdit dilinin ikili iliÅŸkilere hiçbir ÅŸekilde yardımcı olmadığını vurgulayan Kılıç, "ABD'nin bu yaptırım dilini kullanması tamamen geri tepecek bir adımdır." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Büyükelçi Kılıç ayrıca, Amerikalı Rahip Andrew Brunson'la ilgili süreçte ABD tarafından konulan ilave çelik ve aluminyum gümrük vergilerinin Brunson konusu çözülmesine raÄŸmen hala yürürlükte bulunduÄŸunu ve bunun ciddi bir haksızlık olduÄŸunu da vurguladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.