Sosyal Medya

Güncel

'Poşet kullanımı yüzde 75 azaldı'

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Birpınar, 5 büyük zincir markette poşet tüketiminin, yılın ilk iki ayında bir önceki yıla göre yüzde 75 oranında azaldığını söyledi.



Çevre ve Åžehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ile Ä°stanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası tarafından Dalaman ilçesinde düzenlenen "Çevre, Kıyı Alan Yönetimi, Sıfır Atık Çalıştayı" açılışındaki konuÅŸmasında, denizleri korumak ve kollamanın görevleri olduÄŸunu ifade etti.

Denizlerde 2050'de balıktan çok plastik olacağına belirten Birpınar, plastiÄŸin her türlü hastalığın da nedeni olacağını aktardı.

"VATANDAÅžIMIZA TEÅžEKKÜR EDÄ°YORUZ"

Ülke olarak poÅŸet kullanımında çok önemli mesafeler katetmeye baÅŸladıklarına iÅŸaret eden Birpınar, "Yaptığımız istatistikler ve ÅŸu anda net gelen resmi verilere göre 5 tane büyük zincir market geçen sene ocak ve ÅŸubat aylarında yani iki ayda 600 milyon adet poÅŸet tüketmiÅŸ. Bu sene poÅŸet paralı olduÄŸu için aynı dönemde 5 zincir markette poÅŸet kullanımı 150 milyona düÅŸmüÅŸ. Yani yüzde 75 baÅŸarı var. Onun için vatandaşımıza teÅŸekkür ediyoruz. Sıfır Atık Projesi çığ gibi büyüyor ve dünyaya yayılıyor." dedi.

Vatandaşın artık tek kullanımlık poÅŸetler yerine bez çantaları, fileleri tercih etmeye baÅŸladığını anlatan Birpınar, ÅŸöyle devam etti:

"Ä°lk baÅŸta belki bize biraz kızdılar ama ÅŸunu unutmasınlar bu poÅŸetlerden o kadar çok doÄŸada var ki. Bugün Ä°ç Anadolu Bölgesi'ne gittiÄŸiniz zaman bütün buÄŸday tarlaları poÅŸetle dolu. Bunlar hasat yapıldığında buÄŸdayın içerisine parçaları giriyor. Daha sonra unun içerisine giriyor, ekmeÄŸin içerisine girip bize geliyor. Aynı ÅŸekilde pamuk tarlalarına giden bu poÅŸetler yine hasat edildiÄŸi zaman bu pamuÄŸun içerisine giriyor, ipliÄŸin içerisine giriyor ve kumaÅŸların içerisine giriyor boya tutmuyor. Birçok kumaÅŸ maalesef yeniden yapılmak zorunda kalıyor. Hem saÄŸlığa hem ekonomiye inanılmaz zararlarının olduÄŸunu biliyoruz."

Birpınar, Sıfır Atık Projesi'nin sadece çöpler için deÄŸil, denizler dahil her alanda uygulamak istediklerini dile getirdi.

"DENÄ°ZLERÄ°MÄ°ZÄ° MAVÄ° VATAN OLARAK GÖRÜYORUZ"

Denizleri koruyup gelecek nesillere daha yaÅŸanabilir bırakmak için çaba gösterdiklerini belirten Birpınar, "Denizlerimizi mavi vatan olarak görüyoruz. Dolayısıyla iyi koruyup kollamamız gerekiyor. Denize gelen kirliliÄŸin de yüzde 80'i karadan geliyor. Åžu anda dünya denizlerinde Avrupa kıtasının yüzey alanı kadar plastik var ve bunlar dalgalarla kırılarak mikro plastik haline dönüÅŸüyor. Bunlar daha sonra balıklar tarafından yeniyor. Balıkların yediÄŸi bu plastikler besin zinciriyle insanlara geçiyor. Dolayısıyla sokaÄŸa attığımız herhangi bir çöpün denize gideceÄŸini, onun da balıklar tarafından yeneceÄŸini ve denizi kirleteceÄŸini, deniz canlılarının midesine gideceÄŸini ve onunda bize geleceÄŸini unutmamız gerekiyor." diye konuÅŸtu.

Çöpün ekonomi için ham madde olduÄŸunu düÅŸünmek gerektiÄŸini anlatan Birpınar, plastik ve camın, kağıt ve metalin geri dönüÅŸtürüldüÄŸü zaman ekonomiye katkı saÄŸlayacağını bilmek gerektiÄŸini vurguladı.

Birpınar, mümkün olduÄŸu kadar çöpü kaynağında ayrı toplamayı baÅŸarmak gerektiÄŸine dikkati çekerek, bu nedenle sıfır atığın mantığını korumak gerektiÄŸini kaydetti.

Denizlerde de sıfır atık uygulamasını baÅŸarma arzusunda olduklarına iÅŸaret eden Birpınar, "Sistemin bu ÅŸekilde devam etmesi halinde Türkiye'de hiçbir ÅŸekilde çöp depone sahasının kalmayacağını, bu sahalara giden çöp arabalarının olmayacağını, giden arabaların hepsinin aslında geri dönüÅŸüme giden kağıdın geri dönüÅŸtürüldüÄŸü, plastiÄŸin, camın geri dönüÅŸtürüldüÄŸü bir sistemin olduÄŸu ve Türkiye ekonomisine de 40 ile 50 milyar lira civarında her yıl katkı saÄŸlayacağını da unutmamız gerekiyor." diye konuÅŸtu.

MuÄŸla Valisi Esengül Civelek ise MuÄŸla'nın tarihi ve kültürel deÄŸerleri, eÅŸsiz doÄŸal güzellikleri, bin 480 kilometre uzunluÄŸundaki dantel gibi iÅŸlenmiÅŸ girintili çıkıntılı kıyıları, koyları, ormanları ile ülkede turizmde marka bir kent olduÄŸunu söyledi.

MuÄŸla'yı turizmde cazip kılan özel çevre koruma bölgesinde yer alan dünyaca ünlü alanları gelecek nesillere ulaÅŸtırmak için çalıştıklarını belirten Civelek, "Kamu kurum ve kuruluÅŸları ile sivil toplum kuruluÅŸları iÅŸ birliÄŸi içerisinde kıyı alan yönetimine ve çevrenin korunmasına önem veriyoruz. Son yıllarda çevresel altyapı yatırımlarına önem verildi ve bu alanda ilerlemeler kaydedildi." dedi.

Çalıştaya, AK Parti MuÄŸla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Dalaman Kaymakamı Ali GündoÄŸan, Ortaca Kaymakamı Oktay ErdoÄŸan, Ula, KöyceÄŸiz, Dalaman, Ortaca ve Seydikemer belediye baÅŸkanları ve denizciler katıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.