Sosyal Medya

Güncel

Wall Street Journal: Selman’ın attığı yanlış adımlar kendisini ve ülkesini yalnızlaştırdı

ABD Wall Street Journal gazetesi, Suudi Veliaht Prensi Selman’ın çocukluğundan iktidara yükselişini ve babasına olan yakınlığına ilişkin bir yazıyı kaleme aldı. Gazete, Selman’ın rakiplerini saf dışı bırakma planı ve attığı yanlış adımların, ülke vizyonunu olumsuz etkilediği gibi, kendisini de yalnızlaştırdığını yazdı.



ABD Wall Street Journal , Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın çocukluÄŸunun ve ergenliÄŸinin bir bölümünü, hızlı yükseliÅŸini ve güç piramidinin en tepesine nasıl ulaÅŸtığını ortaya çıkardı.

Gazetenin Cumartesi baskısında Karen Elliott House'nin ‘Suudi Arabistan: GeçmiÅŸi ve Halkı' adlı yazısı yayınlandı. Kapsamlı bir rapor niteliÄŸinde olan bu yazıda; Bin Selman ve gizemlerini, çalkantılı siyaset hayatını, bir çok büyük sürprizinin öyküsünü ve Kral Selman bin Abdülaziz'in diÄŸer oÄŸulları arasından Bin Selman'a daha yakın olmasının gizemini anlatıyor.

KRAL SELMAN'IN OÄžLUNA YAKINLIÄžI

Kral Selman bin Abdülaziz'in iki eÅŸi var. Ä°lk eÅŸi Sultana'dan altı çocuÄŸu, ikinci eÅŸi Fahda'dan da altı çocuÄŸu var. Ä°lk eÅŸinden olan iki çocuÄŸu yakın zamanda kalp hastalığı nedeniyle öldü.
House'ye göre Kral Selman'ın oÄŸlu Muhammed'e yakınlığının sebeplerinden biri; iki oÄŸlunun ölümleri sırasında, diÄŸer oÄŸulları kendi yaÅŸamları ve aileleriyle meÅŸgulken Muhammed'in sürekli olarak babasının yanında durmasıydı.
Kral Selman o sırada bir bölgenin emiriydi. Çok fazla iÅŸi vardı. Eylemleri sebebiyle kraliyet ailesine sorun çıkartabilecek prensleri cezalandırma görevi verildi.
Muhammed bin Selman babasıyla olan yakınlığı sayesinde prenslerle, kabile ÅŸeyhleriyle ve sıkıntı çıkarabilecek durumlarla nasıl baÅŸa çıkabileceÄŸini öÄŸrendi.
Amerikalı yazarın araÅŸtırmasına göre Muhammed bin Selman sürekli babasının yanında olduÄŸu için okuluna düzenli olarak gitmiyordu ve akranlarıyla aynı ortamda büyümediÄŸi için de onlara nasıl davranılacağını da bilmiyordu.

AMCASI ABDULLAH'LA TOPRAK
SATIÅžI YÜZÜNDEN TARTIÅžMA YAÅžADI

 

Üst düzey bir kraliyet ailesinden alıntı yapan yazar, Muhammed bin Selman'daki kısıtlanma hissiyatının eksikliÄŸinin normal bir öÄŸrenci olmaması yüzünden olduÄŸunu söylüyor.
Riyad'da bulunan Kral Suud Üniversitesinden mezun olduktan sonra eski kral olan amcası Abdullah'la toprak satışı yüzünden tartışma yaÅŸadı. 
2007 yılında ailesini desteklemek için ilk iÅŸini kurması gerektiÄŸini yakınlarına söyledi, diyor kardeÅŸi Khaled. Muhammed bin Selman tıpkı önceki prenslerinde yaptığı gibi ilk iÅŸ olarak özel bir ÅŸirket kurdu.
Daha sonra Kral Fadh'ın dul eÅŸi tarafından iÅŸgal edilmiÅŸ sarayını almaya çalıştı ancak bu giriÅŸimler baÅŸarısız oldu ve Kral Abdullah'ın ölümünü beklemek zorunda kaldı.

MUHAMMED SELMAN'IN HIZLI YÜKSELİŞİ

Ülke yastayken Selman bin Abdülaziz hükümeti yeniden yapılandırmak için dört danışman seçti. Ä°ki danışmana ekonomiyi denetleme diÄŸer ikisine de politikayı denetleme görevini vererek iç güvenliÄŸi saÄŸladı.
Muhammed bin Selman'ı da savunma bakanı yaptı. Prens Muhammed 29 yaşında dünyanın en genç savunma bakanı oldu.
Kral Selman bin Abdülaziz, Muhammed bin Selman'ın hızlı yükseliÅŸini perdelemek ve Suudilerin tepkisini çekememek için yeÄŸeni Muhammed bin Nayif'i veliaht prens ilan etti. Prens Muhammed'i de, Veliaht Prens'in yardımcısı olarak atadı. Bütün bu deÄŸiÅŸiklikler, Muhammed bin Nayif uzaklaÅŸtırıldığında tahtın varisliÄŸine ikinci sırada yer almasının yolunu açtı.

SELMAN'IN MUHALEFLERÄ°NE
YÖNELÄ°K ADIMLARI
2030 VÄ°ZYONUNA DARBE VURUYOR

Ancak Muhammed bin Selman yönetimin başına geçince, herkesi ÅŸok eden ani kararlar aldı. 2017'de Katar'la iliÅŸkilerin kesilmesi, prenslerin tutuklanması ve Lübnan baÅŸbakanı Saad Hariri'yi zorla istifa ettirmesi bunlardan bazılarıydı. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkcı'nın Ä°stanbul'daki Suudi KonsolosluÄŸu'nda adamları tarafından öldürülmesinin ardından yapılan eleÅŸtirilere raÄŸmen yaptığı açıklamada piÅŸmanlık duymadığını da belirtti.
Yazar, Trump ve babası Kral Selman'ın desteÄŸi devam ettiÄŸi sürece Muhammed bin Salman'ın geri adım atmayacağını düÅŸünüyor.
Bin Salman'ın muhaliflere, aktivistlere, eylemcilere yönelik yaptığı tutuklamalar Selman'ın prestijini artıracak olan 2030 vizyonuna büyük darbe vuruyor ve gelecekte yalnızlaÅŸmasına sebep oluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.