Sosyal Medya

Kürsü

Ali Haydar Haksal: Müslüman ülkelerde demokrasi oyunu oynanıyor

Ali Haydar Haksal- Milli Gazete



Demokrasinin bir amentüsünden söz etmiÅŸtik. Ä°lkeleri olmayan, ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye farklı özellikler taşıyan bir sistem. Gücün sistemi de diyebiliriz. Dahası büyük sermayenin güdümünde bir sistem.
 
Halkın gözünde halkın kendi kendisini yönettiÄŸi, ama asla yönetmediÄŸi ve söz sahibi olmadığı bir sistem.
 
Batı toplumlarında büyük fikri ayrılıklar yoktur. Fransa’da, Ä°ngiltere’de, Almanya’da, Amerika’da bölgesel özelliklere göre bir seçim ve yönetim sisteminin yapısı var. Genelde cumhuriyetlerle demokratlar diye iki büyük grup veya kesim var. DiÄŸerleri birer ayrıntı ve öylesine birer çeÅŸitlilik. Özellikle Amerika’da güç sermayedir. Onlar sistemi yönlendiriyorlar. Onların sistemine uygun sonuçlar çıkar ve asla onları zorda bırakacak sonuçlar çıkmaz. Kendilerine zarar verecek durumlar olunca onlar bir biçimde bertaraf edilirler. Bunu özellikle Amerika’da görüyoruz. Kendilerine zarar verenleri suikast ve skandallar ile bertaraf ederler. Ayrıca, seçim sonuçları istendiÄŸi gibi deÄŸil ise o zaman aylarca süren sayımlar ve arka plan baskılarla sonuçlar deÄŸiÅŸebiliyor.
 
Sayın DışiÅŸleri Bakanı’nın binde birin altında olan seçimlerde itiraz edilebiliyor ve sonuçları deÄŸiÅŸebiliyor demesinin nedeni budur. Bu, bir hak gibi olarak algılanır.
 
Amerika seçimleri sonucunda Trump’ın baÅŸkanlığa getirilmesi bir rastlantı deÄŸildir. Sermayenin etkisi olduÄŸu bellidir. Yahudi sermaye gücünün etkili bir sonucudur. Sonuçlarından da anlaşılıyor.
 
Avrupa’da bu sistem biraz daha oturmuÅŸ gibidir. Fakat bu ülkelerin hiçbirinde derin fikri ayrılıklar yoktur. Sosyal demokratlar, Hıristiyan demokratlar veya diÄŸerleri arasında uçurum denilebilecek ayrılıklardan söz edilemez. Seçimleri kazananlar büyük sistem deÄŸiÅŸikliklerine gitmezler, gidemezler. Sadece kimi ayrıntılarda farklıdırlar.
 
Müslüman ülkelerde demokrasi oyunu oynanıyor. Büyük sermaye ve emperyalizm güdümündeki ülkelerde tek partili güç ile oynanan bir oyun. Rol gereÄŸi etkili olmayacak bir iki küçük parti boy gösterir ama onlar asla etkili olamazlar. Sisi tipi demokrasilerde bu da yoktur. Üstelik bu hafta düÅŸen haberlere göre, Sisi’nin baÅŸa gelmesi ve kalması için Ä°srail’in doÄŸrudan etkili olduÄŸu haberi yayımlandı.
 
Güç her durumda sonuçlar üzerinde etkilidir.
 
Özellikle geri kalmış ya da orta ölçekli ülkelerde seçmenler için etkili yöntemler var. Ä°ÅŸsizlik ve iÅŸ edinme, iÅŸ sahibi ise iÅŸinden olmama ya da hiçbir ÅŸeye güç yetiremeyenler için ise dönemsel olarak yapılan yardımlar etkilidir. Güvensizlik ve korku da etkili unsurlar.
 
Tabii terör örgütleri gibi ya da onlar olmasa bile kimi ideolojik keskin örgütler bir tehlike unsurudur. Bütün bunlar seçim dönemlerinde etkilidir.
 
Polis devletlerinde bu çok daha etkili ve belirleyicidir.
 
Bazen bu oyunlar bozulabiliyor ama sonradan halkın istediÄŸi tarzda bir yönetim oluÅŸunca demokrasi dışı yöntemlerle alaÅŸağı ediliyor. Veya baÅŸka yöntemlerle kimi halk kesimlerinin devre dışı kalma yöntemlerine baÅŸvuruluyor. ÖrneÄŸin baraj sistemi veya benzeri sistemler ile istenmeyen düÅŸünce hareketleri ve halka gerçekten dayananlara söz hakkı verilmez.
 
Perdenin gerisinde büyük pazarlıklar var. Bu anlaÅŸmalara uyanlar ayakta kalırlar uymayanlar bir biçimde devre dışı bırakılıyorlar.
 
Demokrasiler halkın arzularına göre oluÅŸturulan bir sistem deÄŸildir. Sadece dönemin koÅŸullarına göre, döneme uygun tipler mutlaka bulunur. Bir ara Avrupa’da gençlik dalgasıyla yaÅŸlı ve deneyimle siyasiler aleyhine bir kampanya baÅŸlatıldı. Deneyimliler devre dışı kaldı. Siyaseten toy ve deneyimsiz olanlar baÅŸa getirildi.
 
Bu tür güçlü devletlerde sermaye ile birlikte arka planda güçlü bir yapı var. Devletin ve ülkenin gidiÅŸatını onlar belirler. BaÅŸa geçenler sadece sembolik olarak oradadırlar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.