Sosyal Medya

Kürsü

Abdurrahman Dilipak: ABD arkasına İsrail lobisini alıp, şahinleşiyor

Abdurrahman Dilipak- Yeni Akit



Brexit konusunda gelinen noktada belirsizlik kısmen devam ediyor. Brexit’in ertelenmesi için AB ülkelerinin tümünün onayı gerekiyordu. EÄŸer erteleme gerçekleÅŸmeseydi Ä°ngiltere, 12 Nisan Cuma günü yerel saatle 23:00’te AB’den ayrılacaktı. Son gelen haber ÅŸöyle: AB ve Ä°ngiltere, Brexit’i 31 Ekim 2019’a kadar erteleme kararı aldı. AB Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk, 27 AB üyesi ülke ve Ä°ngiltere›nin, Brexit’i 31 Ekim’e kadar esnek erteleme konusunda anlaÅŸtığını açıkladı. Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May, Brexit’in 31 Ekim’e ertelenmesine raÄŸmen “Brexit’i mayıs ayının ilk üç haftası içinde parlamentodan geçiremesi halinde AB’den 1 Haziran günü resmen ayrılabileceklerini” söyledi.
 
Hatırlanacağı üzere AB daha önce de Ä°ngiltere’nin erteleme talebini kabul etmiÅŸ ve Brexit müzakerelerini 29 Mart’tan 12 Nisan’a uzatmıştı. 5 Nisan’da erteleme talebini AB’ye ileten Theresa May, Brexit’i 30 Haziran’a ötelemek istiyordu. AB ise daha uzun bir ertelemeden yanaydı.. Ä°ngiltere’de daha önce Avam Kamarası, Theresa May’in AB ile daha önce vardığı anlaÅŸmayı reddetmiÅŸti. Milletvekilleri daha sonra Gümrük BirliÄŸi’nde kalmak gibi May’in anlaÅŸmasına alternatif planları oylamış fakat hiçbir plan Avam Kamarası’nda çoÄŸunluÄŸun desteÄŸini alamamıştı. 
 
Mayıs sonuna kadar Ä°ngiltere’nin AB’den ayrılmaması durumunda Haziran’daki AB seçimlerine girmesi gerekebilir. Bu konuda Angela Merkel, Brexit’in bu yıl sonu veya 2020 başına kadar ertelenebileceÄŸini söylemiÅŸti. Ama nihai karar 31 Ekim 2019 oldu. May ise Mayıs ayının ilk 3 haftası içinde bu konuda bir karar vereceklerini ve 1 Haziran’da bu konuyu netleÅŸtireceklerini söyledi.
 
Bu arada Ä°talya’da senet borsası çökmek üzere. Ä°spanya’da da  durum pek iç açıcı deÄŸil. Yunanistan’ı zaten söylemeye gerek yok. Ä°talya’da bir ekonomik kriz Ä°spanya’yı da vurur. Ä°talya ve Ä°spanya’daki kriz döner Fransa’yı vurur. Ä°talya, Ä°spanya, Fransa’daki kriz bütün Avrupa’yı sallar.
 
AB ile ABD arasındaki rekabet devam ediyor. Bu durum aslında bir NATO krizi aslında. ABD ile AB arasındaki kriz Güvenlik Konseyi’ndeki 5 daimi üyenin 3’nün de krizi anlamına geliyor. Geriye Rusya ve Çin kalıyor. Yani bu kriz aynı zamanda bir BM krizi anlamı taşıyor.
 
Terasa May Almanya’da Merkel tarafından karşılanmadı. Bu önemli. AB ile Ä°ngiltere arasındaki uyumsuzluk hem Ä°ngiltere içinde, hem de AB içinde kriz sebebi. Ä°ngiltere’deki kriz aynı zamanda, dolaylı olarak da olsa, bir Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda krizidir.
 
Garp cephesinde “Åžark krizi” konusunda görüÅŸ birliÄŸi yok. Ne Ä°srail konusunda, ne Irak, Suriye, Suud, Körfez, Mısır konusunda görüÅŸ birliÄŸi yok. ABD arkasına Ä°srail lobisini alıp, ÅŸahinleÅŸiyor. Mevcut sorunlar yetmiyormuÅŸ gibi, alın size Sudan krizi. El BeÅŸir sonunda istifa etmek zorunda kaldı. Olaylar tırmanınca ordu yönetime el koydu. BeÅŸir tutuklandı ve 3 ay için sıkıyönetim ilan edildi.. Tabii bizim Kızıldeniz’deki Sevarin adasının geleceÄŸi de bu durumda tartışmalı hale geldi. Sudan’daki darbeyi Mısır ve Suudi Arabistan’dan, Yemen, Cibuti, Eritre ve Somali’den bağımsız bir ÅŸekilde düÅŸünmek mümkün deÄŸil.
 
Cezayir’de de kısa bir süre önce Buteflika da istifa etmek zorunda kalmıştı. Biliyorsunuz Libya’da kriz bir anda tırmandı ve ülke daha büyük bir iç savaÅŸ tehlikesi ile karşı karşıya geldi.
 
Ä°ran ile ABD arasındaki restleÅŸme en üst seviyeye çıkarıldı. ABD “Devrim muhafızları”nı terör örgütü olarak kabul ettiÄŸini açıklarken, Ä°ran da aynı ÅŸekilde bir misilleme yaptı.
 
Ä°srail seçimleri tamam. SaÄŸ kanat 120 milletvekillik Parlamento’da 65 milletvekilliÄŸi aldı. Mecliste 11 parti temsil ediliyor. Sol 45, Araplar 10 sandalyeye sahip. Parlamentoda temsil edilen saÄŸda 6 parti var, solda 3, Araplarda 2 parti. Netanyahu’nun merkez saÄŸ partisi Likut ve Gantz’ın merkez sol partisi Kahol Laan’ın 35’er milletvekili var. Bunun anlamı ÅŸu, Netanyahu tek başına iktidar. Yani Ä°srail cephesinde yeni bir durum yok. Netanyahu ve Trump bölgeyi karıştırmak için yeni bir macera kalkışmaları için ortam müsaid. Türkiye’deki seçim sonuçlarının oluÅŸturduÄŸu ortam da Netanyahu açısından uygun gibi görülebilir. Bölgede kriz derinleÅŸebilir. Ä°ran ile Suudi Arabistan arasında sıcak temas için birileri düÄŸmeye basabilir. “Arap NATO”su için Trump yeniden harekete geçebilir.
 
Bir süredir Parsecure map’den dünyada devam eden sıcak siber saldırı haritasındaki hareketliliÄŸi izliyorum. En çok saldırı alan ülkelerin başında Türkiye, Azarbeycan ve Almanya var. YoÄŸun bir ÅŸekilde siber saldırıya uÄŸrayan ülkelerde bir süre sonra birtakım sorunlar da yaÅŸanıyor.
 
Türkiye’deki seçim süreci, Pazartesi’ye kadar kesin bir karara baÄŸlanacaktır. Zaten ÅŸu anda Büyükçekmece’de yaÅŸanan olaylara baÄŸlı inceleme dışındaki mevcut itirazlarda, incelemesi devam eden sandıklarla ilgili sonucu deÄŸiÅŸtirecek bir durum yok. Büyükçekmece’deki durum sadece Büyükçekmece ile ilgili bir sonuç mu doÄŸuracak yoksa bu durum bütün Ä°stanbul için seçimin sonucu deÄŸiÅŸtirecek bir potansiyele mi sahip, YSK ÅŸu günlerde bu konuda bir karar verecek. Sanıyorum bu konuda netlik kazandıktan sonra Türkiye’de neler olacağını göreceÄŸiz. Ä°stanbul’da seçimler yenilenecekse, bu en az 1,5 aylık bir siyasi belirsizlik anlamı taşıyacak. Kimine göre Ä°mamoÄŸlu’na mazbatası verildikten sonra bile yeni hukuki sorunlar sebebi ile mazbatası iptal edilebilir. Ama bu durum mazbata iptaline gerek olmadan da hukuki sorunlar, kanuni gerekçelerle her zaman görevden alma yapılabilir ve tabii o zaman da o duruma iliÅŸkin yeni bir hukuki süreç baÅŸlar. Bu durum netleÅŸtikten sonra AK Parti teÅŸkilatlarında, bakanlıklarda, bürokraside, ekonomide, dış politikada, güvenlik politikasında, mali politikalarda nasıl bir yenilik olacağını hep birlikte göreceÄŸiz.
 
Biliyorsunuz, önümüzde Ramazan var. Mayıs Ramazan, Haziran’ın ilk haftası bayram. Yerel seçimlerin resmi sonuçları belli olsa da, sanırım bu tartışmalar hemen bitmeyecek. Bundan sonrası için iÅŸlerin nasıl bir seyir takip edeceÄŸini görmek için öyle anlaşılıyor ki, bayram sonrasını bekleyeceÄŸiz.
 
Selâm ve dua ile.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.