Sosyal Medya

Ekrem Ä°mamoÄŸlu resmen baÅŸvurdu

CHP, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini kazanan Ekrem İmamoğlu'na mazbatasının verilmesi için resmi başvuruda bulundu.



CHP Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı Canan KaftancıoÄŸlu, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkan Adayı Ekrem Ä°mamoÄŸlu'na mazbata verilmesi için Ä°stanbul Ä°l Seçim Kurulu'na dilekçe verdi.

BaÅŸvuru öncesi açıklamalarda bulunan CHP Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı KaftancıoÄŸlu, ÅŸu ifadeleri kullandı;

"YSK, yasalara ve daha önce benzer olaylar karşısında aldığı kararlara uymak zorundadır. YSK, seçimde kaybedenlerin, devletin gücünü kullanarak ürettikleri yasa dışı gerekçeleri reddetmek zorundadır. YSK, iktidar sahiplerinin YSK üzerinde kurdukları baskılara boyun eÄŸmemek zorundadır. YSK, demokrasi deÄŸil, seçimsiz bir Türkiye isteyen iktidar sahiplerine 'Dur' demek zorundadır. YSK, 'Hukukun üstünlüÄŸü mü yoksa iktidar sahibi üstünlerin hukuku mu?' buna açık ve net cevap vermek zorundadır. 'YSK'de hakimler mi var, yoksa iktidar sahiplerinin taÅŸeronlaÅŸtırmak istediÄŸi kiÅŸiler mi var?' Bunu demokrasiden yana kararlarıyla göstermek zorundadır. Ä°ktidar sahiplerinin güçlerini kullanarak demokrasiye karşı kurulan kumpası YSK bozmak zorundadır. Bu YSK'nin tarihsel sorumluluÄŸudur.

'GÜNCEL FARK 14 BÄ°N 119'

Açıklamanın ardından soruları da yanıtlayan KaftancıoÄŸlu, geçersiz oyların sayımının yavaÅŸladığı iddialarına iliÅŸkin bir soru üzerine, ÅŸunları söyledi:

"Åžu an itibarıyla Ä°stanbul'da 31 bin 186 sandığın 30 bin 247'si sayıldı. Bu da yüzde 97'lik bir orana denk geliyor. Ä°stanbul'un 4 ilçesinde, Pendik, Avcılar, Esenyurt ve Maltepe'de sayımlar devam ediyor. Pendik, Avcılar ve Esenyurt'ta sayımlar bugün, birkaç saat içinde bitecek. Sadece Maltepe'de hem belediye oyları hem büyükÅŸehir oyları sayılıyor. Maltepe ilçesindeki sayımlar sandık kurulu deÄŸil, ancak MHP'nin baÅŸvurularıyla yavaÅŸlatıyor. Åžu anki güncel fark, 14 bin 119. Dün, baÅŸlangıçta 51, ardından 6 sandık daha eklenerek 57 sandık sayımı kararı çıkmıştı, 22 ilçemizde. O sayımlarda bizlerin lehine oylar çıktığı görülüyor."

KaftancıoÄŸlu, dün "Ä°stanbul halkı, hatta Türkiye halkı çok yoruldu, artık insanların gündemde seçim yok, sayarak farkı kapatmak gibi bir gerçeklik yok. Bunu siz de biliyorsunuz. 3-5 oyla farkın kapanmayacağı aÅŸikar. Artık bu süreci bitirelim, artık Ä°stanbul halkı rahatlasın." dediÄŸini aktararak, "Farkın kapanmayacağı o kadar aÅŸikar ki." dedi.

'BÜYÜKÇEKMECE'DE USULSÜZLÜK YOK'

Büyükçekmece'deki son geliÅŸmelere deÄŸinen KaftancıoÄŸlu, seçim takvimine göre 17 Ocak-31 Ocak arasında seçmen listelerinin askıya çıktığını, partiler tarafından yapılan tespitler sonucunda baÅŸvuruların yapıldığını ve 31 Ocak itibarıyla seçmen listelerinin kesinleÅŸtiÄŸini anlattı.

KaftancıoÄŸlu, bu süre içinde CHP'nin Ä°stanbul'un 39 ilçesinde "taşıma, yığma seçmenlere" dair itirazlarının yaptığını dile getirerek, ÅŸöyle devam etti:

"Ä°stanbul'un 39 ilçesinde 19 bin 502 seçmene sadece CHP olarak itiraz ettik. Bu itirazlarla birlikte 5 bin 862 seçmenin kaydı donduruldu. Bu seçmenlerin içinde hakikaten bizim düÅŸünmediÄŸimiz ama bugün kaybettiklerini kabul etmeyen anlayışın yaptığı ilçelerden arsalara seçmen taşıma, metruk binalara seçmen taşıma gibi tespitlerimiz oldu. Bunun içinden 13 bin 680 itirazımız reddedildi. O gün Büyükçekmece'ye dair de bizim itirazımız vardı. Büyükçekmece'deki durum neydi? 31 Ocak'ta kesinleÅŸen Büyükçekmece seçmen listeleriyle ilgili olarak biz ve AKP tarafından yasal süreç içinde 3 bin seçmene itiraz edildi ve bugünlerde adı geçen ÅŸu anda tutuklu kiÅŸinin iÅŸlem yaptığı, 354 kiÅŸinin de içinde olduÄŸu, 745 seçmenin kaydı donduruldu yasal süreç içinde ve sonrasında seçmen listeleri kesinleÅŸti. 24 Haziran 2018 Seçimlerinde ilçede kayıtlı seçmen sayısı 172 bin 351, 31 Mart 2019'da ise 174 bin 661, aradaki fark 2 bin 310. Bu 2 bin 310'un 760 tanesi o ilçede yaÅŸayıp, ilk defa oy kullanacak seçmenler. 2 bin 310 içindeki 745 kiÅŸinin, bugün tartıştıkları, devlet eliyle polis aracılığıyla halka terör uyguladıkları kiÅŸiler, aslında o günlerde tespit edilen ve kayıtları dondurulan kiÅŸiler. Ama bugün devlet eliyle uygulanan terör, bu nedenle deÄŸil, 'Siz neden oyunuzu CHP'ye verdiniz?'in soruÅŸturmasıdır. Sanki hukuksuz bir süreç gibi yansıtmanın manası yoktur."

YSK tarafından 2014'te IÄŸdır seçimlerinde alınan kararı paylaÅŸan KaftancıoÄŸlu, "Seçimler bittikten sonra oy kullanan seçmenlerin seçmen listelerinde usulsüzlük yapıldığı tespit edilmiÅŸ. Büyükçekmece'de olduÄŸu gibi deÄŸil. Büyükçekmece'de herhangi bir usulsüzlük yok, sadece vatandaşı terörize etme hali var. IÄŸdır'da, usulsüzlük yapıldığı belgeleriyle tespit edilmiÅŸ ve seçim sonrası belgeler YSK'ye verilmiÅŸ. YSK'nin aldığı karar, 'Evet, bu seçmen listelerinde bir usulsüzlük var. Oy kullanmaması gereken seçmenler oy kullandı, ancak YSK olarak süreç tamamlandığından ve oradaki seçimler sonuçlandığından seçmen listelerinde usulsüzlük olmasına raÄŸmen seçimlerin iptali reddedilmiÅŸtir.' Ä°ÅŸlerine geldiÄŸi zaman bu kararları aldıranların, yine iÅŸlerine geldiÄŸi zaman ortada bir hukuksuzluk olmamasına raÄŸmen, süreç normal bir ÅŸekilde ilerlemiÅŸken, seçimin iptaline dönük dilekçe vermelerinin açıklanabilir hiçbir yanı yok. Açıklayıcı tek cümle: AKP'nin sandıkta kaybetmeyi bilmemesidir. Bunun baÅŸka hiçbir açıklaması olamaz."

57 SANDIKTA SAYIM Ä°ÅžLEMÄ° TAMAMLANDI

Öte yandan KaftancıoÄŸlu, kiÅŸsel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 57 sandıkta sayım iÅŸlemlerinin bittiÄŸini duyurdu.

12121

KaftancıoÄŸlu yaptığı paylaşımda "YSK kararıyla tekrar sayılması istenen 57 sandıkta sayım iÅŸlemleri tamamlandı. Sayımın sonucuna göre Ekrem Ä°mamoÄŸlu'nun lehine 13 oy daha eklendi. Bu 57 sandık sayımı devam eden sandıkların haricinde YSK kararıyla tekrar saydırılan sandıklardır. Saat 14.00 itibariyle 31186 sandıktan Maltepe’de 829, Esenyurt’ta 10 Avcılar’da ise 3 sandık kalmıştır ve sayımı devam etmektedir. Toplam sandıkların %97.3’ünün sayımı bitmiÅŸtir." ifadelerini kullandı.

(Ajanslar)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.