Sosyal Medya

Güncel

Yunanistan'dan Ayasofya açıklaması

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Markos Bolaris, Ayasofya'ya ilişkin açıklama yaptı.



Yunanistan DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Markos Bolaris, bugünkü basın brifinginde, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın halihazırda müze olan Ayasofya'yı cami yapma açıklamasıyla ilgili ÅŸunları söyledi:

"Bu açıklama seçim kampanyası sırasında yapıldı. Yunanistan her zaman uluslararası hukuka baÅŸvuruyor. Bu sadece politika deÄŸil kültürle de ilgili. BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve UNESCO var. Anıtların statüsü var. Herkese çaÄŸrımız, uluslararası hukuka saygı duyun, uluslararası anlaÅŸmalara saygı duyun, komÅŸulara saygılı olun. Biz dostluk ve iyi komÅŸuluk iliÅŸkileri oluÅŸturuyoruz, çünkü bu iliÅŸkiler hukuk temelinde kalkınma, ilerleme, halklar arasında anlayış ve iÅŸbirliÄŸi için elveriÅŸli iklim oluÅŸturuyor. Türkiye hükümetinin uluslararası hukuka ve Ayasofya'ya saygı duymasını umuyoruz" dedi.

ERDOÄžAN NE DEMÄ°ÅžTÄ°?

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 30 Mart'taki TRT canlı yayınında konuyla ilgili ÅŸunları söyledi:

"Önce tabi, Ayasofya müze midir, cami midir? Önce bunu çözmemiz lazım. Müze statüsünü Ayasofya yeni kazanmıştır. Çok eski deÄŸil. Önce Ayasofya'yı o asli künyesine sokmak lazım. Ayasofya aslında bir camidir. Öncelikle Ayasofya'ya ücretsiz giriÅŸi saÄŸlamamız lazım. Ä°çeride bazı mimari müdahalelerin yapılması lazım. GiriÅŸlerin daha rahat olabilmesi için zemin yoklamalarının yapılması lazım. Oradaki manevi havayı aslına rücu ettirecek bir adımın atılması lazım. Seçimden sonra dedik, bunu oturup çalışalım. Yasal adımları atalım. Burayı artık "Ayasofya Camii" olarak devreye sokalım. Ä°badete açılma safhasıyla ilgili olarak da yol haritamızı, planlamamızı ona göre daha sonra yapalım dedik. Ve inÅŸallah süreci bu ÅŸekilde yürüteceÄŸiz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.