Sosyal Medya

Güncel

AİHM'e Türk kadın yargıç seçildi

Saadet Yüksel, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi üyeliğine seçildi.



Prof. Dr. Necati Polat, Prof. Dr. Esra Gül DardaÄŸan Kibar, Türkiye'nin daha önceki listesinde de yer almıştı. Yeni sunulan listeye, bu kez Doç. Saadet Yüksel eklenmiÅŸti.

Türkiye'nin listesinde bulunan Prof. Dr. Necati Polat Orta DoÄŸu Teknik Üniversitesi'nde, Prof. Dr. Esra Gül DardaÄŸan Kibar Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesinde, Doç. Dr. Saadet Yüksel de Ä°stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim BaÅŸkanı olarak görev yapıyor. Ayrıca Yüksel, eski AK Parti milletvekili Cüneyt Yüksel'in kardeÅŸi.

DÖRDÜNCÜ LÄ°STE

AÄ°HM yargıçlığı için adayların Ä°ngilizce ve Fransızca'yı çok iyi bilmesi, ‘yüksek ahlaki kriterlere sahip olması', hukuk fakültesi mezunu veya hukuk bilgisinin yeterince verildiÄŸi siyasal bilgiler, iktisadi idari ilimler fakültelerinden birini bitirmiÅŸ olması isteniyor. Akademisyen, yargıç ve avukatlıktan gelen adaylar da seçilebiliyor. Komite, üye ülkelerin gösterdiÄŸi aday listesindeki üç kiÅŸiden birinin dahi adaylık kriterlerini taşımaması durumunda listeyi reddediyor.

AKPM BaÅŸkanlık Divanı'nın geçen yıl kasım ayında yaptığı oturum öncesi Türkiye'nin, AÄ°HM yargıçlığına aday gösterdiÄŸi üç kiÅŸiden birisi olan Prof. Selami Kuran'ın baÅŸvurusunu geri çekmiÅŸti.

AÄ°HM Yargıç Seçimi Alt Komitesi, AÄ°HM'de görev süresi dolan yargıç Işıl KarakaÅŸ'ın yerine Türkiye tarafından belirlenen üç aday içinde Kuran'ın 'yeteri kadar vasıflı' olmadığı diÄŸer adayların ise 'yeterli' olduÄŸu görüÅŸüne varmasına raÄŸmen, geçen yıl 4 Ekim'de, Türkiye'nin aday listesinin geri çevrilmesini AKPM'ye tavsiye etmiÅŸti.

Türkiye'nin üç adayı, geçen yıl kasım ayında Paris'te mülakata girmiÅŸti. Üç adayın ilgili komite tarafından reddedilmesi, yargıç seçimiyle ilgili süreci ve tartışmaları da yeniden gündeme getirmiÅŸti.

Işıl KarakaÅŸ'ın yerine seçilecek yargıç için sunduÄŸu aday listeleri üç kez ‘her üç adayın da AÄ°HM yargıcı seçilme kriterleri konusunda birbirine yakın yeterlilikte olması koÅŸulunun saÄŸlanmadığı' gerekçesiyle reddedilmiÅŸti.

Türkiye'nin gönderdiÄŸi dördüncü listede Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Esra Gül DardaÄŸan Kibar, ODTÜ Uluslararası Ä°liÅŸkiler öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Necati Polat ve Ä°stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı BaÅŸkanı Doç. Dr. Saadet Yüksel'in isimleri yer aldı. Alt komitenin daha önce aday olma kriterlerini saÄŸladığına karar verdiÄŸi Prof. Kibar ve Prof. Polat daha önceki listede de yer alırken, alt komitenin geçen yıl yeterli bulmadığı Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Selami Kuran'ın yerine Doç. Dr. Yüksel listeye eklenmiÅŸti.

LÄ°STEYE SONRADAN EKLENDÄ°, ÖNE GEÇTÄ°

Hukuk çevrelerinde Yüksel'in de önceki adaylar gibi alt komite tarafından yeterli bulunmayacağına iliÅŸkin endiÅŸeler vardı. Yüksel'in yetersiz bulunması halinde Türkiye beÅŸinci kez liste hazırlamak durumunda kalacaktı. Ancak bunun aksine Yüksel, 29 Mart'ta yapılan mülakattan sonra akademik kariyer olarak kendisinden daha önde gelen iki profesörün de önüne geçerek komite tarafından Türkiye'nin yeni AÄ°HM yargıcı olması için AKPM'ye önerildi.

Üyelerinin çoÄŸu DoÄŸu Avrupalı üyelerden gelen alt komiteden yapılan açıklamada, Yüksel'in çoÄŸunluk oyuyla ‘en nitelikli aday' olarak AKPM genel kuruluna tavsiye edilmesine karar verdiÄŸi bildirildi.

Türkiye'yi AÄ°HM'de temsil edecek yargıcın bir türlü seçilememesi yüzünden, çalışma süresi 2017 yılı nisan ayında sona ermesine raÄŸmen Işıl KarakaÅŸ mahkemedeki görevine devam ediyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.