Sosyal Medya

BM'den Libya'da geçici ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM), şiddetli çatışmaların yaşandığı Libya'nın başkenti Trablus çevresinde sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes çağrısında bulundu.



Libya'daki BM Ä°nsani Yardım Koordinatörü Maria Ribeiro, yaptığı yazılı açıklamada, baÅŸkent Trablus etrafında tırmanışa geçen ÅŸiddetin 2 bin 800'den fazla sivilin yerinden olmasına yol açtığını anımsattı.

Ribeiro, çatışmalar nedeniyle sivillere acil hizmetlerin götürülemediÄŸini ve elektrik hatlarının zarar gördüÄŸünü ifade etti.

Tüm tarafların, uluslararası insan hakları hukukunun getirdiÄŸi yükümlülükler doÄŸrultusunda okullar, hastaneler ve kamu kuruÅŸları da dahil sivillerin ve sivil yapıların güvenliÄŸini saÄŸlaması gerektiÄŸini belirten Ribeiro, ayrıca sivillerin zarar gördüÄŸü tüm bölgelere "engelsiz ve sürekli insani eriÅŸim" çaÄŸrısında bulundu.

Ribeiro, acil durum hizmetlerinin saÄŸlanması ve çatışma bölgelerindeki yaralılar da dahil sivillerin güvenli ÅŸekilde tahliye edilmesi için taraflara ateÅŸkes çaÄŸrısı yaptı.

BM Ä°nsani Ä°ÅŸler Koordinasyon Ofisi (OCHA), geçen hafta perÅŸembe General Halife Hafter'in ele geçirmek için saldırı baÅŸlattığı Libya'nın baÅŸkenti Trablus'ta bazı çatışma bölgelerinde sivillerin "kapana kısıldığını" kaydetmiÅŸti.

HAFTER TRABLUS'A SALDIRI BAÅžLATMIÅžTI

Libya'nın doÄŸusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter, 4 Nisan'da Trablus'u ele geçirmek için saldırı baÅŸlattıklarını açıklamıştı.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) BaÅŸkanlık Konseyi BaÅŸkanı Fayiz es-Serrac da "BaÅŸkomutan" sıfatıyla Genelkurmay BaÅŸkanlığına gönderdiÄŸi talimatta, sivillerin hayatına yönelik tehditlere karşı Hava Kuvvetleri Komutanlığını operasyonlar düzenlemekle görevlendirmiÅŸti.

Fayiz es-Serrac, General Halife Hafter'in siyasi anlaÅŸmayı bozduÄŸunu ve bunun sert bir cevabı olacağını söylemiÅŸti.

UMH birlikleri, baÅŸkent Trablus'u ele geçirmek için perÅŸembe günü saldırı baÅŸlatan General Halife Hafter'e baÄŸlı güçlere karşı operasyon baÅŸlatmıştı.

BaÅŸkent çevresinde Hafter'e baÄŸlı güçler ile UMH birlikleri arasında ÅŸiddetli çatışmalar yaÅŸanıyor.

TRABLUS'TAKÄ° ÇATIÅžMALARDA 21 KİŞİ ÖLDÜ

Libya'da UMH'ye baÄŸlı SaÄŸlık Bakanlığı tarafından Facebook hesabı üzerinden yapılan açıklamada, Trablus'ta darbeci General Halife Hafter'e baÄŸlı güçler ile uluslararası toplum tarafından tanınan UMH'ya baÄŸlı birlikler arasındaki çatışmalarda 21 kiÅŸinin öldüÄŸü, 27 kiÅŸinin yaralandığı belirtilmiÅŸti.

Hafter güçlerinin sözcüsü Ahmed el-Mismari, baÅŸkent Trablus'a düzenledikleri saldırılarda savaÅŸ uçağı kullandıklarını itiraf etmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.