Güncel
Çin'in Doğu Türkistan'daki politikası Washington'da protesto edildi
Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insan hakları ihlallerini protesto amacıyla ABD'nin başkenti Washington'da gösteri düzenlendi.
Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insan hakları ihlalleri, ABD'nin baÅŸkentiWashington'da protesto edildi.
Dünya Uygur Kongresi ile Uygur Amerikan DerneÄŸinin organize ettiÄŸi "Uygurları Kurtarın" yürüyüÅŸüne çok sayıda kiÅŸi katıldı.
Washington'da Freedom Plaza Meydanı'nda bir araya gelen gruptakiler, Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insan hakları ihlallerini protesto etti.
"1 Milyon Uygur kamplarda", "Uygurların da yaÅŸama hakkı var", "DoÄŸu Türkistan'a özgürlük", "Toplama kamplarını kapatın" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Pekin'e, insan haklarına saygı göstermesi, Uygurların tutulduÄŸu toplama kamplarını kapatması ve Uygur ailelerinin tekrar bir araya gelmesine izin vermesi çaÄŸrısı yaptı.
Göstericiler aynı zamanda ABD hükümetine, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insan hakları ihlallerinin son bulması için Çin'e baskı yapması çaÄŸrısında bulundu.
Gösteri sırasında AA muhabirine açıklama yapan Dünya Uygur Kongresi BaÅŸkanı Dolkun Ä°sa, düzenlenen yürüyüÅŸe ABD'nin yanı sıra Kanada ve Avrupa ülkelerinden de çok sayıda kiÅŸinin katıldığını söyledi.
Bunun Dünya Uygur Kongresi'nin 2018'de baÅŸlattığı dünya çapındaki en büyük üçüncü gösterisi olduÄŸunu aktaran Ä°sa, "27 Nisan 2018'de dünyaya DoÄŸu Türkistan'da olan bu soykırımı anlatmak ve sesimizi duyurmak amacıyla Brüksel'de Avrupa Komisyonunun önünde birkaç bin kiÅŸinin katılımı ile büyük bir yürüyüÅŸ yapmıştık. Ondan sonra da kasım ayında Cenevre'de BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin önünde büyük bir yürüyüÅŸ gerçekleÅŸtirmiÅŸtik yine dünyadan pek çok arkadaşımızın katılımı ile. Bu da nisan 2018'den bu yana yaptığımız üçüncü yürüyüÅŸ oldu. Bunu da dünyanın siyasi baÅŸkenti Washington'da yapmaya karar verdik." diye konuÅŸtu.
Ä°sa, Washington'daki yürüyüÅŸün amacına iliÅŸkin "Burada, 21'inci asırda Çin hükümetinin uyguladığı insanlık dışı uygulamaları ve soykırımı durdurmak için dünyaya sesimiz duyurmak ve Amerikan hükümetinin adım atıp Çin'e karşı bir yaptırım uygulamasını saÄŸlamak için bu yürüyüÅŸü yapmış bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.
Uluslararası toplumun Uygurlara yönelik uygulamalara karşı yapabilecek çok ÅŸeyi olduÄŸuna dikkati çeken Ä°sa, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Çin tamamen kapalı bir kutu gibi. ÇoÄŸu Uygur'un ailesiyle iletiÅŸimi kesilmiÅŸ durumda. Benim de iki yıl oldu ailemle iletiÅŸimim kesilmiÅŸ durumda. Buradaki arkadaÅŸların çoÄŸu yine bu durumda, ailesiyle iletiÅŸimi kesilmiÅŸ durumda. Çin hükümeti buranın dünya ile iletiÅŸimini keserek gizli bir katliam politikası uyguluyor. Uluslararası toplumun öncelikle bunu duyurması lazım ve uluslararası toplumun buna karşı ayaklanması gerekiyor. Ayaklanması derken bize destek çıkması gerekiyor."
Ä°sa, uluslararası toplumun, medyanın ve sivil toplum örgütlerinin harekete geçmesi halinde Çin'in Uygurlara yönelik soykırım politikasını durdurabileceÄŸini ifade etti.
Özellikle ABD yönetiminden Magnitsky Yasası çerçevesinde Pekin'e yaptırım uygulamasını talep ettiklerini belirten Ä°sa, ABD kongresinde Uygurlara yönelik iki yasa tasarısının bulunduÄŸunu ve bu yasaların geçmesinin baÅŸka ülkelere de örnek teÅŸkil edeceÄŸini düÅŸündüklerini kaydetti.
Türkiye'nin DoÄŸu Türkistan davasındaki yerinin bambaÅŸka olduÄŸunu ifade eden Ä°sa, "Aynı atanın iki çocukları gibi Uygurların Türklerden beklentisi baÅŸka ülkelerden daha büyük. Türk halkı olarak bizim yanımızda durdurlar." dedi.
Türkiye'nin ÅŸubat ayında Uygurlara yönelik açıklamasını deÄŸerlendiren Ä°sa, "Bu bizim tam da istediÄŸimiz ve çok yerinde ve zamanında olan bir açıklama oldu." vurgusu yaptı.
Gösteriye katılan siyahi Müslüman Akiba Goodwin ise "Müslümanlar Çin'deki Uygurların durumundan çok endiÅŸeliler. Ramazan geliyor, oruç tutacağız, iftar yapacağız, teravihe gideceÄŸiz, ramazanın tüm mutluluÄŸunu yaÅŸayacağız ama oradaki kardeÅŸlerimiz bunları yaÅŸayamayacak." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Uygurların durumunun çok kötü olduÄŸuna dikkati çeken Goodwin, dünyadaki Müslüman liderlerin Uygurlar konusunda ayaÄŸa kalkması gerektiÄŸini söyledi.
Müslümanların sessiz kalmasından dolayı Ä°slam dünyasında pek çok acı yaÅŸandığını belirten Goodwin "Resulullah 'günün birinde sizin başınıza böyle bir olay (Uygurlara yapılanlar) gelecek' dediÄŸinde, sahabeler ona, 'o zaman çok az sayıda Müslüman mı kalmış olacak' diye sordular. O da 'hayır sayınız çok olacak ancak dünyayı çok seveceksiniz ve ölümden çok korkuyor olacaksınız' demiÅŸti." diye konuÅŸtu.
Uygur kökenli Muhammed Ali ise ailesinin yaÅŸadığı acıları dile getirdi.
Yedi yıldır ABD bulunduÄŸunu anlatan Ali, Çin'in Uygurlara yönelik ÅŸiddetinin gittikçe arttığını ve bu ÅŸiddetin bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaÅŸtığını söyledi.
Ailesinden 30 kiÅŸinin Çin'in toplama kamplarında bulunduÄŸunu belirten Ali, yaklaşık üç yıldır ailesine ulaÅŸamadığını ve onlara ne olduÄŸundan haberinin olmadığını vurguladı.
Ali, ABD ve uluslararası toplumdan, en azından toplama kamplarını kapatması konusunda Çin'e baskı yapması çaÄŸrısında bulundu.
Henüz yorum yapılmamış.