Güncel
Cezayir'de Buteflika sonrası ordunun sıradaki hamlesi bekleniyor
Cezayir'de Cumhurbaşkanı Buteflika'yı istifaya iten ordunun, yedi haftadır sokağa inen ve bu hafta özellikle rejimin eski unsurlardan temizlenmesi mesajını gönderen gösteriler karşısındaki hamlesinin ne olacağı merak ediliyor.
Cezayir'de art arda yaptığı uyarılarla CumhurbaÅŸkanı Abdulaziz Buteflika'yı istifaya götüren ordunun, üst üste yedi haftadır sokaÄŸa inen ve bu hafta özellikle rejimin eski unsurlardan temizlenmesi mesajını gönderen gösteriler karşısındaki hamlesi bekleniyor.
Buteflika'nın kötü giden saÄŸlığına raÄŸmen beÅŸinci dönem cumhurbaÅŸkanı adaylığına karşı ÅŸubat ortasında baÅŸlayan protestolar, aradan geçen bir buçuk ay sonunda ordunun da müdahalesiyle, cumhurbaÅŸkanını geçen salı istifa ettirdi.
Ancak Buteflika'yı koltuÄŸundan ettikten sonra bu cuma yedinci kez baÅŸkent ve diÄŸer büyük kentlerin sokaklarına dökülen binlerce Cezayirli, cumhurbaÅŸkanının devletin zirvesinde bıraktığı isimlerin de ayrılmasını istiyor.
Göstericiler, CumhurbaÅŸkanı Abdulaziz Buteflika'nın istifasından sonra Millet Konseyi BaÅŸkanı olarak ülkeyi seçime götürecek geçici cumhurbaÅŸkanı Abdulkadir bin Salih, Anayasa Konseyi BaÅŸkanı Tayyib Bilayz ve BaÅŸbakan Nureddin el-Bedevi'nin de görevden ayrılması talep ediyor.
Göstericiler taleplerini "Üç B gitmeli" sloganıyla dile getiriyor. Üç 'B'den biri olan Bilayz, bu göreve ÅŸubat ayında Buteflika tarafından atandı.
Bilayz baÅŸkanlığındaki Anayasa Konseyi, yeni cumhurbaÅŸkanı seçimlerinde adaylık baÅŸvuruları, aday listesinin açıklanması, cumhurbaÅŸkanının görevden alınması ve seçim sonucunun açıklanması gibi kritik görevler üstleniyor.
Buteflika'nın istifasından bir gün önce onayladığı eski Ä°çiÅŸleri Bakanı Nureddin el-Bedevi'nin kurduÄŸu hükümet de göstericilerin hedefinde yer alıyor. Anayasaya göre geçiÅŸ hükümetinin, yeni cumhurbaÅŸkanı seçilene kadar görevde kalması gerekiyor.
Aynı ÅŸekilde, geçici olarak cumhurbaÅŸkanlığını üstlenen yasama organı Millet Konseyi BaÅŸkanı Abdulkadir bin Salih de Buteflika döneminde göreve gelen isimlerden biri.
Parlamentonun üst kanadı Millet Konseyi'nin üçte biri atanmış isimlerden oluÅŸuyor. Bin Salih, 2002 yılından beri bu görevi yürütüyor ve Buteflika rejiminin parçası olarak tanınıyor.
Buteflika'nın felç geçirdiÄŸi ve tekerlekli sandalyeye mahkum olduÄŸu son 6 yılda ülkeyi CumhurbaÅŸkanı'ndan ziyade, rejimin partisi Ulusal KurtuluÅŸ Cephesi (FLN), güvenlik bürokrasisi, rejime yakın iÅŸ adamları oligarÅŸisi ve ordudan figürlerin yer aldığı bir grubun yönettiÄŸi halk arasında sıklıkla dile getiriliyordu. Cezayirliler, bu grubu "Güç" diye isimlendiriyor.
Cezayir'de dün gerçekleÅŸtirilen protestolarda, rejimin perde arkasındaki gölge figürlerine atıfta bulunan birçok pankart, slogan, döviz, afiÅŸ dikkati çekti. Protestolar sırasında televizyonda heyecanla konuÅŸan gencin yerel lehçeyle bu gruba iÅŸaretle sarf ettiÄŸi "Hepsini temizlemek lazım" sözü, göstericilerin ortak sloganı halini aldı.
Genelkurmay BaÅŸkanı Ahmed Kaid Salih'in, Buteflika'yı "derhal" istifaya çağıran konuÅŸmasında Cezayir halkının taleplerini destekleyerek devletin zirvesindeki grubu "çete" olarak tanımlaması sokakta karşılık buldu.
Cezayir sokaklarında, dün Buteflika'yı istifaya iten silahlı kuvvetlere dostluk mesajları, sevgi gösterileri "Ordu ve halk kardeÅŸtir" sloganları sıkça kullanıldı. Ancak buna karşın bazı göstericiler de rejimin temel yapı taşının ordu olduÄŸunu savunarak silahlı kuvvetlerin bu hamlesine temkinli yaklaÅŸtı.
Dünkü gösterilerde, ordunun siyasete müdahalesini eleÅŸtiren ve orduyu rejimin parçası olarak gören pankartlara da rastlamak mümkündü. Göstericilerden bazıları, ordu ve özellikle de Genelkurmay BaÅŸkanı Salih'in, sokağın rüzgarını arkasına almak için eski müttefiki Buteflika'nın karşısına geçtiÄŸi görüÅŸünü paylaÅŸtı.
Ordu, Anayasa'nın 7. 8. ve 102. maddelerini uygulamaya koyarak, ülkeyi krizden çıkarmak ve Anayasa'nın öngördüÄŸü süre dışında cumhurbaÅŸkanlığı makamının boÅŸ kalmasını önlemekte ısrarcı.
Anayasa'nın 7. ve 8. maddelerinde "halkın her iktidarın kaynağı olduÄŸu" ve "kurucu iktidarın halka ait olduÄŸu" belirtilirken, 102. madde de "cumhurbaÅŸkanının istifası, yetkilerini yerine getirmede bir engelle karşılaÅŸması, ölüm veya hastalık nedeniyle söz konusu makamın boÅŸalması halinde" izlenecek süreci düzenliyor.
Cezayir halkı, dün bazı pankartlarına yansıttığı gibi 102 deÄŸil Buteflika'nın görevden ayrılmadan önce atadığı ve Anayasa maddelerinin öngördüÄŸü görevlerde bulunan isimlere tepkiyle 7. ve 8. maddelerin uygulanması gerektiÄŸini savunuyor.
Henüz yorum yapılmamış.