Sosyal Medya

Güncel

Rukban Kampı'nda zorunlu tahliyeler devam ediyor

Rejim ve Rusya, 60 bin civarı sivilin insanlık dışı koşullarda kuşatmada tutulduğu Rukban Kampı'ndan yaklaşık 200 aileyi tahliye etti.



Esed rejimi ve garantörü Rusya, Ürdün sınırındaki Rukban Kampı'ndan yaklaşık 200 aileyi rejim bölgesine tahliye etti.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Esed rejimi, Rusya'nın garantörlüÄŸünde kuÅŸatmada tuttuÄŸu kampta tahliye süreci yürütmeye baÅŸladı.

Rusya ve rejim, bir süredir Ürdün sınırındaki Rukban Kampı'nı boÅŸaltacakları yönünde açıklamalar yapıyordu. AA'nın bilgi aldığı yerel kaynaklar ise Rukban'daki 60 bin civarındaki sivilin, kamptaki insanlık dışı koÅŸullara raÄŸmen rejim bölgesine gitmek istemediÄŸini belirtiyor.

AA'nın ulaÅŸtığı kamp sakinleri, internet üzerinden gönderdikleri ses kayıtlarında, Rusya'nın kamp civarında bir müzakere çadırı kurduÄŸunu, birkaç aÅŸiret temsilcisinin görüÅŸmelere katıldığını ve sunulan koÅŸulları kabul edenlerin temsil ettiÄŸi 200 civarında ailenin kamptan çıktığını belirtti.

Söz konusu ailelerin kuÅŸatmanın sıkılaÅŸması ve çocuklarının saÄŸlıklarından duydukları endiÅŸe nedeniyle kamptan ayrıldıkları ve rejimin Humus'ta belirlediÄŸi geçici barınma merkezlerine götürüldüÄŸü öÄŸrenildi.

REJÄ°MÄ°N GÖSTERDİĞİ YERLERE GÄ°TMEK Ä°STEMÄ°YORLAR

Ses kaydı gönderen siviller, kamptan ayrılan ailelerin belirli aÅŸiretlere mensup olduÄŸunu, kendilerinin ise rejimin gösterdiÄŸi yerlere gitmek istemediklerini ve uluslararası camiadan yardım beklediklerini dile getirdi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) sık sık kamptaki durumun iyileÅŸtirilmesi, insani yardım giriÅŸlerine izin verilmesi ve herhangi bir tahliyenin isteÄŸe baÄŸlı ve güvenli biçimde yapılması gerektiÄŸini vurguluyor.

BM Ä°nsani Ä°ÅŸler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, AA muhabirine 19 Åžubat'ta yaptığı açıklamada, Rusya'nın tahliye giriÅŸiminde BM'nin herhangi bir dahli olmadığını söylemiÅŸti.

Laerke, "Bu giriÅŸim, Rus ve Suriyeli yetkililerce duyuruldu. Rukban'daki nüfusun dönüÅŸü ya da yeniden konumlandırılmasının belli ilkeler çerçevesinde olması gerektiÄŸi, yeniden konumlandırmanın isteÄŸe baÄŸlı, güvenli, temkinli, yeterince bilgilenmiÅŸ ÅŸekilde ve minimum koruma standartları uyarınca yapılması gerektiÄŸini yineliyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.